19 Temmuz 2019 12:58
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2019 14:29

Davutoğlu yayını sonrası Yavuz Oğhan’ın Sputnik'teki iki programına son verildi

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu konuk alan Yavuz Oğhan'ın Sputnik'teki iki programı kaldırıldı. Gazeteci Zafer Arapkirli de RS FM ile yollarını ayırdığını duyurdu.

RS FM'de yayınlanan "Söylemesi Bizden" programından ekran alıntısı

Paylaş

Rusya merkezli haber ajansı Sputnik Türkiye'nin radyosu RS FM’de yayımlanan “Bi De Bunu Dinle” isimli programın sunucusu Yavuz Oğhan'ın işine eski başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı programın ardından son verildi. Oğhan, gazeteciler İsmail Saymaz ve Akif Beki’yle birlikte yaptıkları programın da yayından kaldırıldığını duyurdu. Sputnik ise programlara son verilmesini "Yapılmaması yönündeki kararı ilettik, ancak buna rağmen yapıldı" diyerek açıkladı. Röportaj, Sputnik'in vetosu nedeniyle RS FM'de değil Oğhan'ın kendi sayfasında yapılmıştı.

Sputnik’in radyosu RS FM’de gazeteciler İsmail Saymaz ve Akif Beki ile “Söylemesi Bizden” programını yayınlayan gazeteci Yavuz Oğhan’ın programlarına, eski başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı söyleşi sonrası son verildi.

Yavuz Oğhan, Twitter hesabından “Türkiye’de hiçbir iyi iş cezasız kalmaz” paylaşımıyla "Bi De Bunu Dinle" ve “Söylemesi Bizden” programlarına son verildiğini duyurdu.

ZAFER ARAPKİRLİ DE AYRILDI

RS FM’de 3 yıldır Seyr-i Sabah programını sunan Gazeteci Zafer Arapkirli de kurumla yollarını ayırdığını duyurdu. Arapkirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘RSFM ile buraya kadarmış. 3 yılı aşkın bir süredir her sabah 07.00-09.00 arası sizlerle Seyr-İ Sabah eylediğimiz RSFM ile yollarımızın ayrıldığını ben de duyurmak isterim. Özgürce, onuru ile gazetecilik-yayıncılık yapmak isteyene yer mi yok? Mekan mı yok? Görüşürüz” yazdı.

DAVUTOĞLU: KARARIN HİÇBİR İZAHI YOK

Twitter hesabından açıklama yapan Ahmet Davutoğlu da "Dün benimle mülakat gerçekleştiren üç basın mensubu Yavuz Oğhan, Akif Beki, ve İsmail Saymaz‘ın programlarına son verilmesinden büyük üzüntü duydum. Kendileri sadece gazetecilik yaptılar. Bu kararın hiç bir izahı yok. Her kapıyı kapatsalar da biz yeni kapı açacak, susmayacağız." dedi. 

SPUTNİK TÜRKİYE GENEL YAYIN YÖNETMENİ: YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ İLETTİK, BUNA RAĞMEN YAPILDI

Oda TV’ye konuşan Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, Yavuz Oğhan'ın işine son verilmesinin nedenini "Davutoğlu röportajı kurumsal kararımızın hilafına yapılmış bir iş. Röportajın yayın politikamız gereği yapılmaması yönünde kararı biz Yavuz Bey’e ilettik, ancak buna rağmen yapıldı" diyerek açıkladı.

"Biz yayın politikamız gereği, Davutoğlu gibi bir figürü önemsemiyoruz ve açıklamalarının bizim üzerimizden yayılmasını istemiyoruz. Haber değerinin olduğuna inanmıyoruz. Bizim yayın politikamız bu ve yine bir yayın organı olarak hakkımız” diyen Boztepe, Yavuz Oğhan’ın Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Tarafsız Haber Ajansı’nı yönettiğini ve sözleşmelerine bunun uymadığını savundu:

"Biz Sputnik olarak Davutoğlu’nun ajansı ile yan yana görünmek istemiyoruz. Biz Türkiye’de yaşanabilecek bir siyasi mücadelenin tarafı değiliz. Politikacı değiliz, sadece gazeteciyiz. Sputnik’in program formatı onay olmadığı halde birebir kopyalanarak, sanki Davutoğlu programı Sputnik’ten yapılmış gibi her yerden yayıldı. Buna dünyanın bütün kurumsal haber ajansları itiraz eder.” 

