17 Temmuz 2019 06:31
Son Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2019 07:43

Sudan'da askeri cuntayla sivil güçler geçiş dönemi için siyasi belgeyi imzaladı

Sudan'da askeri cuntayla, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri arasında anlaşma imzalanması kararı alındı. Sudan Komünist Partisi, anlaşmaya tepki göstererek sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Fotoğraf: Ömer Erdem/AA

Paylaş

Sudan'da askeri cuntayla halk muhalefetinin bir bölümünü temsil eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri arasında anlaşma imzlaanması kararı alındı. Cuntanın başkan yardımcısı tarafından yapılan açıklamada "Ülke için tarihi bir an yaşandığı" belirtildi. Anlaşma sonrası bir geçiş hükümeti oluşturulması ve iktidarın süreç içerisinde sivillere tesilm edilmesi hedefleniyor.

AA'nın haberine göre Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ittifakı arasında 39 aylık geçiş sürecini başlatacak ön anlaşma niteliğindeki siyasi belge imzalandı.

Sudan'da taraflar dün akşam birkaç günlük ertelemenin ardından ülkedeki siyasi krizi bitirecek nihai anlaşmanın detaylarını görüşmek üzere başkent Hartum'daki bir otelde yeniden bir araya geldi.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat’ın himayesinde gerçekleştirilen toplantıya Askeri Geçiş Konseyi'nden Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dakalu, Sözcü Şemseddin Kebbaşi İbrahim ile Genel Sekreter Defullah Hamid, muhalif liderlerden de Ömer ed-Digair, Babekir Faysal, İbrahim el-Emin ve Ahmet er-Rabi katıldı.

Sabaha kadar süren uzun görüşmelerin ardından taraflar, siyasi belge adındaki maddelerde uzlaşı sağladı. Anlaşmaya askerden AGK Başkan Yardımcısı Dakalu, muhaliflerden ise Rabi imza attı.

ÖDBG liderlerinden İbrahim el-Emin, burada yaptığı açıklamada, imzalanan ön anlaşma niteliğindeki siyasi belgenin geçiş dönemindeki yönetim yapısıyla ilgili maddeleri içerdiğini söyledi ancak detay belirtmedi.

Emin, nihai anlaşma hükmündeki anayasal belgenin ise cuma günü imzalanacağını kaydetti.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat da imzaların atılması sonrası yaptığı açıklamada, "Asker ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakı önemli bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmayla kapsamlı diyalog sürecine doğru bir adım atıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Muhalif kaynaklar, geçiş sürecinde Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin dokunulmazlığı gibi bazı maddelerde ihtilafların giderilemediğini, özellikle ÖDBG'nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dokunulmazlık maddesine karşı çıktığını belirtiyor.

SUDAN KOMÜNİST PARTİSİ KATILMIYOR

Sudan Komünist Partisi,  anlaşmanın “devrimin hedefleri veya taleplerini karşılamaktan uzak” olduğu eleştirisi yaparak, uzlaşılan geçiş sürecinde hiçbir şekilde hükümetle ilgili bir görev almayacağını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da halkın ekmek ve demokrasi talebiyle başlattığı eylemler sonrası, ordu 11 Nisan'da 30 yıllık Ömer el Beşir yönetimini sona erdirdi. Ancak ordu, iktidarı sivillere teslim etmeyince Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri adını alan halk muhalefeti eylemlerini sürdürdü. Ordu, bu eylemleri bastırmak için sık sık kanlı katliamlara başvurdu. Aralık 2018'den bu yana 200'ü aşkın sivil hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Bölgesi'nde sıcaklık azalıyor

SONRAKİ HABER

800 yıllık Sultanhanı Kervansarayı'na kalorifer döşeyip klozet koydular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...