17 Temmuz 2019 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2019 17:55

İHD 33 yaşında: İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelemiz sürecek

İHD'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü ile ilgili İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarda "İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelemiz sürüyor, sürecek" denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İHD'nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü ile ilgili Ankara ve İstanbul'da yapılan açıklamada "İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelemiz sürüyor, sürecek" denildi. İHD İstanbul Şubesi 33. yıl dönümünü bir kokteyl ile kutladı.

Ankara’da dernek binası önünde yapılan açıklamada "İHD 33 yaşında İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış Mücadelemiz Sürüyor, Sürecek” yazılı pankartı açıldı. Ankara Tabip Odası (ATO) ve Devrimci 78’liler de açıklamaya katıldı.

Açıklamayı yapan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD’nin 17 Temmuz 1986 yılında 98 kişinin imzasıyla kurulduğunu hatırlattı. İHD’nin, insan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak amacıyla kurulduğuna vurgu yapan Türkdoğan, “Kurucular arasında mahpus yakınları, aydınlar, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, akademisyenler, avukatlar, hekimler, mimar ve mühendisler, öğretmenler vardı. Kurucularımızdan yaşamını yitirenleri sevgi ve minnetle anıyoruz. İHD, kurulduğu günden beri Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları sorunu olduğunu ifade etmekte ve bu sorunun giderilmesine katkı sunmak için mücadele etmektedir. İHD’nin bu mücadelesi Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün oluşmasına önemli katkılar sunmuştur” ifadelerini kullandı.  

"BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM"

İnsan hakları ve demokrasi mücadelelerinin en önemli amaçlarından birisinin 82 Anayasası’nın reddi üzerinden yeni ve demokratik bir anayasa yapılanmasına katkı sunmak olduğunu ifade eden Türkdoğan, “Ancak Türkiye temel sorunlarını çözemediği için demokratikleşme yerine daha anti demokratik bir anayasal rejimine kaymış durumdadır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye tabir edilen bu sistemin en bariz karakteri anti demokratik olmasıdır. Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözülememesinin yarattığı ağır tahribatlar devam etmektedir. İHD her zaman barış hakkını savunmuş ve savunmaya devam edecektir. Türkiye’nin demokratikleşebilmesi bakımından Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yollarla çözmesinin zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz” şeklinde konuştu.

TALEPLERİNİ YİNELEDİLER

Türkiye’de demokrasi ve insan hakları alanındaki gerileme ile ilgili söyleyebilecek çok şeyin olduğunun altını çizen Türkdoğan, insan hakları savunucuları olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Türkiye’nin demokratikleşebilmesi için gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştirmesi ve geçmişi ile yüzleşmesi gerekmektedir. Türkiye’nin, Kürt sorununu kabul edip çözecek yeni bir barış sürecine ihtiyacı bulunmaktadır. Bununla birlikte, başta Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talepleri olmak üzere ötekileştirilen tüm toplum kesimlerinin insan hakları taleplerini kabul edecek yeni bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır.
  • Türkiye’nin gerçek bir çatışma çözümü ile birlikte yeni ve demokratik bir Anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Yeni ve demokratik Anayasa yapılmadığı sürece darbeci generaller tarafından yapılmış 82 Anayasası üzerinde yapılacak değişikliklerin çözüm getirmesi mümkün değildir. Şu anda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli diye isimlendirilen değişikliklerin bariz özelliği anti demokratik tek kişi yönetimi olmasından ibarettir.
  • İfade özgürlüğü demokrasinin temelidir. Demokrasiye giden yolun açılabilmesi için ifade özgürlüğünün mutlaka sağlanması gerekir. Düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü sağlanmadan demokrasiye giden yolun açılması olası gözükmemektedir.”

İSTANBUL’DA POLİS ENGELİNE RAĞMEN AÇIKLAMA YAPILDI

İHD İstanbul Şubesi, Sultanahmet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması öncesi polisin "Burada basın açıklaması yapmak yasaktır" diyerek engelleme girişimine rağmen İHD üyeleri basın açıklamasını yaptı.

