17 Ekim 2012 06:49

'İşçiler birleşin, yasaklara son verin'

İşçiler Türk-İş içerisindeki sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP) çağrısıyla 1 saat iş bıraktı. İş bırakma eyleminin ardından kent merkezlerinde oturma eylemi yapan işçiler, Türk-İş’in sessizliğine tepki göstererek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Yas

'İşçiler birleşin, yasaklara son verin'
Paylaş

İstanbul’da Galatasaray  Lisesi önünde bir araya gelen platform üyeleri Taksim Meydanına kadar yürüdü. Platform adına konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, yasa ile  30’dan az işçinin çalıştığı işyerlerinde işçilerin sendikal tazminat haklarının ellerinden alındığını, Türkiye’deki işçilerin yüzde 62’nin de sendika ve toplusözleşme hakkından yoksun bırakıldığını söyledi. Öztürk, “Çalışma Bakanı’nın Mecliste itiraf ettiği gibi işverenlerin dayatması sonucu hazırlanan bu yasa ile iş kolu sayısı azaltılıp yetki barajları fiilen yükseltiliyor. Bazı yandaş sendikalar büyüsün diye neredeyse kişiye özel düzenlemeler yapılıyor. 28’den 20’ye düşürülen iş kollarında kademeli olarak yükseltilen barajlar nedeniyle 7 iş kolunda yetkili tek sendika hali kalmıyor. 29 sendikanın toplusözleşme yetkileri ellerinden alınıyor” dedi.

OTURMA EYLEMİ YAPILDI

Ankara’da ise işçilerin adresi Sakarya Caddesi oldu. Burada açıklama yapan Tez Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Barın, yandaş ve işçi sınıfına yabancılaşmış medya organlarının hak kayıplarını “işçiye müjde” diye manşetlere çıkarttığını ve bazı konfederasyon yöneticilerinin desteğiyle sendikal güvencelerinin ellerinden alındığını vurguladı.

İstediklerinin işten çıkarılma korkusu olmadan sendikalara üye olmak olduğunu kaydeden Barın, “Özgürce örgütlenebilmek ve grev hakkını yasaksız ve en geniş biçimde kullanmak istiyoruz” dedi. Oturma eylemi akşam geç saatlere kadar devam etti.

Öğle saatlerinde ise TÜMTİS önünde bir araya gelen ve çoğunluğunu Belediye-İş ve TÜMTİS üyelerinin oluşturduğu işçiler Konak Meydanına yürüdüler. Yürüyüş boyunca işçiler “AKP yasanı al başına çal”, “Direne direne kazanacağız”, “Susma haykır sendika haktır” sloganlarını attılar. Konak eski Sümerbank önünde açıklama yapan Cafer Kömürcü, daha özgürlükçü, uluslararası sözleşmelere uygun, çağdaş, demokratik çalışma hayatını sağlayacak bir yasa istediklerini belirterek “Meclistekilere sesleniyoruz, bize rağmen yasa yapamazsınız. Sendikal haklarımızı elimizden alamazsınız. Bu ucube yasayı özgürlükler getirdik diye yutturamazsınız” dedi.

MÜCADELE SÜRECEK

Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerine de seslenen Kömürcü, “Sizler sendikal hareketimizin tarihinin utanç sayfalarında şimdiden yer buldunuz” diye konuştu. Basın açıklamasından sonra halay çeken işçiler bir süre de oturma eylemi yaptılar.

Adana’da İnönü Parkı’nda bir araya gelen işçiler ve sendikacılar adına Tez Koop-İş Şube Başkanı Hülya Özcan açıklama yaptı. İşçilerin kazanılmış haklarını gasbeden yasanın çıkmasında Türk-İş ve Hak-İş’in de payı olduğunu vurgulayan Özcan, yasaya karşı mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Gaziantep’te ise eylem TÜMTİS’in örgütlü olduğu Nakliyatçılar Sitesi’nde yapıldı. DİSK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de destek verdiği eylemde konuşan TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, yeni yasayla sendikal güvencelerinin ellerinde alındığını, barajlarla sendikaların bitirildiğini ve grev yasakların devam ettiğini söyledi. Hükümetin Anayasa referandumunda “Grev serbest olacak” sözünün de yalan olduğunu söyleyen Canyurt, yasanın asıl olarak sendikasızlaştırma yasası olduğunu kaydetti. İşçilerin bu işin peşini bırakmayacağını vurgulayan Canyurt, Türk-İş ve Hak-iş yöneticilerine şöyle seslendi: “Türkiye işçi sınıfı bu yaptıklarınızı asla unutmayacaktır.” (HABER MERKEZİ)


