16 Temmuz 2019 12:48
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2019 14:43

Haziran ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapor, haziran ayında yaşanan 230'un üzerindeki yaşam hakkı ihlalini ve gazetecilere yönelik baskıları gözler önüne seriyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, haziran ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. "Haziran 2019 Hak İhlalleri Raporu"na göre; haziran ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşanırken, 93 işkence olayı yaşandı, 5 gazeteci tutuklandı, 5 akademisyen mahkum oldu, 222 kişi eylemlerde gözaltına alındı.

Rapora göre, haziran ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı. "Yargısız İnfaz, Dur İhtarı ve Rastgele Ateş Açma Olayları" kapsamında Şırnak’ın İdil ilçesi ile Mardin’in Dargeçit ilçesi arasındaki bölgede 16 Haziran'da yapılan askeri operasyon sırasında gerçekleştirilen hava bombardımanında bölge köylülerinden Akgül ve Toksoy yaşamını yitirdi. Faili meçhul cinayetlerde 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kuşkulu asker ölümü gerçekleşti.

Haziran ayında en az 40 kadın öldürüldü. 124 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, bu işçilerin 17’si kadın, 6’sı çocuk, 13’ü ise mülteci işçi olarak rapora yansıdı. 18 kişinin cezaevlerinde fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, sağlık hakkının engellendiği belirlendi.

"35 GAZETECİNİN HAKLARI İHLAL EDİLDİ"

Raporun “Düşünceyi İfade Özgürlüğü” başlığında yer alan ihlallere göre ay içerisinde 35 gazeteci, basın çalışanı, dağıtımcı gözaltına alındı. 5 gazeteci tutuklandı ve 3 gazete ve dergi bürosu da polisler tarafından basıldı. 4 gazeteci ve basın çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapis veya para cezasına mahkûm edilirken 12 gazeteci beraat etti ve 5 gazeteci de tahliye edildi. “Toplatma ve Erişim Engelleme Kararları” kapsamında raporda RTÜK’ün "Jane The Virgin" dizisi nedeniyle Fox Life televizyon kanalına, idari para ve program durdurma cezası verdiği, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun bir konuşması nedeniyle gazeteci İsmail Saymaz'ın paylaştığı tweete erişim mahkeme kararı ile engellendiği ve toplamda 5 erişim ve toplatma kararı çıkarıldığı ifade edildi. Açıklanan raporda Sosyal Medya Paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan,tutuklanan 29 kişi olduğu belirtildi.

"ETKİNLİK VE EYLEMLERDE 222 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

Raporda, “Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü” kapsamında yaşanan hak ihlalleri de yer aldı.

Haziran ayında, basın açıklaması, bildiri dağıtma, toplantı ve gösteri gibi en az 80 etkinliğe polisler tarafından müdahale edildi. Müdahalelerde en az 222 kişi gözaltına alındı. 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta mahkumların serbest bırakılması talebiyle düzenli olarak gerçekleştirilen “F Oturumu” eylemi de engellendi.  

CEZAEVLERİNDE KİTAP YASAĞI

Diyarbakır D Tipi Cezaevine herhangi bir gerekçe belirtilmeden alınmayan kitaplar da raporda yer aldı: "Alaeddin Şenel, Siyasal Düşünceler Tarihi; Frantz Fanon Siyah Deri Beyaz Maske; Fatmagül Berktay Dünyayı Bugünde Sevmek; M. Siraç Bilgin Aryan Mitolojisi/Yazatalar ve Homa; Radi Fiş Ben de Halimce Bedreddinem; Michel Foucault Hapishanenin Doğuşu; Günter Grass Yengeç Yürüyüşü; Andre Gunder Dünya Sistemi; Micheal Hardt Antonio Negri-İmparatorluk; Aleksandr A. Bek Moskova Önlerinde; Yang Yiyen Kızıl Kayalar; Jared Diamont Tüfek, Mikrop ve Çelik; Nikolay Çukovski Teslim Olmayanlar Ölmez; Nikolay Ostrovski Ve Çeliğe Su Verildi." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Otoyol refüjleri yaban hayatı için beslenme kaynağı

SONRAKİ HABER

15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasına ilişkin karar onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...