17 Temmuz 2019 09:38

HDP: Dersim'de 2 çocuğun ölümüne neden olan patlamanın sorumlularını kınıyoruz

HDP'den Ovacık'taki patlamada hayatını kaybeden Ayaz ve Nupelda Güloğlu kardeşler için yapılan açıklamada "Patlamanın sorumlularını koşulsuz ve şartsız kınıyoruz" denildi.

HDP logosu | Görsel: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim’in Ovacık ilçesi Bilgeç Köyü Çakılyayla mezrasında 2 çocuğun patlama sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Patlamanın sorumlularını koşulsuz ve şartsız kınıyoruz” dedi.

HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü çocukların ölümüne neden olan bu patlamanın sorumlularını koşulsuz ve şartsız olarak kınadıklarını belirterek “Cezasızlık anlayışının bitmesi ve yaşam hakkının tanınması için sorumluların derhal açığa çıkarılması gerekmektedir” dedi.

Türkiye’nin, Ottawa Sözleşmesi’ni 2003 yılında imzaladığını ve 2004 yılında da taraf devlet olduğunu hatırlatan Önlü, “Buna göre Türkiye, 2008 yılı 1 Mart’ına kadar stoklarındaki mayınları imha etme ve 2014 yılına kadar da toprağa döşeli mayınları temizleme, kurbanlara yardım konusunda da gerekli adımları atma yükümlülüğü üstlenmiştir. Ancak Dersim bölgesinde 10 binin üzerinde mayının Türkiye’nin de taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi’ne de aykırı bir şekilde döşendiği ve temizlenmediği resmi kurumlarca kabul edilen bir gerçekliktir. Bu durum aynı zamanda taraf olunan sözleşmelere uyulmadığını ve toplatılmayan mayınlarla Dersim coğrafyasının savaş alanı olarak kullanıldığını göstermektedir” dedi.

Türkiye’nin 2008 yılının haziran ayında, taraf devletlere elinde kalan bütün mayınların fünyelerinin çıkarıldığını bildirdiğini aktaran Önlü şunları söyledi: “Ancak bu açıklamanın hemen ertesi yılında Mayınsız Türkiye Girişimi’nin hazırladığı Mayın ve Misket Bombaları İzleme Raporu’na göre sadece 2009 yılı içerisinde 23 çocuk bu mayınlardan kaynaklı olarak hayatlarını kaybetmiştir. Türkiye’de 40 yılı aşkındır süren savaş koşullarından dolayı binlerce çocuk hayatını kaybetmiştir. Savaş artığı mühimmatların arazilerde hatta şehirlerde neden olduğu çocuk ölümleri maalesef bini aşmıştır. Aynı zamanda Ceylan Önkol, Enes Ata, Nihat Kazanhan gibi yüzlerce çocuk direkt ağır silahların hedefi olmuş ve failleri yetkililer tarafından açığa çıkarılmayarak korunmuştur.”

Resmi kurumların olayın üstünü kapatmaya çalışan, hatta maniple etmeye yönelik açıklamalar yaptığını söyleyen Önlü, “Nitekim Tunceli Valiliği Mayıs ayı içerisinde Hozat’ta öldürülen Sakine Oğuz cinayetinde olduğu gibi iki çocuğumuzun ölümüne neden olan patlamaya ilişkin de herhangi bir soruşturma ve adli tıp incelemesi yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik bir açıklama yapmıştır.  Savaş her zamanki gibi en çirkin yüzünü çocukları hedef alarak göstermektedir. Yaşamını yitiren çocuklarımız Ayaz ve Nupelda Güloğlu’na savaşsız ve barış içerisinde bir dünyanın sözünü veriyor başta ailesi olması üzere tüm Dersim halkına baş sağlığı diliyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı, “KCK davası"na “kumpas” dedi, davalar ise sürüyor

SONRAKİ HABER

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...