DERİ-İŞ SENDİKASI ÜYESİ İŞÇİLER 2 SAAT İŞ BIRAKTI

İstanbul’da Deri-İş Tuzla Şube üyeleri SGBP’nin 1 saatlik iş bırakma kararını 2 saat iş bırakarak uyguladı. Sabah iş başı yapmayan bine yakın deri işçisi, sanayi içinde yürüyüş yaptı. “Vesayetçi ve yasakçı sendika yasasına hayır” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları atıldı. İşçiler Türk-İş’e de “Türk-İş uyuma üyene sahip çık” sloganıyla tepki gösterdi. Eral Deri önünden eski Traktörcüler Durağı’na yürüyen işçiler adına Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay açıklama yaptı. Hükümetin baskı ve zulmüne ortak olan Türk-İş’i kınadıklarını dile getiren Tay, fiili mücadelelerinin süreceğini duyurdu. Tay, özgürlükçü bir yasa için deri işçilerinin üzerine düşeni yapacağını kaydetti. Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi de yasayla toplumun örgütsüz bırakılmak, işçilerin de kölece şartlarda çalıştırılmak istendiğini bildirdi. Servi, yasanın hazırlanmasında payı olan Türk-İş yönetimini de istifaya çağırdı.

BELEDİYELERDE EYLEM VAR

Belediye-İş üyeleri Bakırköy ve Zeytinburnu belediyelerinde 1 saat iş bıraktı. Saat 08.30’da iki belediyede de iş bırakan işçiler, yasayı sloganlarla protesto etti. Yapılan konuşmalarda yasaya karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


Adana’da TÜMTİS’in örgütlü olduğu işyerlerinde sabah bir saat iş bırakıldı. Eyleme katılan işçilerden Muzaffer Altıntaş, daha önce Ankara’da yaptıkları eylemde polisin saldırısına maruz kaldıklarını hatırlatarak “Çocuklarımızın geleceğini çalmak yetmedi bir de bize saldırdılar” dedi. Altıntaş, yasanın geri çekilmesi için işçilerin birlik olması gerektiğini söyledi.

Seçimlerde AKP’ye oy verdiğini dile getiren ambar işçisi Yunus Fidancı, hükümetin her anlamda ülkeyi batağa sürüklediğini dile getirdi. Meclisten geçen yasayla haklarının ortadan kaldırıldığını söyleyen Fidancı, işçilerin sesine kulak tıkayan hükümetin patronlara göre adım attığını belirtti. Yasaya karşı mücadele edeceklerini bildiren Fidancı, Türk-İş’i taşın altına elini koymaya ve mücadele etmeye çağırdı. Hükümetin Suriye politikasına da tepki gösteren Fidancı “AKP Ortadoğu’da barışı sağlayacağım diyor. AKP önce kendi ülkesinde barışı sağlasın” dedi. TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin de işçi sınıfının mücadele ederek kazandığı haklarını vermeyeceğini söyledi. (AdanaEVRENSEL)


DİSK, Mecliste görüşülmesi devam eden “Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısı”nı Meclis önünde, protesto etti. Tasarının sermaye ve piyasanın isteğine göre hazırlandığına dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, tasarı bu haliyle geçerse, 12 milyon kayıtlı işçinin sadece 2 milyon 700 bininin sendikal haklardan yararlanabileceğini kaydetti. Meclis Dikmen Kapı’da yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan eylemde “Yasaksız, barajsız sendikalar yasası” dövizleri taşındı. DİSK’lilere CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce ile bir grup CHP milletvekili de destek verdi. İşçiler “AKP yasanı al başına çal”, “Biz işçiler yasayı kabul etmiyoruz”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganlarıyla tasarıyı protesto etti.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici burada yaptığı açıklamada, TOBB, TİSK, Türk-İş ve Hak-İş’in işbirliğiyle Meclis gündemine getirilen tasarının sermayenin isteğine göre hazırlandığını söyledi. Tasarının yasallaşması halinde, eğitim, sağlık, ulaştırma, inşaat, gazetecilik, turizm gibi pek çok sektörde toplusözleşmenin imkansız kılınacağını belirten Ekici, 30 ve altı işyerlerinde çalışan 6 milyon işçinin sendikal güvencesinin ve toplusözleşme haklarının gasbedileceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


İŞÇİLER YASAYA NE DİYOR?

Deri-İş Tuzla Şube Sekreteri Haydar Canpolat: Hükümet bu yasa ile sendikaları yok edip işçileri örgütsüz bırakma istiyor. Ama  buna izin vermeyeceğiz mücadelemiz devam edecek.

TÜMTİS Üyesi Korcan Yılmaz: Bir çok iş kolunu birleştirerek sendikaları bitirmek istiyor. Sendikasız kalan işçilerin birdiği de olmayacak. Bu yasayı kabul etmiyoruz.

Hava-İş üyesi Deniz Eralp: Bu yasa Hava-İş’e gelen grev yasağıyla başladı. Önce bize yasak getirildi daha sonra bir çok iş koluna yasak getirilmeye çalışılıyor. Bu yasa işçilerin kazanmış olduğu tüm hakllarını elleinde almaya yöneliktir.

ÖNCEKİ HABER

200 yıkımla başladılar

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencileri Kaz Dağlarında yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa