18 Temmuz 2019 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2019 10:07

Van'da mültecileri taşıyan minibüs devrildi: 17 kişi öldü, 50 kişi yaralandı

Van'da mültecileri taşıyan minibüs şarampole devrildi. Kazada, 17 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.

Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA

Paylaş

Van'ın Özalp ilçesinde mültecileri taşıyan minibüs takla atıp, şarampole yuvarlandı. Kazada, ilk belirlemelere göre 17 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Van Valiliği, kazaya neden olan minibüs sürücüsü hakkında daha önce 6 kez "göçmen kaçakçılığı" suçundan işlem yapıldığını açıkladı. Yaşamını yitiren mültecilerin cenazesi otopsileri yapıldıktan sonra Van Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğündeki cenaze saklama dolaplarına konuldu. Sürücü ise toprağa verildi. ​Yaralı mültecilerin tedavisi de sürüyor. Bazı yaralıların sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu kaydedildi.

Kaza, 18 Temmuz'da saat 12.00 sıralarında kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Özalp ilçesi Sürüyolu Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Mültecileri taşıyan minibüs taklalar atarak yaklaşık 35 metrelik şarampole yuvarlandı. Can pazarının yaşandığı kazada, araçtakilerin bazıları dışarı fırladı. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda jandarma, AFAD, UMKE, İtfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Kazada aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yabancı uyruklu 17 kişinin öldüğü, 50 kişinin de yaralandığı saptandı. Yaralılar, ambulanslarla Van'daki hastanelere sevk edildi. Jandarmanın olay yerindeki incelemelerinin ardından mültecilerin cansız bedenlerinin morga kaldırdığı belirtildi. Ölenlerin kimlik tespiti ve uyruklarının belirlenmesi için de çalışma başlatıldı.

BU YIL 70'TEN FAZLA GÖÇMENİN OTOPSİSİ YAPILDI

Kazada hayatını kaybeden 16 mültecinin cenazesi otopsileri yapıldıktan sonra Van Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğündeki cenaze saklama dolaplarına konuldu.

Kazada hayatını kaybedenler arasında kadın, çocuk ve bebeklerin de olduğunu belirten Adli Tıp Kurumu Şube Müdürü Doktor Bedir Korkmaz, "Hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kadındı. Aralarında 2 tane bebek ve 5 tane de çocuk vardı ve ağırlıklı olarak kadındı. Biz hayatını kaybedenlerin otopsi işlemlerini yaptık ve cenaze bekleme dolaplarına aldık. Kimliklendirme konusunda DNA'larını aldık. Kimlik tespitlerinin ardından ilgili ülkelerin konsolosluklarına bildirilecek. Eğer geri dönüş alabilirsek, cenazeleri teslim edeceğiz. Eğer cenazeleri teslim alan olmazsa, 15 günlük yasal bekleme sürecinin ardından belediyelere teslim ederek kimsesizler mezarlığında toprağa verilecek. Biz 2019 yılı içerisinde 70'den fazla kaçak göçmen cenazesinin otopsisini yaptık" dedi.

BAZILARININ SAĞLIK DURUMU CİDDİ

​Yaralı mültecilerden 22'sinin Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde, 22'sinin Van YYÜ Araştırma Hastanesinde, 5'inin özel hastanelerde, 1'inin ise Erzurum'da tedavilerinin sürdüğü bildirildi. Bazı yaralıların sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu kaydedildi.

VAN VALİSİ: 17-18 KİŞİLİK MİNİBÜSE 67 KİŞİ SIĞDIRILMIŞ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kazanın olduğu gün (18 Temmuz) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaralıları ziyaret etti. 

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu'ndan yaralıların durumu hakkında ilgili bilgi alan Bilmez, yaralıların tamamının hastanelerde tedavi altına alındığını söyledi.

Kazadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Bilmez, şunları kaydetti:

"Maalesef elim kazada yaralılarımızdan biri daha yaşamını yitirdi. Şu anda ölenlerin sayısı 17, yaralı sayısı da 50. Yaralılardan 24'ü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, 17'si Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 9'u da özel hastanelerde tedavi altında. 7 yaralının tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Diğer yaralıların tüm müdahaleleri yapıldı, kırıkları alçıya alındı. Şu anda bir sıkıntımız yok. İnşallah ölenlerin sayısı artmaz."

Bilmez, kazada hayatını kaybeden sürücünün daha çok yolcu almak için aracın koltuklarını söktüğünü vurguladı.

SÜRÜCÜ HAKKINDA 6 KEZ İŞLEM YAPILMIŞ

Valilikten yapılan açıklamada minibüsün, sürücüsünün dikkatsizliği nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu dere yatağına devrildiği bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Olay sonrası olay yerine çok sayıda ambulans, Jandarma, AFAD, UMKE ve itfaiye ekibi sevk edilmiştir. Yapılan araştırma neticesinde sürücü Gökan Sırma 1995 Gürpınar doğumlu olup hakkında 'göçmen kaçakçılığı" suçundan 4 defa Tuşba İlçe Jandarma Komutanlığınca, 2 defa da Van Emniyet Müdürlüğünce, Muradiye İlçe Jandarma Komutanlığınca da 'mala zarar verme' suçundan işlem yapılmıştır. Olayla ilgili tahkikat devam etmekte olup, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay'dan Cumhuriyet davasında beraat talebi

SONRAKİ HABER

Oyun Yazarı Tuncer Cücenoğlu toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...