17 Temmuz 2019 11:13
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2019 19:16

Erbil'de silahlı saldırı: Türkiyeli diplomat hayatını kaybetti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil’de lokantaya silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Türkiyeli diplomat Osman Köse hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Yunus Keleş/AA

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKBY) başkenti Erbil’de Türkiye'nin Başkonsolosluğunda görevli diplomatlar, yemek için gittikleri restoranda silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu Diplomat Osman Köse ile birlikte 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Mazlum Dağ ve Muhammed Bisksiz yakalandı.

Osman Köse'nin cenazesi, Ankara'da düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

Erbil Emniyet Müdürlüğü, Türk Başkonsolosluk görevlisinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyenlerin kimliğini ve fotoğrafını yayınladı.

IKBY Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, yaptığı yazılı açıklamada, "Yapılan ilk incelemelere göre Erbil'de 3 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren saldırı, önceden planlanmış ve hedefli bir terör olayıdır" ifadelerini kullandı. IKBY Meclisi saldırıya ilişkin soruşturma açılmasına karar verdiğini duyurdu. IKBY Başkanlığı ise saldırıyı kınadı.

Erbil Huqqabaz

ANKARA'DA TOPRAĞA VERİLDİ

Öldürülen diplomat Osman Köse'nin (38) cenazesi, Ankara'da düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

Köse için Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde tören düzenlendi. Törene, Köse'nin ailesi ve yakınları ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kuvvet komutanları, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, Köse'nin annesi Sıdıka, babası Ramazan ve diğer yakınları taziyeleri kabul ederken büyük üzüntü yaşadı. Köse'nin babası Ramazan Köse, bu sırada "Oğlum sen ölmedin" diyerek gözyaşı döktü. Osman Köse'nin cenazesi, Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.

2 HAFTA SONRA TÜRKİYE'YE DÖNECEKTİ

Köse'nin, 6 aylık geçici görevlendirme ile yaklaşık 5,5 ay önce Erbil'de göreve başladığı ve 2 hafta sonra görevini tamamlayıp, Kurban Bayramı öncesi Türkiye'ye döneceği öğrenildi. Evli ve 1 çocuk babası Köse'nin Kurban Bayramı'nı Mersin'de geçirip, Ankara'daki görevine devam etmeyi düşündüğü belirtildi. Adıyaman'ın Kahta ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Osman Köse'nin anne ve babası Mersin'de, kendisi de eşiyle birlikte Ankara'da oturuyordu.

IKBY: ERBİL'DEKİ SALDIRI PLANLI BİR TERÖR SALDIRISI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), saldırının önceden planlanmış bir terör saldırısı olduğunu bildirdi. IKBY Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, yaptığı yazılı açıklamada, "Yapılan ilk incelemelere göre Erbil'de 3 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren saldırı, önceden planlanmış ve hedefli bir terör olayıdır" ifadelerini kullandı. 

Soruşturma sürecinde ilerleme kaydedildiğini belirten Adil, daha fazla bilginin ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

KOMİSYON KURULDU

IKBY Meclisi Güvenlik ve İçişleri Komisyonu Üyesi Muhammed Said, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Erbil’deki saldırıyla ilgili kurulan komisyonun detaylı soruşturma yapacağını, ayrıca saldırının faillerinin yakalanması için emniyet güçlerince başlatılan soruşturma sürecini de takip edeceğini aktardı.

Soruşturma sonucu elde edilecek bilgilerin en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını dile getiren Said, hem meclis hem de hükümetin amacının başta diplomatlar olmak üzere halkın can güvenliğiyle bölgenin istikrarını korumak olduğunu söyledi.

SALDIRI NASIL OLDU?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil’in Empire City bölgesinde yer alan Huqqabaz adlı restoranda düzenlenen silahlı saldırıda aralarında Türkiye’nin Başkonslolosluk görevlisi Osman Köse’nin de olduğu 3 kişi yaşamını yitirdi.

Olay anına dair Rudaw'da yayınlanan görüntülere göre Köse'nin yan masasında oturan saldırganlardan biri ayağa kalkarak susturucu tabanca ile Köse’nin başına bir el ateş ediyor. Saldırganın, Köse'yi vurduktan sonra çantasını alarak kaçtığı görülüyor. Köse, başına isabet eden kurşun ile olay yerinde hayatını kaybediyor. Saldırı ile birlikte restorandakilerin hepsi yere uzanıyor. O sırada iki vatandaş ise ayağa kalkmak istiyor. Fakat bu kişiler de saldırganın arkadaşı ve onu koruma amaçlı orada bulunan diğer saldırganın hedefi oluyor.

