Sudan Komünist Partisi: Geçiş hükümetine katılmayacağız
Sudan’da halk muhalefeti temsilcileri ile askeri cunta arasında varılan uzlaşmayı eleştiren Sudan Komünist Partisi, hiçbir hükümet görevinde yer almayacaklarını açıkladı.

Arşiv | Fotoğraf: AA
İLGİLİ HABERLER

Sudan’da genel grevler zamanı
Sudan Komünist Partisi, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri ile askeri cunta arasında varılan anlaşma için, “devrimin hedefleri veya taleplerini karşılamaktan uzak” olduğu eleştirisi yaparak, uzlaşılan geçiş sürecinde hiçbir şekilde hükümetle ilgili bir görev almayacağını duyurdu.
Sudan Komünist Partisi, aralık ayından beri devam eden halk ayaklanmasının şemsiye örgütü olan ve Sudan Meslek Odaları Birliği’nin öncülüğündeki Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında yer alıyor.
Parti adına yazılı açıklama yapan Enformasyon Sekreteri Fathi Alfadl, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile Geçici Askeri Konsey arasındaki “anlaşma” kafa karıştırıcı ve çelişkili bilgilerle çevrilmiş durumda olduğunu belirterek, “Toz bulutu dağıldıktan sonra netleşti ki ‘anlaşma’ ile siyasi ve anayasal iki belgesi, Özgürlük ve Değişim Güçleri açısından kabul edilebilir değildir” dedi. Alfadl, şöyle devam etti:
“ANLAŞMA REJİMİN YASA VE KURUMLARINI ONAYLIYOR”
- Sudan Komünist Partisi Merkez Komitesi, “anlaşma”nın devrimin amaçlarına ulaşması konusunda ne talepleri karşılamadığını açıkça belirtti. Sivil iktidara ulaşana kadar kitlesel eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
- “Anlaşma”nın Beşir rejiminin tüm antidemokratik yasalarını kabul ettiğini vurguladı. Anlaşma ile eski rejim tarafından yapılan tüm uluslararası ve bölgesel anlaşmalar, özellikle Yemen’deki savaşı yöneten Arap askeri İttifakı, Africom ile yapılan anlaşma ve ülkedeki CIA merkezine verilen tesisler de onaylanmış oldu. Bunların hepsi Sudan’ın egemenliğinin açık bir ihlalidir.
- Merkez Komite, acil olarak Yasama Meclisi oluşturulmasını öngören önceki anlaşmalardan geri çekilmeyi ve cuntanın suçlarının araştırılması için uluslararası komite yerine ulusal bir komitenin kabul edilmesini kınadı.
- “Anlaşma”, Hızlı Destek Güçleri ve ulusal enfermasyon ile güvenlik güçleri dahil, devletin baskı organları ve milisleri olan asalak fraksiyonların çıkarlarını korudu. Diktatörlük ve derin devletin ortadan kaldırılması için bir çerçeve sağlamak yerine, “anlaşma” bu durumu sürdürmektedir.
- Teklif edilen Egemenlik Konseyi’nin, yargının başını, başsavcıyı ve diğer üst düzey devlet görevlilerini atama üzerine kendine verilen iktidar aracılığıyla bir başkanlık cumhuriyeti oluşturmasının önünde uzun bir yol bulunmaktadır.
- “Anlaşma”, Geçici Askeri Konsey’e, gelecekteki olası herhangi bir soruşturmadan da korumuştur.
- Yukarıda bahsedilenler doğrultusunda, Merkez Komite, Sudan Komünist Partisi’nin geçiş sürecinde hiçbir seviyede, hükümete katılmayacaktır. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et