Açıklamada "İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış Mücadelemiz Sürüyor, Sürecek.." pankartı açıldı. İHD adına basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Yoleri, İHD 17 temmuz 1986 tarihinde 98 kişinin imzasıyla kurulduğunu belirterek derneğin kuruluş amacının" İnsan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak" olduğunu söyledi.

YOLERİ: İHD DİRENMEYİ ÖĞRETEN BİR OKUL

İHD'nin 33. yıl dönümü İstabul Şubesi binasında yapılan kokteyl ile kutlandı. Kutlamaya çok sayıda kurum temsilcisi, aydın, hak savunucusu, milletvekili ve İHD üyesi katıldı.

Burada konuşan İHD Şube Başkanı Günseli Yoleri, "Hayatını kaybeden üyelerimizi anıyoruz. 'Ne kadar iyi bir yere geldik' diye sıklıkla tartışıyoruz. Her seferinde 'başa mı dönüyoruz?' diye sorduk. Ama bunun sorumlusu biz değil, devlet. Çünkü insan hakları ihlallerinde olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Önümüzdeki süreçte bu konuda kurultay yapacağız. İHD direnmeyi öğreten insan haklarını gösteren bir okul." dedi.

Bugün hakkında beraat kararı verilen Evrensel Yazarı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bir konuşma yaptı. Fincancı, "İyi ki İHD var. İyi ki TİHV var ve hep beraber mücadele ediyoruz." dedi. (HABER MERKEZİ)


ADANA'DA 33. YIL KUTLAMASI: İHD ORTAK MÜCADELE İLE BUGÜNLERE GELDİ

İHD Adana Şubesi kuruluşunun 33'üncü yılında insan hakları savunucuları ve dost kurumlarla düzenledikleri etkinlikte bir araya geldi. Adana Barosu, HDP, Emek Partisi, ÖDP, Halkevleri, ESP üyeleri ve insan hakları savunucularının katıldığı etkinlikte 33 yılda çok yol kat edildiği ancak hak ihlallerinin hala devam ettiğine dikkat çekildi.

"MÜCADELE AYNI HIZIYLA DEVAM EDİYOR"

Etkinlikte konuşan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, İHD'nin bugünlere dost kurumların desteği ile geldiğini belirterek bugün de dayanışma ile mücadelelerini sürdürdüklerini ifade etti. İHD Kurucu İl Başkanı Av. Ülkü Tolunay, "Biz 86'da bu ülkede insanlar yok olmasın, işkence görmesin diye bir araya geldik. Bu mücadele bugüne kadar devam etmekte. Büyük kazanımlar elde ettik ama mücadele aynı hızı ile devam etmekte" dedi. Çocuklarının hakları için cezaevi kapılarını aşındıran annelerden biri "Biz analar cezaevi kapılarında 'polis beni dövecek, asler beni dövecek' demedik. Hepsi vız geldi. Sonuna kadar devrimciyim" dedi.

"İHD ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ"

Adana Baro Başkanı Veli Küçük, İnsan Hakları Derneği'nin ülkenin hak ve özgürlükler mücadelesinde, devlet karşısında güçlü birey, evrensel hukukun temel kurallarını savunma, yaşama geçirme noktasında çok önemli bir misyon üstlendiğini ifade etti. İHD'nin bu görevi bugün de başarı ile yürüttüğünü dile getiren Küçük, "Bizler de insan haklarını, hak ve özgürlüklerini savunma, işlevsellik kazandırma noktasındaki hukukçu hassasiyetimizle baroların sorumluluklarını hep birlikte yerine getirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin herhangi bir yerinde, nerede bir haksızlık görsek desteğimizi vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin aydınlık güzel günlerine olan inancımızı yineleyerek bu mücadeleye omuz veren tüm dostlarımıza teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum" dedi. HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural, 1986 yılında, çok yoğun baskının yaşandığı bir dönemde insan haklarını yaşatmak için mücadele ettiklerini belirterek "Ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunan tüm dostlara sevgiler saygılar sunuyorum" dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BES: Vergi adaletsizliğine son verin, ek ödemeleri emekliliğe yansıtın

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne yol açan emniyet müdür yardımcısına ödül gibi ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...