24 Temmuz 2019 13:22
Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2019 21:13

Selden 5 kişinin öldüğü Düzce'de ‘Afet bölgesi ilanı’ açıklaması geri çekildi

Düzce Valiliğinin "afet bölgesi" ilanı açıklaması bürokratik kriz yarattı. Bakanlık duyuruyu geri çektirdi. Valiliğin yeni açıklamasında "Genel Hayata Etkililik" kararı alındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Düzce Valiliğinin ‘afet bölgesi’ ilanı açıklaması geri çekildi. Düzce Valiliği, sel felaketinin yaşandığı bölgelerin 'Afet Bölgesi' ilan edildiğini duyurmasının ardından bir düzeltme yayınladı. Daha sonra yapılan açıklamada ‘afet bölgesi’ yerine "Düzce'de ‘Genel Hayata Etkililik’ kararı alınmıştır" denildi. Bakanlığın duyuruyu geri çektirdiği öne sürüldü.

Düzce Valiliği, sel nedeniyle 5 kişinin yaşamını yitirdiği Düzce'de afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu. Bütün ajanslar söz konusu haberi son dakika olarak geçti. Ancak valilik duyuruyu geri çekti.

VALİLİLİK “AFET”İ GENEL HAYATA ETKİLİ” DİYE DEĞİŞTİRDİ

Valilikten yapılan düzeltme metninde şu ifadeler yer aldı:"Bir önceki açıklamamızda ‘afet bölgesi’ kavramı sehven yer almıştır. Düzce ili genelinde, 17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin “Genel Hayata Etkili” olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Afet ve acil durumdan etkilenen yerin tamamında veya bir kesiminde; yıkılıp oturulamaz veya kullanılamaz hâle geldiği belirlenen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin önemi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, normal hayat düzenindeki aksamalar, afet ve acil durumun etkilediği alanın büyüklüğü gibi hususlar gözetilerek “genel etkililik kararı” veya “genel hayata etkisizlik kararı” alınır. Genel hayata etkililik kavramı ile olmuş veya olması muhtemel afet ve acil durum olaylarında meydana gelen veya gelmesi muhtemel hasar ve tahribatlar değerlendirilerek, o yerin etkilenme durumunun kapsamı ve hayatın olağan akışının bozulduğu ifade edilmektedir. Böylece meydana gelen afet ve acil durumun etkilerinin kişi ya da kişilerin kendi güçleri ile gideremeyecekleri boyutta olduğu ve bu afet ve acil durum için ilgili kanun hükümleri uygulanarak hayatın olağan seyrine döndürülebilmesi ve vatandaşlarımız için gerekli olan yardımların yapılabilmesi sağlanır. Başta Esmahanım ve Uğurlu köyleri olmak üzere selden etkilenen vatandaşlarımız için devletimizin ilgili kuruluşları ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yardımları yapacaktır. Halen ulaşılamayan iki vatandaşımızı arama çalışmaları ile ulaşım ve altyapının iyileştirme çalışmaları devam etmektedir."

DUYURU GERİ ÇEKİLDİ

çişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre bakanlığın bu duyurudan haberi yoktu. Valilik duyurusu sonrasında bürokratik kriz yaşandı.

DUYURU GERİ ÇEKİLDİ

Sözcü’nün İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre bakanlığın bu duyurudan haberi yoktu. Valilik duyurusu sonrasında bürokratik kriz yaşandı. İçişleri Bakanlığı söz konusu duyurunun geri çekilmesi için valilikle iletişime geçti. Valilik duyuruyu geri çekti. Valilik basın yayın müdürlüğü, “Duyuruyu geri çektik. Kısa süre içerisinde yeni bir duyuru yayınlanacak. Sadece kelime değişiklikleri var. Birazdan yeni duyuruyu yayınlayacağız. Bu duyuru bakanlığın da duyurusu olacak” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Macaristan’dan Finlandiya’ya bağımlı basın suçlaması

SONRAKİ HABER

Avrupa'da "yeni sıcak hava dalgası" alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...