15 Temmuz 2019 16:57
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2019 20:01

AB, Türkiye’nin Kıbrıs'taki faaliyetlerine karşı yaptırımları onayladı

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı alındı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu iddia ederek, bazı adımlar atma kararı aldı.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı kapsamında sonuç bildirgesi yayınlandı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin yasa dışı olduğu savunulan bildirgede, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı belirtildi.

AB'NİN DOĞU AKDENİZ YAPTIRIMLARI

AA'nın aktardığı habere göre bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı katılım öncesi fonlarda kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine, Türkiye ile AB arasında devam eden havacılık anlaşması müzakerelerinin askıya alınmasına ve Ortaklık Konseyi ile üst düzey diyalog toplantılarına bir süreliğine ara verilmesine karar verildiği kaydedildi.

Bildirgede, Türkiye'nin hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesi halinde AB'nin hedef odaklı tedbir seçenekleri üzerinde de çalışacağına işaret edildi.

Kararlar arasında bulunan AB'nin Katılım Öncesi Mali Yardımı (IPA) çerçevesinde 2014-2020 döneminde Türkiye'ye taahhüt ettiği 4,45 milyar avrodan bir miktar kesinti yapması öngörülüyor.

AB'nin finans kurumu olan ve yatırımları finanse eden Avrupa Yatırım Bankası'nın ise 2018 yılında Türkiye'de sağladığı toplam kredi miktarı 386 milyon avro seviyesinde bulunuyor.

Türkiye ve AB arasında müzakere edilen havacılık anlaşmasında da AB’nin anlaşmaya Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) dahil etmeye çalışması nedeniyle ilerleme kaydedilemiyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığında sondaj çalışmaları yaparken, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj çalışmaları yapıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, 16 Kasım 2018’de Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramak için sondaj çalışması başlattıklarını açıklamıştı. Kıbrıs Cumhuriyetinin sürdürdüğü sondaj çalışmaları, Yunanistan, İsrail, BAE, Fransa ve ABD tarafından da destekleniyor. Bu blokla Kıbrıs konusunda ihtilaf yaşayan Türkiye, ABD’li ExxonMobil enerji tekeline ait sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı 10’uncu parsele ulaşması üzerine sert açıklamalarda bulunmuştu. Ancak Türkiye’nin tepkisine rağmen çalışmalar devam etmişti.

15 Ocak’ta bir araya gelen Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin ise Doğu Akdeniz Gaz Forumunun Kahire’de kurulacağını açıklamıştı. Bu yılın ilerleyen aylarında ABD ve Avrupalı enerji tekellerinin Akdeniz gazından nasıl faydalanacaklarını görüşmek üzere 10. Akdeniz Gaz Forumu’nun düzenlenmesi planlanmıştı.

Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının ‘ortak’ sömürüsünden dışlanan Türkiye ise Akdeniz’e ilişkin planlarını yalnız başına hayata geçirmeye çalışıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li belediyenin çocuk kampı kapatıldı

SONRAKİ HABER

15 Temmuz töreninde konuşan Erdoğan: S-400'ler Nisan 2020'de yerleşmiş olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...