17 Temmuz 2019 13:29

Mordoğan rüzgar enerji santrali iptal davalarına onama

Mordoğan'da yapılması planlanan rüzgar enerji santrali kapasite artırımı projesinin iptali istemiyle açılan davalara bir haftada iki onama geldi.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Paylaş

Ayen Enerji A.Ş tarafından Mordoğan’da yapılması planlanan "Mordoğan rüzgar enerji santrali” kapasite artırımı projesinin iptali istemiyle açılan davalara bir haftada iki onama geldi.

Karaburun Mordoğan’da Ayen Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artırımı (10,5 MWm)" projesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali istemiyle dava açılmıştı. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile davaya müdahil olan Ayen Enerji A.Ş ve Çevreci Enerji Derneği'nin bu kararı temyiz etmeleri üzerine, Danıştay 14.Dairesi bilirkişi heyetini yetersizliği gerekçesi ile kararı bozmuştu. Dava yeniden görülürken, 19.04.2018 günü mahallinde yeniden keşif yapılmış, bilirkişinin verdiği rapora tekrar itiraz edilmişti.

Karaburun Yurttaş Davacıları ile Karaburun Kent Konseyi süreçle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi: "Danıştay 6. Dairesi İzmir 3. İdare Mahkemesinin karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), oy çokluğuyla karar verdi."

"DAVACI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bu kararın Karaburun Yarımadası’nın üzerine, doğal sit alanlarına, meralara, köylerin ve mahallelerin metrelerce yakınına yapılmak istenen RES projelerinin, yenilenebilir enerji kaynağı olarak savunulması ve sunulmasının da mümkün olmadığını, bir kez daha ispatı olduğu belirtilen açıklamada, “RES’ler için tahsis edilen proje sahalarının toplamı Yarımada yüzölçümünün yüzde 71’ini kapsıyor. Yarımada’da yüzde 13’lük alan kaplayan ve yerleşimin mümkün olmadığı Bozdağ/Akdağ kütlesi hariç tutulduğunda, yaşam alanı olarak geriye kalan alan Yarımadanın yüzde 16’sı. Yani, Karaburunlulara ve Yarımada’da yaşayan tüm canlılara, nergis/zeytin/mandalina/keçi/arıcılık/turizm gibi doğal gelir kaynaklarınızla, bu dar alanda, bu endüstriyel türbinlerin gürültü/düşük frekanslı ses/gölge/titreşim etkisi altında, yüksek gerilim hatları, türbinleri birbirine bağlarken biyoçeşitliliği yok eden yollar gibi ekosistemi, yaşam alanlarını, sağlığı tahrip edici etkilerinin altında yaşayın, denmektedir” denildi.

Son olarak Karaburun Yurttaş Davacıları ve Kent Konseyi olarak davacı olmaya devam edeceklerini duyurarak, "Yarımadamızın kendi doğal-ekonomik değerlerine dayalı kalkınma iradesini yok sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz" diye ifade edildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Yıllık bütçe açığı hedefine neredeyse 6 ayda ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Dersim’de kurum temsilcileri patlama bölgesinde incelemelerde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa