16 Temmuz 2019 23:18

Otoyol refüjleri yaban hayatı için beslenme kaynağı

Kanada'da yapılan bir gözlemde sansar, vizon ve çizgili sincap gibi pek çok havyanın beslenmek için otoyollardaki ağaçlandırılmış refüjleri kullandığı görüldü

Fotograf: sciencedaily

Paylaş

Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre sansar, vizon ve çizgili sincap gibi havyanlar beslenmek için otoyollardaki yeşillendirilmiş refüjleri kullanıyor. Araştırmacılar Quebec’ te dört şeritli bir otoyolda ağaçlandırılmış refüjlerde, altı farklı bölgeye yerleştirilmiş kızılötesi kameralarla üç yıl boyunca gözlem yaptı. Biyoloji Bilimleri Akademisi’nden Doktora Öğrencisi April Martinig kuş arayan kırmızı sincaptan, bitki örtüsüne, kursağı dolu çizgili sincaba her şeyi gözlediklerini söyledi. Sansar çoğunluklu olmakla birlikte sırasıyla; kırmızı sincap, çizgili sincap, fare, sivri fare, köstebek, vizon gibi türler refüjlerdeki bitki örtüsünde yem arıyor. Kamera kayıtlarında pek çok memeli hayvanın tehlikeli bir yolculuktan sonra yaban hayatından yeşillendirilmiş refüjlere ulaştıkları görülüyor. 

YAŞAM ALANI DEĞİL BESLENME KAYNAĞI

Bu kadar geniş bir beslenme ağı ummadıklarını söyleyen April Martinig, hayvanların doğal hayat geçitleriyle ulaştığı refüjü yaşam alanı olarak değil de beslenme kaynağı olarak kullandığını belirtti. Bu bilgiden yola çıkan bilim insanları şu soruyu soruyor: Ağaçlandırılmış refüjleri bu hayvanların beslenmesi için kullanmalı mıyız? April Martinig bu soruya “Benim çalışmam hayvanların adapte olabilmek için ne kadar esnek olduklarını gösterecek şekilde bir ekosistemi kapsamıyor" cevabını veriyor ve ekliyor, "Dahası hayvanlar refüjlere ulaşırken her an araçlarla çarpışma tehlikesi içindeler ve buralar onlar için hiç güvenli değil.”

ScienceDaily’den kısaltarak çeviren Mustafa Bıyık

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde sürekli değişiklik gençlerde kaygı yaratıyor

SONRAKİ HABER

Haziran ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...