16 Ekim 2012 11:37

Heyelan bölgesindeki gökdelenleri niye yıkmıyorsunuz?

Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından her yıl düzenlenen “İstanbul Buluşmalarında” bu yıl Afet Yasası masaya yatırıldı.  “Afet ve dönüşüm kıskacında İstanbul ve Planlama”  başlığıyla bugün, Yıldız Teknik Ünive

Heyelan bölgesindeki gökdelenleri niye yıkmıyorsunuz?
Paylaş

Hükümetin afet riskine karşı binaları yıkarken, heyelan bölgelerine gökdelenlerin dikilmesine izin verdiğine dikkat çeken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Esenyurt ve Beylikdüzü’nde zemin kayıyor. Bu bölgeler heyelan riski altında. Peki neden buralara ruhsat verildi?​” diye sordu.

Öztürk, dönüşümün sadece konut hedefli olduğuna  vurgu yaparak, “Fay hattına cephe tersaneler, fabrikaları, kıyılardaki bölgelerde de rafineri tesisleri çok mu güvenli? Yoksa siz konut rantının mı peşindesiniz?​” dedi.

Kentsel Dönüşümü Pandoranın Kutusu’na  benzeten Öztürk, “Bu yasanın içinde ne var bilemiyoruz. Bu nedenle Pandoranın Kutusundan da ne çıkacağını bilmiyoruz” dedi.

RİSKLİ ALANI KİM BELİRLEYECEK?

İstanbul’da afet riski ve boyutları, afet riski konusunda alınması gereken önlemlerde merkezi idarenin ve yerel yönetimin rolü, İstanbul’da afet riski öncesi ve sonrasında  can ve mal kaybını önleme yönelik çalışmalar, afet riski konusunda planlamanın ve plancının rolü konularının tartışıldığı panelin konuşmacılarından YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Betül Şengezer, “2003 yılında İstanbul’a deprem geliyormuş gibi gösterildi ve yeni bir sayfa açıldı. Bu ise şimdi kapkapara oldu” dedi. 2009 ve 2010 yılında kentsel dönüşümün kurtarıcı olarak gösterildiği dile getiren Şengezer, “Ancak yapılan işler ve söylemler arasında bir bağlantı kuramıyoruz” diye konuştu. İstanbul dışındaki yerler için riskli alanların belirlenmediğine de dikkat çeken Şengezer, “Bu alanları kimler tespit edecek? Bir kanun ve lisanslandırmayla mı olacak?​” diye sordu.

SEKTÖR KRİZE GİRMESİN DİYE

Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olan  inşaat sektörünün krizden etkilenmemesi için  dönüşüm yasalarının ortaya atıldığına dikkat çeken TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar da, “Çünkü inşaat sektörü krize girerse ülke de krize girecekti. Bu dönemde de Van depremi imdatlarına yetişti” dedi.  Afet yasasının da bu amaçla çıkarıldığını belirten Uyar, “Ruhsatı olanların da olmayanların da evleri yıkılarak yeniden yapılacak ve borçlandırılacaklar” eleştirisini yaptı.  Bu nedenlerle afet yasasını samimi bulmadığını da sözlerine ekleyen Uyar, yasanın tek okumasının, ‘rant’ olduğuna vurgu yaptı. İki gün sürecek etkinlik yarın da devam ediyor. Yarınki oturumda kentsel dönüşüm ve sosyoekonomik bedelin yeniden dağıtımı tartışılacak. (İstanbul/EVRENSEL)


‘YERİNDE DÖNÜŞÜM İMKANSIZ’

Panelde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay ise, kimi eleştirileri olsa da afet yasasını savunduğunu dile getirdi. Hedeflerinde 3 bin binanın dönüştürülmesi olduğunu belirten Atabay, rezerv konutlar yaparak evi yıkılan vatandaşın bu konutlara kalıcı olarak yerleştireceğini ifade etti. Yerinde dönüşüm tartışmasına da değinen Atabay, “Bizim yerinde dönüşüm yapmamız mümkün değil. Bir iki evden bahsetmiyoruz. Riskli binası olanları takas yoluyla rezerv alanlara yerleştireceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ricciardone: ABD ile Türkiye’nin ortak hedefleri var

SONRAKİ HABER

Gül, erken seçim teklifini meclise iade etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...