Kemal Kılıçdaroğlu: FETÖ'nün siyasi ayağı nerede?

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "FETÖ'nün siyasi ayağı nerede" sorusunu yineledi, hükümetin ülkeyi yönetemediğini ifade etti.

16 Temmuz 2019 09:41
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

15 Temmuz darbe girişimi kimden gelirse gelsin her zaman, her yerde ve her ortamda darbecilere ve darbe girişimlerine karşı çıkacağız. Bugüne kadar Türkiye'de eğer demokrasi toparlanamamışsa bunun nedeni darbelerdir. Türkiye'nin demokratik güçlü bir anayasaya ihtiyacı var. Darbe dönemlerinde yapılan anayasalar topluma büyük acılar çektirmiştir. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden hepimiz mağdur olduk. 251 şehidin kanlarının yerde kalmaması için bir büyük aydınlanmaya ihtiyacımız var. FETÖ'nün siyasi ayağı nerede bunun bilinmesine ihtiyacımız var. 251 şehidin kanı yerdedir. FETÖ'nün siyasi ayağının aydınlanması lazım.

''O İKİ İSİM NEDEN KOMİSYONA GELMEDİ?''

İki önemli aktör Meclis Araştırma Komisyonuna gelmemiştir. Birisi MİT Müsteşarı, diğeri dönemin Genelkurmay Başkanı. Soru şu, neden bu iki önemli isim TBMM Araştırma Komisyonuna gönderilmemiştir? Neden engel olunmuştur? Darbe girişiminde bulunanlara hukukun önünde hesap sorulmadıkça 251 şehidimizin kanı yerde kalır. Aydınlanması lazım.

15 Temmuz darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine saldırıdır. Darbe başarılı olsaydı bunların bir başbakan adayı, bakan adayları vardı, nerede bunlar? Neden bulunmuyor? FETÖ'nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı.

15 Temmuz'un ardından 20 Temmuz'da bir sivil darbe geçekleştirildi, OHAL ilan edildi. Meclise neden getirmediniz öneriyi, neden KHK'lerle yaptınız? Binlerce masum insan hapishanelere tıkıldı.

Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Herkesin kendisini bulacağı bir anayasa yapmak zorundayız. Baklavacı, akademisyen, çiftçi, işsiz, Bank Asya'nın önünden geçeni buldun ama en güçlü adamları bulmadın.

Bir kadın öğretmen, başörtülü. FETÖ'cü diye gözaltına alınıyor. Bu kadın öğretmen, yeni doğum yapmış. Çocuğu bir haftasını doldurmamış. Bu çocuğun anne sütüne ihtiyacı var. İtiraz ettim. Hemen "Sen FETÖ'cüsün" diye bizi suçladılar. Biraz vicdan. Çocuğun anne sütü içmesine neden müsade etmiyorsun? Haksızlığa direnmek lazım.

"FETÖ BORSASI DİYE BİR ŞEY ORTAYA ÇIKTI"

Dayısı olan, parası olan dışarıda. FETÖ borsası çıktı ortaya, Garibanlar, askeri öğrenciler içeride. Bunların içeride ne işi var? Sırtı kalınlar dışarıda. Bir kişinin gözaltına alınması için MİT'in, Emniyet'in ya da MASAK'ın raporu olması lazım. Fettah Tamince'yle ilgili üçünün de raporu var. Nerede Fettah Tamince? Devletin protokolünde. Neden Fettah Tamince'ye ayrıcalık sağlanıyor? Neden işlem yapılmadı? Bu beyefendiye dokunan bile yok.

Bunlar hani 17-25 Aralık'ı milat almışlardı. Tamince, 17-25 Aralık'tan sonra Pensilvanya'ya gidip Fethullah Gülen ile görüşen kişidir. "Gittim", Kimlerle gittin? "Hatırlamıyorum". Ne konuştun? "Bilmiyorum." Tokalaşıyorlar ve gönderiyorlar. 17-25'ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini aldı, devletin protokolüne oturtuldu. Ne hakim ne savcı dosyanın kapağını açamıyor.

Kim FETÖ'cü? Bunlar değil mi? Aynı zihniyet. "Aynı menzile gidiyorduk" diyor. Bir ipte iki cambaz vardı, şimdi bir cambaz düştü diğer cambaz ipin üstünde oynuyor.

Herkes yargılanabilir hiç itirazım yok. Alıyorsunuz, nerede olduğunu kimse bilmiyor, ailesi de bilmiyor. Bu doğru bir şey değil. Faili meçhullerin ülkesi olmak istemiyor Türkiye.

