18 Temmuz 2019 12:04

CHP, 15 Temmuz sonrası toplanan bağışlar için araştırma komisyonu istedi

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, darbe girişiminde yaşamını yitirenler ve yaralananlar için başlatılan kampanyanın akıbetini için araştırma komisyonu önerdi.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitirenler ve yaralananlar için başlatılan bağış kampanyasının akıbetini araştırmak üzere Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Başbakanlık Genelgesi ile darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenler, yaralananlar ve ailelerine yardım etmek amacıyla başlatılan Dayanışma Kampanyası’nın akıbetine ilişkin Meclise araştırma önergesi sundu.  Başkanvekilleri önergede, darbe girişimi sırasında yaşamını yitiren vatandaşların aileleri ile gazilere yardım etmek amacıyla başlatılan kampanyada kaç tane banka hesabı açıldığı, ne kadar para toplandığı ve bu paraların nasıl değerlendirildiği, toplanan paralardan şehit yakınları ve gazilere ne kadar yardım yapıldığı konularının açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

KAMPANYANIN ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇTİ, HÂLÂ AÇIKLAMA YOK

Dönemin Aile Bakanı’nın söylemlerine göre 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası kapsamında 309 milyon lira para toplandığının belirtildiği önergede, “Aynı yıl içinde yapılan başka bir açıklamada ise yardımların kurulacak bir vakıf aracılığıyla değerlendirileceği söylenmiştir. Kampanyanın başlatılmasından bu yana neredeyse üç yıl geçmiş olmasına karşın, açılan hesaplarda ne kadar para toplandığı ile toplanan paraların nasıl harcandığı, ne kadarının şehit aileleri ve gazilere dağıtıldığı konularında, kamuoyuna tatminkâr bir açıklamada bulunulmamış, yöneltilen sorular cevapsız bırakılmıştır.” denildi.

Önergede, bu tutumun, iktidarın saydamlık ve hesap verme sorumluluğunu ile bağdaşmadığı aktarılarak, toplumda paraların keyfi olarak kullanıldığı izleniminin yaratıldığına dikkat çekildi.

"DESTEK SAĞLANAMAMASI İZAH EDİLEMEZ"

Önergede, 20 Kasım 2017’de kurulacağı duyurulan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın ancak 13 Temmuz 2019 günü tescil edildiği söylenilerek, “Bu durumda aynı şekilde kampanya kapsamında toplanan paraların akıbeti hakkındaki şüpheleri artırmaktadır. 15 Temmuz hain darbesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, şehit yakınları ve gazilere, vatandaşların yaptığı bağışlardan destek sağlanamamasının izahı mümkün değildir. Bu durum yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımıza saygısızlıktır. Kanlı darbe girişimi sırasında bombalanan Gazi Meclis, bu duruma seyirci kalmamalı” şeklinde ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urla köylerinde tiyatro festivali 3'üncü gününde

SONRAKİ HABER

Yazın plastik şu şişelerine dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa