17 Temmuz 2019 04:13

Almanya'dan en çok silahı Türkiye aldı

Rus S-400'lerine 2,5 milyar dolar harcayan, ABD'ye F-35'ler için 1.25 milyar dolar ödeyen ve Patriotları da almak istediğini söyleyen AKP hükümeti, Almanya'dan da 4 ayda 184 milyon avroluk silah aldı.

Fotoğraf: MEOGLOBAL/Wikimedia Commons

Paylaş

Rusya’dan aldığı ve kullanılıp kullanılmayacağı tartışmalı S-400 savunma sistemlerine 2,5 milyar dolar veren, ABD’nin satışını askıya aldığı F-35’ler için şimdiden 1,25 milyar harcama yapan ve 3-4 milyar dolarlık Patriotları da almak istediğini duyuran AKP Hükümeti, Almanya’dan da 4 ayda 184 milyon avro değerinde silah almış.  

Alman Federal Meclisi Sol Parti Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine Almanya Ekonomi Bakanlığından gelen yanıta göre, Almanya’dan Türkiye’ye bu yılın ilk dört ayında 184 milyon 100 bin avro değerinde silah sevkiyatı gerçekleşti. Böylece Türkiye’ye yapılan sevkiyat, ilk dört ayda toplam Alman silah sevkiyatının yüzde 60’ını oluşturdu. Almanya’dan silah sevkiyatı yapılan ülkeler listesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da başı çekti.

SADECE DONANMA SEVKİYATI YAPILDI

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Türkiye’ye bu dönemde sadece donanma alanında sevkiyat yapıldı. Türkiye’nin, özellikle Alman şirketi ThyssenKrupp Denizcilik Sistemleri’nin (TKMS) katılımıyla Türkiye’de üretilen 214 sınıfı denizaltı için malzeme satın aldığı tahmin ediliyor. Alman hükümeti bu yapı malzemelerinin Türkiye’ye sevkiyatını 2009 yılında onaylamış ve 2 milyar 490 milyon avroluk Hermes kredisiyle satışına da güvence vermişti.

Alman silah şirketlerinin ülke dışına silah ve askeri malzeme satışı için Alman hükümetinden onay alması gerekiyor. Hermes kredileri ise Alman ürünlerinin ihracatını garantiye alan bir tür devlet güvencesi. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından Türkiye’nin Hermes güvencesi ile silah ve askeri malzeme satın almasına sınırlama getirilmişti. Ancak geçen yıl daha önce izni verilen silah satışlarının sevkiyatı devam etti. Almanya’dan Türkiye’ye geçen yıl 242 milyon 800 bin avro değerinde silah sevkiyatı gerçekleşti. Bu   rakam da geçen yıl Alman silah ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturdu.

SATIŞ İZİNLERİ ARTTI

Alman hükümetinin Türkiye için verdiği silah satışı izinleri de iki yıllık gerileme döneminin ardından yeniden yükseliş eğilimi gösteriyor. Yeşiller Partisi’nden Omid Nouripour’un bir soru önergesine Alman Ekonomi Bakanlığının verdiği yanıta göre de Alman hükümeti bu yıl 5 Haziran’a dek Türkiye için 23 milyon 300 bin avroluk silah satışına yeşil ışık yaktı. Bu rakam, 2018 yılı bütününde Alman hükümetinin onayladığı 12 milyon 900 bin avroluk satış izninin neredeyse iki katı.

Almanya’dan Türkiye’ye yapılan silah satışını eleştiren Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ise, “Türkiye’nin AB üyesi Kıbrıs’a yönelik agresif politikasına rağmen Alman hükümetinin bu savaş silahlarını Erdoğan’ın donanmasına göndermesi büyük bir sorumsuzluk” açıklaması yaptı. Dağdelen, Kıbrıs’a karşı Alman silahlarının kullanılması durumunda Almanya’nın da suç ortağı olacağını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraflarla, parçalı ay tutulması (16 Temmuz 2019)

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 17 Temmuz Çarşamba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...