17 Ekim 2012 06:00

ITUC ve ETUC’dan Erdoğan'a mektup

ITUC ve ETUC, Başbakan Erdoğan’a gönderdikleri mektupla, Mecliste görüşülen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının sendikal özgürlükleri geliştirecek biçimde yenilenmesi gerektiğini söylediler.Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri

ITUC ve ETUC’dan Erdoğan'a mektup
Paylaş

ITUC ve ETUC, Başbakan Erdoğan’a gönderdikleri mektupla, Mecliste görüşülen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının sendikal özgürlükleri geliştirecek biçimde yenilenmesi gerektiğini söylediler.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Bernadette Sêgol, gönderdikleri mektupta, tasarının sendikal hakları sağlamaktan uzak olduğunu ifade ettiler.

Mektupta tasarının uluslararası standartlardan uzak olduğu belirtilirken, “Bu yasa bizlerin uzun süredir eleştirdiği iki yasanın yerini alacaktır. Bu yasa normalde sizin için bir fırsattı. Ancak ITUC ve ETUC durumun hiç de böyle görünmemesinden derin üzüntü duymaktadır” denildi.

SENDİKALARIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMADI

Yasa teklifinin, sendikal standartları ihlal eden maddeler bulundurduğu kaydedilen mektupta, “Sendikal hakların özgürce kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmamıştır. Bu engeller Türkiye işçi sınıfının örgütlenme ve toplusözleşme haklarını özgürce ve tamamıyla kullanmalarını imkansız hale getirmiştir. Görüşülmekte olan yasanın ne İLO ne de sendikal hareketin taleplerini içermesinden derin üzüntü duyuyoruz. Aksine ikili baraj korunmaktadır. Dahası, şu anda yüzde 10 olan ülke düzeyindeki barajı şeklen düşürürken, aynı zamanda sektörleri birleştirmek ve hesaplamanın temellerini değiştirmektedir. Bu durum iş kolundaki işçi sayısını arttırarak, barajı fiili olarak yükseltmektir” denildi. (HABER MERKEZİ)


CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

Sendika üyeliği ve toplusözleşme süreçlerinde bürokratik işlemlerin korunduğu belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi: “Bu süreçler sendikaların iç işleyişine müdahale etmek suretiyle temel sözleşmeleri ihlal etmektedir. Zaten ciddi şekilde kısıtlanmış grev hakkı tasarı ile daha da kısıtlanmak isteniyor. Bu yasa eğer geçerse sendikalar için ciddi sonuçları olacaktır. Pek çok sektörde sendikalar toplusözleşme yetkilerini kaybedeceklerdir. Dolayısıyla çok sayıda işçi, toplusözleşme imkanından mahrum kalacak. Sizden Meclisteki çoğunluğunuzu kullanarak Toplu İş İlişkileri Yasası’nda, işçilere günlük hayatta daha somut özgürlükler tanıyacak anlamlı değişiklikler yapmanızı talep ediyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Yurtta kalan öğrencilerden yemek protestosu

SONRAKİ HABER

AKP 18 yaş teklifini imzaya açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...