20 Temmuz 2019 23:22

"Anadolu kültürü bana ilham veriyor"

Veli Polat, Müzisyen Zeynep Asya'yla ikinci solo albümü "Tut Elimden" üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

"Tut Elimden" albümünün kapağı

Paylaş

Veli POLAT
Kocaeli

İlkokul öğretmeninin ceza olarak sınıfta söylettiği türkülerle, müzik hayatını inşa etti Zeynep Asya. Daha sonraları özel müzik okullarında kısa süreli nota, solfej, şan, bağlama ve yan flüt eğitimi aldı. Haziran 2015‘te ilk solo albümü “Sana Binlerce Şükran”la profesyonelliğe ilk adımını attı. “Tut Elimden” isimli ikinci solo albümünü çıkaran Zeynep Asya’yla müzik hayatını ve yeni albümünü konuştuk.

Müziğe ilginiz ne zaman başladı? Biraz bahseder misiniz?

Ruhumuzun, algılarımızın en berrak olduğu zamanlar mutlaka çocukluk yıllarımızdır. Övgüler, yergiler sabi kalbimizde yer tutar, geleceğe yönelik kararlar almada kılavuzumuz olur. Aslında çocukluğumda nasıl bir yolda gireceğimi verdiğim tepkiler belirlemiş gibi… Hayriye teyzeciğimin bir anısı buna bir örnektir: Kendisi türkü söylerken henüz dönmeyen dilimle “Hacenniyi” sen söyleme ben söyleyeceğim diye ağladığımı anlatırdı.

Gerçek şuydu: İlkokul öğretmenim müziğe olan ilgimi keşfetmişti. Olumsuz davranışlarım karşısında bana verdiği ceza türkü söyletmek olurdu. Hatta şöyle bir anımı paylaşmak isterim: Öğretmenim ve eşi arasında “İpek mendil dane dane yudular serdiler güle” türküsünü söylesin söylemesin kavgası yaşanmıştı. Amatör müzik hayatımda profesyonelliğe ilk adımı Haziran 2015‘te olmuştur.

Bugüne kadar iki albüme imza attınız... Bu süreç nasıl gelişti?

İlk sola albümün Haziran 2015’te 7 eser beste, 9 eser anonim olmak üzere 16 eserden oluşuyor. 2, solo albüm Aralık 2018 “Tut Elimden” Deniz Taylan Toprak, Arsen Everekliyan, Ümmüşen, Tuğba Kakışım, Melis Aktaş, Dünya Aydın, Dünyası güzel Ergün’ün bestelerinden oluşan 9 eserlik bir albüm. Grup Abdal’ın kurucusu olan Ali Ekber Kayış hocamla çalıştım. Yeni proje olarak Ahmet İhvani ile düet planlıyoruz. Daha sonraki süreçte ise geliştirmekte olduğum yan flüt ve gitarla akustik hücum kayıtlar planlıyorum.

Müzik tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Özgün ve Türk Halk Müziği kategorisinde değerlendirebiliriz. Yorumlarımda anonim ezgilere de bestelere de yer verdim. Bundan sonraki seslendireceğim ezgi seçimimi genişleterek evrensel bir bakışla farklı tarz ve türlere yer vermeyi düşünüyorum.

Beslendiğiniz kaynakları öğrenebilir miyiz?

Sanatçı doğduğu topraklara duyarlı olmalı, aynı zamanda diğer bütün coğrafyalara... Özelinde kendi doğup büyüdüğü toprakların sesini duymalı. Halkından öğrendiğini kendi iç dünyasında harmanlayıp tekrar onlara sunmalı ve değer üretmeli. Ben Anadolu’nun her çakıl taşından besleniyorum her yuvasına konuyorum. O yüzden Anadolu kültürü bana ilham veriyor.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

İnsanların bütün sanat dallarına sahip çıkması gerektiğini ama müziğe farklı bir yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü müzik yaşamın her evresinde olan ve onsuz olunmayan bir olgudur.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa siyasetçileri demokrasiye karşı

SONRAKİ HABER

Tecavüzle suçlanan profesörün iddianamesinde "tanık" gelişmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...