Eren Erdem, Osman Kavala, Musa Kart, Hakan Kara, Güray Öz hepsi hapiste. Hayatları FETÖ'yle mücadeleyle geçmiş bu isimlerin. Barış istedi diye Füsun Üstel, Tuna Altınel hapiste. Bilim insanları bunlar, çocuklarımızı yetiştiriyorlar ama şimdi hapisteler.

"ŞEHİTLER İÇİN TOPLANAN PARA NEREDE?"

15 Temmuz'da 251 şehidimiz oldu. Allah'tan rahmet diliyorum, hepsini anıyoruz. Demokrasi güçlensin diye verilmiş bir bedeldir. Dediler ki "bu şehitler için yardım kampanyası açalım". Adı "dayanışma kampanyası" Bakan, AA'nın editör masasına katıldı. "Kaç lira toplandı" diye sordular. 20 Ocak 2016 itibariyle 309 milyon lira. Vakıf kuracaklardı, KHK ile. Uzun bir süre geçtikten sonra kuruldu. Bu para nerede? 309 milyon liradan daha mı fazla? Para bir yerde kullanıldı mı onu da bilmiyoruz. Şehitler arasında ayrım yapılmaz, şehitler 82 milyonun şehididir.

15 Temmuz "Birlik ve beraberlik günü" ilan edildi. Erdoğan gazetecileri davet ediyor milli birlik gününde, "Hep beraber gelin" diyor 15 Temmuz'da ama havuz medyasını çağırıyor. Sözcü, Cumhuriyet gayri milli mi? Bunlar millidir, sen gayri millisin. Birgün, Evrensel, Yeniçağ, Halk TV, Tele1, Fox TV... Türkiye'nin en çok satan gazetesini, en çok izlenen kanalını çağırmıyorsun.

"İHVAN KARDEŞLİĞİNDEN VAZGEÇİN'"

Dış politika milli olmak zorundadır dedik. İhvan kardeşliğinden vazgeçmesi lazım Erdoğan'ın. Mısır ile barışacaksın, niye kavga ediyoruz Mısır'la? Mısır'a büyükelçiyi göndermeliyiz. Suriye ile resmi düzeyde mutlaka görüşme sağlanmalı en kısa sürede. Şam'a niye büyükelçimizi göndermiyoruz? Niye dolaylı görüşüyorsun? Libya'ya silah göndermekten de vazgeçin. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulmadı. Türkiye, Irak, İran ve Suriye bir araya gelmeli, Türkiye'de toplantı yapmalı ve ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerini davet etmeli.

Doğu Akdeniz'de yalnız kaldık. Doğalgaz var, petrol var. Mısır, İsrail, Lübnan, Yunanistan orada Türkiye yok. AB bize yaptırım uygulama kararı almış, Doğu Akdeniz'deki haklarımızı sonuna kadar savunacağız. AB Türkiye'ye karşı hep çifte standart uygulamıştır, samimi olmamıştır. Kalkmışlar bize ambargo uygulayacaklarmış. Kabul etmiyoruz, şiddetle reddediyoruz. AB, Türkiye'ye uyguladığı çifte standarttan vazgeçmediği sürece AB'nin bu topraklarda değeri yoktur.

"KÖPRÜYÜ, HAVALİMANINI KAÇA YAPTIN?"

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün masrafları nedir? Ben bilmiyorum. Meclisteki milletvekillerinin de bilgisi yok. İstanbul Havaalanı kaça yapıldı, bilen yok. 21 şehir hastanesi yapıldı, bunların 9'u açıldı, diğerleri bekliyor. Kaça yapıldı bunlar, niye açıklamıyorlar? Sizin torunlarınıza yük yüklediler de onun için. Bunların paralarını siz ve sizden sonra torunlarınız ödeyecek.

"İŞÇİYE SADECE YÜZDE 5 ZAM ÖNERİYOR"

Türk-iş üyesi 260 binden fazla işçi toplu sözleşme sürecinde. Her şeye en yüzde 15 ile yüzde 120 arasında zam gelmişken işçiye sadece %5 zam teklifi getiriyorlar. Bu kabul eilebilir değildir. Ben de takip edeceğim bu süreci, beraber göreceğiz.

(Evrensel WebTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan'dan Erdoğan'a: Geçtiğimiz ay 40 kadın katledildi haberiniz var mı?

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu’dan AB’nin yaptırım kararına yanıt: Ciddiye almaya gerek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...