16 Ekim 2012 14:29

Topraklarımızı yasa dışı bir şekilde işgal ediyorlar

Hüsnü Akyol, memleketi Dersim’den hiç kopmamış, hem ailesinin hem de kendi tarlasını toprağını geride bırakmamış. Çoğu zaman olduğu gibi bu sene de anne babasını ziyaret için Dersim’e gittiğini anlatarak başlıyor. Kendi arazisi üzerinde tümülüs (höyük-yığma mezar) olduğunu söyleyen Akyol, arazisini

Topraklarımızı yasa dışı bir şekilde işgal ediyorlar
Paylaş

Akyol’un “Hayırdır, ne yapıyorsunuz, niçin bu direği dikiyorsunuz?​” sorusuna karşılık barajın yapımında kullanılmak üzere kum stoklarının aydınlatılması için bu platformu yaptıklarını söylüyorlar. Akyol, arazinin kendine ait olduğunu, kendisinden izin alınmadığını, yaptıklarının hukuka aykırı olduğunu ifade edince şirket sorumlusu önce koruması ile beraber çıkışıyor, yapacaklarını söylüyor. Ancak Akyol, “Eğer devam ederseniz yasal yollara başvurarak yıktıracağım” deyince şirket sorumluları yapımdan vazgeçiyor.

MAHKEMEYE TAŞINDI

Baraj yapımı için köylülerin daha önceden dava açtığını, mahkemenin yürütmeyi durduğunu ancak parlamentodan çıkan bir kararla yürütmeyi durdurmalar iptal edildiğinden şirket faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Akyol, köylülerin tekrar dava açtığını belirtiyor. O sırada köyde olmasa hiç bilgi bile verilmeden ışıklandırma platformunun kurulacağını ifade ediyor.
Peki şirket bu cesareti nereden alıyor? Akyol, Elazığ Karakoçan ilçesine bağlı Akkuş (Paş) köyündeki tümülüslü arazisinin Tunceli’nin Nazımiye ile Elazığ’ın Karakoçan İlçesi arasında yer alan Peri Vadisinden geçen Peri Suyu üzerinde yapımı devam eden Pembelik HES baraj gölü altında kalacağından 2009 yılında acele kamulaştırma yapılıp araziye devlet tarafından el konulunca davalık olduklarını söylüyor.

KARARA UYMUYORLAR

Akyol, “Köylülerimizin aylardır süren direnişi karşısında mahkeme acele kamulaştırma yapılamayacağı kararını verdi ancak devlet ve baraj yapımını üstlenen firmalar, bu kararlara uymayıp ve bütün bölgeyi tel örgüler ile çevirerek köylünün arazisini yasa dışı olarak işgal etti. Yasa dışı olarak arazilerimize el koyan firmalar, bununla da yetinmeyip özel güvenlik elemanlarıyla köylülere baskı uyguluyor” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hayvancılıkta kriz geliyor

SONRAKİ HABER

Oruç Reis pişmanlıktır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...