Gençler başkanlık sistemini yorumladı: Revizyonla değil mücadeleyle değişecek

"Başkanlık sisteminde revizyon" tartışmalarını konuştuğumuz gençler, revizyonun da çözüm getirmeyeceğini; daha özgür, sömürüsüz bir düzen için mücadele gerektiğini anlattı.

16 Temmuz 2019 13:16
Paylaş

Kıvılcım Eftelya AÇIKGÖZOĞLU
Selin Gözde BOZKURT

Mustafa SARIBAŞ
İzmir

Yerel seçimlerin ardından başlayan "Başkanlık siteminde revizyon" tartışmaları, eski AKP’lilerin yeni parti girişimi ile birlikte hız kazandı. Yeni parti tartışmaları ile birlikte daha da yükselen sistem revizyonu tartışmalarını İzmir Selçuk’ta düzenlenen 17. Gençlik Yaz kampında bulunan gençlere sorduk.

Lise öğrencisi Taylan, Türkiye’de uzun süredir zaten aksak işleyen adaletin başkanlık sisteminin hayata geçirilmesinin ardından giderek yok olduğunu söylüyor: “Son dönemde KHK’lerden tutun ihraçlara kadar adaletsizlik had safhada” diyen Taylan, yeni parti tartışmalarına atıfta bulunarak, “AKP içindekiler bile bu durumdan rahatsız ki; yeni parti kuruyorlar. Revize edecekler ama nasıl edecekler? Bunu açıklamaları gerekir” diyor. Taylan gençlerin uzun süredir AKP’ye tepkili olduğunu da dikkat çekerek bunun en somut yansımasının ise 31 Mart seçimlerinde görüldüğüne dikkat çekiyor.

“BİZE VEREBİLECEKLERİ BİR ŞEY YOK”

Üniversiteden yeni mezun olan Elif Sırthan ise Aydın’da yaşıyor. Veteriner hekim olarak çalışan Sırthan, “Krizin bu kadar derinleşmesi, geleceksizlik, işsizlik oranlarının şu anki durumu, intihar eden işsizler, öğrencilerin barınma sorunları, beslenme sorunları... Bu sorunların gençleri farklı çözüm arayışlarına ittiği bir dönemdeyiz. Bu noktada daha özgür, sömürüsüz bir ortam için daha fazla mücadele etme isteği görüyoruz” diyor.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan gibi isimlerin öne çıkışının AKP içerisindeki revizyon tartışmalarından bağımsız ele alınmaması gerektiğini düşünen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Alperen Demir de AKP’nin iktidarını baskı ile sürdürdüğünü söyledi. Yeni parti girişimlerini de bu nedenle eleştiren Demir, işçi ve emekçileri kapsayan bir politika yapılmadıkça kurulacak yeni partinin diğerlerinden farklı olmayacağını belirtti. Demir, “Ancak bizler de mücadele etmeye devam edeceğiz. İşçileri, emekçileri, gençleri, kadınları ortak talepleri etrafında birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Çözüm, bu sisteme karşı örgütlenmekten geçiyor diye düşünüyorum” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

IPI'dan Türkiye'de kaliteli gazeteciliğin artırılması üzerine rapor

SONRAKİ HABER

Buğday üreticisi destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...