Bu sırada yere uzanan Türkiyeli diplomatın yanındaki arkadaşı silahını çekerek saldırganlara ateş etmeye başlıyor. Saldırganlardan biri kapıya yakın bir yerde yaralanıyor. Yaralanan saldırgan sendeleyerek dışarı çıkıyor. Saldırganlar dışarıda onları bekleyen iki kişi ile buluşarak olay yerini terk ediyor.

SALDIRIYI KİM GERÇEKLEŞTİRDİ?

IKBY’deki PKK varlığıyla birlikte saldırının Türkiye’nin ABD ile S-400 ve F-35 gerilimleri yaşadığı bir dönemde meydana gelmesi beraberinde “suikast” iddialarını gündeme getirdi.

Saldırının faillerinden Mazlum Dağ ve Muhammet Bisksiz, Erbil Asayişi ile Kürdistan Anti Terör Birimi tarafından 20 Temmuz'da yakalandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya dair açıklamasında “Böyle bir saldırı olunca tabii ilk akla gelen bu oluyor, 'Terör saldırısı mı' diye ama hemen yan masada 2 tane de Iraklının saldırıya uğraması, birinin öldürülmesi diğerinin ağır yaralanması, onlara da yönelik bir saldırı olduğu için tam detaylı net bilgi vermek için bunların ortaya çıkması gerekiyor” dedi.

SpeeMedia’ya konuşan ve ismi verilmeyen bir PKK Sözcüsü, saldırının arkasında PKK’nin olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Olay yerinde olan ve kimi kaynakların saldırıdan sorumlu tuttuğu Metin Dilovan Barzani de iddiaları yalanladı.

BARZANİ’DEN İDDİALARA TEPKİ

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’nin yeğeni ve Salahaddin Grubu Genel Müdürü Metin Dilovan Barzani’nin restoranda biriyle kavga ettiği sırada saldırının gerçekleştiği iddialarına dair yaptığı açıklamada “Olay günü birçok vatandaş gibi Erbil’de bulunan restorana ben ve bazı arkadaşlarım öğle yemeği için bir araya geldik. Allah’a şükürler olsun ki hepimiz iyiyiz. Olaydan yara almadan kurtulduk. Ancak ne yazık ki bazı kişiler kurban oldu.

Bazı sorumsuz medya organları olay sırasında restorana bulunmam nedeniyle durumu gerçeklerden uzak farklı bir yöne çekmek istemişlerdir.

Şahsım üzerine yapılan asılsız haberlere ilişkin söz konusu medya organları hakkında gerekli yasal süreci başlatacağımı kamuoyuna duyurmak isterim” dedi.

KİMLER HAYATINI KAYBETTİ?

  • Osman Köse: 36 yaşında, Türkiye Başkonsolosluğu görevlisi.
  • Nariman Osman: IKBY vatandaşı, evli ve 3 çocuk babası.
  • Beşdar Ramazan: 1993 doğumlu, IKBY vatandaşı.

KİM, NE AÇIKLAMA YAPTI?

  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Erbil'de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz... Erbil ve Bağdat bu bağlamda gerekli özeni umuyorum göstereceklerdir. Faillerin bir an önce bulunması ve gerekli cezanın verilmesi konusunda çaba harcamalarını isteriz, bu da bizim en büyük dileğimizdir.
  • ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: En az bir Türk diplomatın öldürüldüğü Erbil'deki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu ahlaksız şiddet eyleminin hiçbir şekilde bir gerekçesi olamaz. Kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. ABD, Türkiye ve Irak yönetimleri ile bu iki ülke halklarını desteklemeye olan bağlılığını bir kez daha yinelemektedir.
  • İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan: İngiltere, Türk müttefikimize başsağlığı diliyor ve bu vahşeti mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor.
  • Irak Meclis Başkanı Muhammed el Halbusi: Erbil'de Türk Başkonsolosluğu görevlilerini hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyoruz.

GAZETELER NASIL GÖRDÜ?

Erbil’deki saldırı Türkiye’deki gazetelerde direkt Başkonsolosluk çalışanlarını hedef alan bir hadise olarak yorumlandı. Atılan manşetler şöyle oldu:

  • Hürriyet: Erbil’de hain saldırı
  • Yeni Şafak: Terör bu sefer Erbil’den vurdu
  • Star: Erbil’de diplomatlarımıza silahlı saldırı: 1 şehit
  • Milliyet: Kanı yerde kalmayacak
  • Cumhuriyet: Erbil’de suikast
  • Sözcü: Erbil’de kalleş saldırı bir diplomatımız şehit
  • Karar: Türk diplomata yemekte pusu
  • Aydınlık: Doğrudan hedef aldılar
  • Milli Gazete: Diplomatik katliam
ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz darbe girişimi: İBB'yi işgal davasında cezalar onandı

SONRAKİ HABER

Germanicia Antik Kenti kalıntıları çürümeye terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...