17 Temmuz 2019 10:34

CHP'li Veli Ağbaba'dan OHAL raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL'in yaratmış olduğu ağır tahribatların bugün halen yaşamın her alanında kendini hissettirdiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL'in kaldırılmasına rağmen halen devam eden OHAL uygulamalarının etkilerine ilişkin rapor hazırladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 20 Temmuz 2018 tarihinde resmen kaldırılmasına rağmen "OHAL rejimi"nin halen devam etmesine ve oluşan ağır tahribatların etkilerinin hissedilmesine yönelik hazırladığı rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbaba, "OHAL’in kağıt üzerinde kaldırılmasının üzerinden geçen bir senede yüz binlerce kişiyi doğrudan etkileyen ciddi hak ihlalleri gerçekleşti. Sistematik olarak uygulanan emek düşmanı politikalar yoğunlaşmaya devam etti. Çalışma yaşamına OHAL sürecinde gerçekleşen saldırılar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yeni bir OHAL rejiminin başladığı dönemde zirve noktasına ulaşmıştır" dedi.

KHK’LİLERE YAPILAN MUAMELE "MAFYA REFLEKSİ"

Yüz binlerce insanın OHAL dönemi KHK’leriyle işlerinden atılmasının etkilerinin devam ettiğini ve AKP eliyle yıllardır sivil ölüme mahkum edildiğini belirten Ağbaba, "Mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla oluşturulan OHAL komisyonu amacını gerçekleştirememekte ve mağduriyetleri onaylayan bir noter işlevi görmektedir” ifadelerini kullandı. KHK’lilerin pasaportlarına herhangi bir hukuki gerekçe olmaksızın el konulmasının ve seyahat özgürlüklerinin keyfen kısıtlanmasının mafya refleksiyle yapıldığını aktaran Ağbaba, “Bu konuda çözümsüz geçen her saniye, Türkiye hukuk sistemi açısından büyük bir utanç yaratmaktadır. Anayasa’ya ve yasalara açıkça aykırı olan bu tarz uygulamaların sürdürülmesi ise OHAL’in fiilen hala devam ettiğinin apaçık birer kanıtı gibidir” şeklinde konuştu.

EN AZ 46 KHK’LI İNTİHAR ETTİ

KHK ile işten çıkarılan insanların günlük hayatta maruz kaldıkları baskının yanı sıra, iş bulamadıklarını veya zor şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ağbaba, “Bu umutsuzluk ve zor şartlarda yaşama zorunluluğu KHK’lileri intihara sürüklemektedir. KHK’lilerin önemli bir kısmı intihar etmeyi düşünmektedir. Hiçbir hukuki gerekçe olmadan işlerinden atılan en az 46 KHK’li intihar ederek yaşamına son verdi” dedi.

OHAL KALKTI AMA 2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İŞSİZ KALDI

Ağbaba, grev yasaklamaları, işçi cinayetleri, kıdem tazminatı hakkının gaspı, zorunlu bireysel emeklilik sistemi gibi politikaların OHAL rejimi ile başlayıp sonrasında da devam ettiğini kaydederek, OHAL dönemi boyunca açığa çıkan ekonomik sıkıntıların OHAL sürecinden sonra da zirveye çıktığını belirtti. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) açıkladığı haziran ayı işsizlik verilerine göre, kayıtlı işsiz sayısının rekor kırarak 4 milyon 417 bin 814'e yükseldiğini ve OHAL rejiminin sona erdiği 1 yıldan bugüne kadar 2 milyondan fazla kişinin işsiz kaldığını söyleyen Ağbaba, “2017’den beri patronlara peşkeş çekilen İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki yağma doruk noktasına çıktı. İşsizlik Sigorta Fonu, kamu bankaları ve yandaş işverenlere adeta can simidi oldu. Ekonomik krizin gün yüzüne çıktığı 2018 yılında, işverenler İşsizlik Sigorta Fonu’na ödedikleri payın 2 katını kullandı” ifadelerine yerdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEİS: Yükselen döviz kuru ile ilaç bulunamıyor

SONRAKİ HABER

BES: Vergi adaletsizliğine son verin, ek ödemeleri emekliliğe yansıtın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...