18 Temmuz 2019 08:32

Yargıtay'dan Cumhuriyet davasında beraat talebi

Yargıtay Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesi davasında Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin'in beraatini talep etti.

Fotoğraf: Hilmi Hacaloğlu/VOA-Wikimedia Commons

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarıyla ilgili davaya ilişkin görüşünü tamamladı. İddianamede, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanvekili Akın Atalay, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmen Murat Sabuncu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazar Hikmet Çetinkaya, Yazar Aydın Engin’in hapis cezasının bozulmasını ve beraatına karar verilmesini istedi.

Yargıtay istinafta cezası kesinleşen ve halen bir kısmı cezaevinde bulunan Cumhuriyet gazetesinin diğer yönetici ve yazarları hakkında da önemli bir görüş sundu. Başsavcılık, bozma kararlarını bu isimlere de sirayet ettirilmesi gerektiğini belirtti. Bu isimler şöyle: Kadri Gürsel, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Güray Öz.

İPER'E ONAMA, ŞIK’A YENİDEN YARGILAMA TALEBİ

Başsavcılık tebliğnamesinde Yunus Emre İper’in 3 yıl 1 ay 15 gün, hapis cezasının onanmasını istedi. Başsavcılık ayrıca HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın “örgüte yardım” iddiasıyla aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozularak, “örgüt propagandası”, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamaktan yargılanması gerektiğini belirtti.

İPER İÇİN AYM’YE ÇAĞRI

Karara ilişkin Evrensel'e konuşan Cumhuriyet Davası Avukatlarından Tora Pekin, Yargıtay’ın görüşünü iki yönden değerlendirdi. Pekin, Yargıtay görüşünün, Ahmet Şık ve Emre İper’e dair vurgular hariç, başından itibaren kendi söyledikleri şeyleri söylediğine dikkat çekti. Pekin, “Yargıtay tebliğinde gazeteciliğin aslında suç sayılamayacağını, yargılama konusu yapılan bütün eylemlerin de gazetecilik faaliyeti olduğu yorumu yapılıyor. Ahmet ve Emre hariç. Ahmet’le ilgili Yargıtay’ın yaptığı değerlendirmeye katılmak mümkün değil. Ahmet’inki de saf bir gazetecilik faaliyeti. Emre ile ilgili olarak, onu çok önemsiyoruz, Yargıtay esasa girmemiş ve Emre sadece birkaç tane tweet yüzünden cezaevinde o yüzden onu kapsamıyor. İper için de derhal harekete geçmesi gereken yer Anayasa Mahkemesi’dir. AYM’nin üç tweet yüzünden 3 sene hapis olmaz diyen bir karar vermesi lazım. Diğerleri açısından bakarsak beraat istenmesi çok önemli” diye konuştu.

"ARKADAŞLARIMIZ HEMEN SERBEST BIRAKILMALI"

Pekin şöyle devam etti: “Bizim temel itirazımız, içerideki gazeteciler yönünden, madem dosya ortak ve bu dosya Yargıtay’da ve karar diğerlerini de kapsayacak o zaman ‘bir tedbir kararı verin dışarıda beklesinler ve boşu boşuna cezaevine girmesinler’di. Şimdi tam da dediğimize geldiler ve Yargıtay bu kararı bozarsa arkadaşlar gerçekten boşu boşuna yatmış olacaklar. Bunu neden üzerine basa basa söylüyorum bu tedbir kararı hala verilebilir. Dosya Yargıtay’ın önünde ve esasa ilişkin ne zaman karar vereceğini bilmiyoruz. Umarım kısa sürer ama onu beklemeden tedbir kararı verilmeli. Çünkü arkadaşlarımızın haksız yere yattığı bir kez daha ortaya çıktı.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Polisin sıktığı plastik mermi sonucunda bacaklarında ödem oluştu

SONRAKİ HABER

Van'da mültecileri taşıyan minibüs devrildi: 17 kişi öldü, 50 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...