18 Temmuz 2019 11:31
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2019 11:45

İş cinayetinde ölen Mustafa Koç ve Şakir İpek Meclis gündeminde

Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, iş cinayetinde yaşamını yitiren Şakir İpek ve Mustafa Koç'u meclis gündemine getirdi.

Fotoğraf, Mustafa Koç'un Twitter hesabından alınmıştır. 

Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, görevi olmamasına rağmen çatı tamir ederken yaşamını yitiren Şakir İpek’i ve staj yaptığı gemide hayatını kaybeden Mustafa Koç’u Meclis gündemine getirdi. Firmaların işçileri görev tanımları dışında işlerde çalıştırdığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, ihmali bulunan yetkililerin soruşturulması için Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Mustafa Koç’un ölümünü Meclis gündemine taşıdı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, plastik firmasında çalışan Şakir İpek’in, görevi olmamasına rağmen, çatının tamiratı sırasında 15 metreden zemine düşmesini ve kimyasal kalıntılar bulunan tankların bile temizletildiği iddia edilen Mustafa Koç’un ise staj yaptığı gemide ölü bulunmasını meclise taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yavuzyılmaz, “Bahsedilen iki iş cinayetinin gerçekleştiği iş yerlerinde gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?​” diye sordu.

Yavuzyılmaz, Türkiye’deki iş güvenliği yasalarına ne kadar uyulduğunun gözden geçirilmesi, iş cinayetlerinin önlenmesi ve  ihmali  bulunan yetkililerin soruşturulması için Meclis Araştırması açılmasını da teklif etti.

BİR HAFTA İÇİNDE İKİ İŞ CİNAYETİ

Yavuzyılmaz, Mustafa Koç’un günde ortalama 20 saat çalıştırıldığını, yapmaması gereken birçok işin yaptırıldığına dikkat çekerek, “Hiç bir sağlık problemi yokken yapılan otopsiye göre akciğer enfeksiyonundan yaşamını yitirmiştir. Bir hafta içerisinde gerçekleşen bu iki iş cinayeti göstermektedir ki, firmaların çalışanları görev tanımları dışındaki işlerde çalıştırılmakta ve bunun sonucunda da uzman olmadıkları alanlarda gerekli önlemleri alamadıklarından hayatlarını kaybetmektedirler” dedi. Yavuzyılmaz, İş Yasası’nın 22. maddesine göre, işçiye görev tanımı kapsamı dışında kalan bir işin yaptırılması için işçinin yazılı onayı gerektiğini belirtti.

"İŞYERİ PATRONLARINA SORUŞTURMA AÇILDI MI?"

Yavuzyılmaz verdiği soru önergesinde, bahsedilen Şakir İpek ve Mustafa Koç vakalarında, kendilerinden İş Yasası gereğince, görev tanımları dışında iş yaptırıldığına dair yazılı onay alınıp alınmadığı sorusuna yanıt istedi. Yavuzyılmaz "Bu iş yerlerindeki iş güvenliği denetimleri son iki yılda ne sıklıkta yapılmıştır?​” Raporlarda kusurlar tespit edilmiş midir? İş yerlerindeki İş Güvenliği Uzmanları ve iş yeri patronlarına, kaybettiğimiz şahısların iş tanımları dışında çalıştırıldığı için hayatlarını kaybetmeleri üzerine soruşturma açılmış mıdır?​” sorularına da cevap istedi. Yavuzyılmaz, son yirmi yılın iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçi ve çalışan sayılarını gösteren tablonunda kendisine verilmesini talep etti.

VELİ AĞBABA DA SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Mustafa Koç’un ölümünü Meclis gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, konunun araştırılması için Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını göreve çağırdı. Ağbaba Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  • Stajyer çalışanların çalışma koşulları ile ilgili Bakanlığınızın herhangi bir denetimi var mıdır?
  • Stajyer çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamı dışında çalıştırılıp çalıştırılmadığı Bakanlığınız tarafından nasıl denetlenmektedir?
  • 2002 yılından bugüne çalışma yaşamı içerisinde kaç stajyer öğrenci iş sağlığı ve güvenliği sağlanmadığı için hayatını kaybetmiştir?
  • Mustafa Koç’un yaşamını yitirmesi ile ilgili Bakanlığınız herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır?
  • 6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği kanununda stajyer çalışanların sağlığı ve güvenliği ile ilgili Bakanlığınızın ek bir çalışma planı var mıdır?

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Naci Ekşi Anadolu Lisesi için İl Milli Eğitim önünde eylem

SONRAKİ HABER

Cinsel istismar sanığı öğretmen 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...