OĞHAN: SORUN NİYE BUGÜN YAŞANDI?

Yavuz Oğhan, Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe’nin sözlerine yanıt verdi. Oğhan, “Davutoğlu’nun söyleyeceklerinde haber değeri görmeyecek olan kendisine gazeteci demesin” dedi.

Boztepe’nin sözlerinin ardından kişisel Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Oğhan ise şunları söyledi:

“Ahmet Davutoğlu’nu 3 sene sonra canlı yayına çıkarma şansı olup da buna hayır diyecek, söyleyeceklerinde haber değeri görmeyecek olan kendisine gazeteci demesin. Dört yıl RS FM’de özgürce program yaptım doğru, tersi olsaydı dört yıl değil dört gün sonra vedalaşırdık, e bu da bugün yaşananları anlatmaya yeter. ‘Tarafsız’ Davutoğlu’nun ajansı değil bir haber ajansıdır, Türkiye’deki medya düzeninden şikayet edenlerce desteklenmektedir, tarafsızlığını merak eden siteyi takip etsin. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Dört yıl önce programa başladığımda da bana ait bir internet sitesi (http://bidebunuizle.com ) vardı, 3 ay önce de ‘Tarafsız’ kuruldu, peki sorun niye bugün yaşandı?”

BOZTEPE'DEN BİR YANIT DAHA

Oğhan'ın bu cevabının ardından Boztepe de yanıt hakkını kullandı ve twitter hesabından Oğhan’a şu yanıtı verdi: “Siyasetçilerle mesleki saikler dışında ilişki kuranlar kendisine gazeteci demesin. Ismarlama bir röportajı, çalıştığı kuruma ve çalışma arkadaşlarına dayatarak, oldu bittiye getirenler de kendisine gazeteci demesin. Davutoğlu, 3 saatlik program boyunca kendisini aklamaya çalışmak dışında, dişe dokunur, haber değeri taşıyan bir açıklamada bulunmamıştır. ‘Davutoğlu’nun haber değeri yok’ derken kastettiğim budur. Sitemizde Davutoğlu’na yönelik bir sansür uygulanmamış açıklamaları verilmiştir. Davutoğlu’nun kendisini aklamasına aracı olmak, başlayacağı iddia edilen siyasi mücadelede ona ‘medya desteği’ sunmak, uluslararası bir haber ajansı olarak, bizim yapacağımız bir iş değildir. Sputnik’in kurumsal kimliği ve adı izinsiz şekilde kullanılarak, tam da bu yapılmıştır. Davutoğlu, Sputnik’in gerekçesiz erişime kapatıldığı 5 aylık dönemde başbakandı. Konuyu, gadre uğrayan gazeteciler ve basın özgürlüğü bağlamında tartışanlar bu sebeple de yanılıyorlar. 8 yıldır çalıştığım, 5 yıldır yayın yönetmenliği yaptığım RS FM / Sputnik’te, hiçbir programcımıza sansür uygulamadım. Lakin ‘yayın yönetmeni’ olmam sebebiyle, ‘kiminle – ne zaman?’ röportaj yapılacağını belirleme hakkım olduğunu düşünüyorum. Eleştirenleri de öfkelenenleri de anlıyorum. Herkesin canı sağolsun. 8 yılda RS FM’de çok sayıda duayen gazeteci program yaptı. Önümüzdeki dönemde de bugüne kadar sürdürdüğümüz yayıncılığa devam edeceğiz. Bu konuyla ilgili artık konuşmayı düşünmüyorum. Saygılar." (MEDYA SERVİSİ)

%%84287%% 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Rojava Devrimi başka bir yolun olduğunu mümkün gösteriyor

SONRAKİ HABER

"Pençe Harekatı"nda bir asker hayatını kaybetti, 6 asker yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...