23 Temmuz 2019 10:13
Son Güncellenme Tarihi: 23 Temmuz 2019 11:53

Boris Johnson: Kuzenlerini sevmeyen Osmanlı torunu İngiltere’nin başında

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışını Boris Johnson kazandı. Başbakan da olacak olan Johnson, “Osmanlı torunu” diye anılsa da “Türkler ülkemizi istila edecek” söylemi hâlâ akıllarda.

Fotoğraf: johnhemming / Flickr (CC-BY-SA 2.0)

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Theresa May’in, iktidardaki Muhafazakar Partinin başkanlığından istifa etmesinin ardından liderlik yarışını eski Dışişleri Bakanı ve eski Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Johnson kazandı. Johnson’un yarın Kraliçe’yi ziyaret ederek başbakanlık görevini alması bekleniyor.

160 bin Muhafazakar Parti üyesinin büyük bir çoğunluğunun oy kullandığı oylamada, Johnson 92 bin 153 oy alırken, rakibi Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt 46 bin 656 oy aldı.

Toplamda 10 adayın çıktığı liderlik yarışında, ilk turlar milletvekillerinin oylamaları ile tamamlandı. Son iki aday olan Johnson ve Hunt, haziran ayının ortasından itibaren 160 bin Muhafazakar Parti üyesine sunuldu. Dün tamamlanan oylama bugün açıklandı ve Johnson’ın açık ara kazandığı açıklandı.

"OSMANLI TORUNU" VE "KOMEDYEN"

Boris Johnson, Osmanlının son İçişleri Bakanı Ali Kemal’in torununun oğlu. Oxford’dan mezun ve varlıklı bir aileden geliyor. Gazeteciliğin yanı sıra çeşitli danışmanlık işleri ve Londra Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerini de yaptı. Muhafazakar Parti içinde politikaya atıldığı dönemler, deli dolu, ne dediğini bilmeyen ve yer yer saçmalayan bir “komedyen” olarak diğer politikacıların dalga geçtiği biri oldu.

Theresa May’den önceki Başbakan David Cameron ile arası açılmıştı. Avrupa Birliğinden ayrılık (Brexit) tartışmalarını başlatanların başında geliyordu. Cameron, parti içinde destek toplayan Johnson ve ekibinin baskılarına dayanamadı ve 2015 genel seçimlerini tek başına kazanması durumunda AB üyeliğini referanduma götüreceğine söz verdi. Kimsenin beklemediği bir sonuçla Cameron tek başına iktidar olunca referandum kaçınılmaz hale geldi.

"76 MİLYON TÜRK’ÜN İSTİLASINA UĞRAYACAĞIZ"

AB’den çıkış referandumu çalışmaları döneminde “Hayır” kampanyası yürüten Johnson, AB’nin her geçen gün genişlediğini, hak etmeyen ülkelerin de üye yapıldığını söylüyor, yeni üye olarak Türkiye’yi gösteriyordu. Johnson, “Türkiye üye yapılırsa 76 milyon Türk’ün istilasına uğrayacağız” demesine rağmen bazı Türk çevreleri “Osmanlı torunu” olduğu için kendisine sempati ile bakmaya devam etti.

BİRLEŞİK KRALLIK’IN ARTIK IRKÇI BİR BAŞBAKANI VAR

Johnson, Londra Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, başta Türkiyeliler olmak üzere göçmenlerin Londra dışına itilmesi için elinden geleni yaptı. Sosyal konutlarda kalan göçmenlerin bu haktan yararlanmaması için sosyal konutlar inşa etmedi ve var olanları da çeşitli inşaat şirketlerine devretti. Birçoğunu da sattı.

Londra Büyükşehir Belediyesi başkanıyken, Türkiye’de KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu için mikrofonu uzattığımız Johnson’a sosyal konutları sorduğumuzda “Ben Türkleri severim” cevabı vermeyi tercih etmişti. Ama daha sonra “Türkler ülkemizi istila edecek” dedi.

AB karşıtlığından yola çıkarak ırkçı ve ayrımcı söylemlerinden dolayı sürekli protestolarla karşılanan Johnson, kabinesini de kendisi gibi olanlardan oluşturacak. Geleneksel İngiliz politikalarının dışına çıkması beklenmiyor ama Trump kadar olmasa da resmi devlet politikasını meşgul edeceğe benziyor.

ÖNCEKİ HABER

Dr. Filiz Ünal: Aile hekimlerine yeni yükler getiriliyor

SONRAKİ HABER

TTB: Bursa Şehir Hastanesinin bilgileri gizleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...