17 Temmuz 2019 14:17

Müze ve ören yeri giriş ücretlerine zam yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze giriş ücretlerine zam yaptı. Yeni tarifeye göre Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi’ne giriş 60 TL'den 72 TL'ye çıktı.

Fotoğraf: Ahmet Dumanlı/AA

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze giriş ücretlerine zam yaptı. Zammın gerekçesi ise "Mevcut müzelerin bakım ve onarımının daha iyi yapılabilmesi" olarak açıklandı.

Yeni tarifeler bakanlığa Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünün sayfasında açıklandı.

Tarifeye göre Türkiye'nin en eski antik kentlerinden, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve her yıl ortalama 2 milyona turistin ziyaret ettiği, Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi’ne giriş 60 TL'den 72 TL'ye çıktı. Harem kısmına giriş de zamlanarak 35 TL'den 42 TL'ye çıkarıldı.

Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret etmek isteyenler, ödeyecekleri zamlı giriş fiyatlarına açıklanan tarifeden bakabilir.

BAKANLIK "GELİR AĞIRLIKLA YABANCILARDAN GELİYOR" DİYEREK AVUTMAK İSTEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada zammın gerekçesi açıklandı ve gelirlerin ağırlıkla yabancı ziyaretçilerden geldiği belirtilerek takipçiler avutulmak istendi. Bakanlık, ziyaretçileri zam yapılmayan müzekarta yönlendirildi.

Paylaşımda, "Mevcut müzelerin bakım ve onarımının daha iyi yapılabilmesi, yeni müzelerin açılabilmesi, ören yerlerinde kazı sürelerinin uzatılabilmesi için Avrupa'daki müzelerin fiyatlarının çok altında olan giriş ücretlerinde düzenlemeye gidilmiştir" bilgisi verildi.

MÜZE KARTA ZAM YOK

Halkın bu düzenlemeden etkilenmemesi için geçen sene itibarıyla alınan kararla MüzeKart fiyatlarının sabit tutulduğu, hiçbir artış yapılmadığı ve bundan sonra da yapılmayacağı belirtilen açıklamada, "MüzeKart, alındığı tarih itibarıyla bir yıl boyunca geçerli olup, sınırsız giriş hakkı sunmaktadır. Vatandaşlarımızı MüzeKart kullanmaya ve kendilerine sunulan bu ayrıcalıktan faydalanmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

GİŞELERİN İŞLETME İHALESİNİ ALAN SICPA'NIN AKP İLE YAKINLIĞI İDDİASI

Yapılan zammın ardından gözler, geçtiğimiz yıl müze ve örenyeri gişelerinin işletmesine ilişkin ihaleyi alan Sicpa Turkey adlı firmaya çevrildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze ve örenyeri gişelerinin işletmesine ilişkin 2018 yılının mart ayında yapılan ihaleyi Sicpa Turkey adlı firma almıştı.

SICPA şirketinin, Cüneyd Zapsu'nun asistanı ve bir dönem AKP milletvekili adayı olan Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu ile ilişkili olduğu ve müze ve örenyerlerine yapılan zammın AKP ile olan bu bağlantı ile ilgisi olduğu iddiaları dillendiriliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten faaliyetlerini engelleyen polislerle ilgili soruşturma kararına itiraz

SONRAKİ HABER

KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...