15 Temmuz 2019 07:02

Milyonlar harcayıp doğal nehri bataklığa çevirdiler

Doğal olan her şeyi kamu parasıyla plastik ve betona boğan belediyeciliğin faturası ağır oldu. AKP'li Türel'in "çılgın proje"si sulak alanı bataklığa çevirdi.

Fotoğraflar: Yusuf Yavuz

Paylaş

Yusuf YAVUZ

Antalya’nın Eski Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Menderes Türel’in tüm uyarılara karşın inatla uygulamaya koyduğu "çılgın projesi", doğal bir sulak alanı bataklığa çevirdi.

Konyaaltı ilçesindeki Boğaçay’ın denizle buluştuğu bölgede oluşturulan yapay kanal kısa süre içinde rüsubatla dolarken bölge taşkın ve kıyı erozyonu riskiyle karşı karşıya kaldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, uzmanların uyarıları dikkate alınmadan 6 ay önce hizmete açılan çılgın projede öngörülemeyen sorunların çözümü için bir ekip ile çalışma başlattıklarını belirterek, “Boğaçayı’nın yosunlaşma, koku, sinek, dibe çöken çamur sorunları, oluşabilecek taşkın ve kıyı erozyonu tehlikesini görüştük. Projede öngörülemeyen olumsuzlukların çözümü için su kalitesi, hidrojeolojik yapısı ve sediman akışı birikmesi ile ilgili gerekli deneysel çalışmalara bugün itibariyle başlandı. 2 gün içerisinde kısa, orta ve uzun dönemde sorunun giderilmesi adına bir takvim oluşturacağız. STK, meslek odalarımız ve akademisyenlerimizle birlikte projedeki sıkıntıların neler olduğunu ve çözüm noktasında yapılacak eylemleri kısa sürede hayata geçireceğiz” açıklamasında bulundu.

AKP’Lİ BAŞKANIN PROJESİ 6 AYDA BATAKLIK OLDU

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Boğaçayı, kentin önceki belediye başkanı AKP’li Menderes Türel’in tüm uyarılara karşın ısrarla hayata geçirdiği ‘çılgın projesi’ yüzünden bataklığa döndü. Yaklaşık 6 ay önce ilk etabı tamamlanarak hizmete açılan proje, Boğaçayı’nın denizle buluştuğu alanda oluşturulan kanal ve rekreasyon alanlarından oluşuyor. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, toplamda 1 milyar 150 milyonluk maliyeti olacağını açıkladığı Boğaçayı projesinin diğer etaplarının da hayata geçmesiyle bölgenin emlak değerinin artacağını savunmuştu.

İKİ YIL ÖNCESİNE KADAR DOĞAL BİR SULAK ALANDI

Ancak Antalyalı meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin uyarılarına karşın ısrarla uygulamaya konulan çılgın proje, iki yıl öncesine kadar doğal bir sulak alan olan ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Boğaçayı adeta bataklığa çevirdi.

YOSUNLAŞMA, ÇAMUR VE KOKU SORUNLARI BAŞLADI

Antalya’nın yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek, uzmanların uyarıları dikkate alınmadan 6 ay önce hizmete açılan Boğaçayı Projesinde öngörülmeyen yosunlaşma, çamur ve koku sorunlarının baş gösterdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Kanal içi kısa sürede rüsubatla dolarken, taşkın ve kıyı erozyonu tehlikesi ortaya çıktı. Temiz çevre, korunan doğa ve çevre dengesi hassasiyetiyle çalışmalarımızı ivedi bir şekilde başlattık ve halen devam ediyoruz. Öngörülmeyen durumların çözümleri noktasında Bilim Kurulu ile gerçekleştirdiğimiz teknik analizi ve son durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

UZMANLARDAN OLUŞAN 16 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Konuyla ilgili İnşaat, Jeoloji ve Çevre Mühendisleri Odası ile akademisyenlerimizin katıldığı 16 kişilik bir ekiple Boğaçayı’nın yosunlaşma, koku, sinek, dibe çöken çamur sorunları, oluşabilecek taşkın ve kıyı erozyonu tehlikesini görüştük. Projede öngörülemeyen olumsuzlukların çözümü için su kalitesi, hidrojeolojik yapısı ve sediman akışı birikmesi ile ilgili gerekli deneysel çalışmalara bugün itibariyle başlandı.”

DR. CEM OĞUZ: "ŞİKAYETLER ÜZERİNE TEMİZLİK YAPILDI"

Boğaçayı’nda ortaya çıkan sorunların çözülmesi için yapılan bilim kurulu toplantısının ardından konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve Başkan Sözcüsü Dr. Cem Oğuz ise bilim kurulunun da önerileri doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerin hayata geçirileceğini söyledi. Boğaçayı Projesi’nde meydana gelen sıkıntıların özellikle yosun ve rüsubat birikimi ve buna bağlı olarak oluşan koku ve sinek şikâyetleri olduğunu belirten Başkan Danışmanı ve Sözcüsü Dr. Cem Oğuz, “Bu şikâyetler üzerine harekete geçen belediyemiz çalışmalara başladı. Geçtiğimiz günlerde bir ön tespit yaparak Boğaçayı’nda yüzeysel temizlik yapıldı. İnşaat, Jeoloji, Çevre Mühendisleri Odaları ve konuyla ilgili akademisyenlerimiz ile birlikte çözüm önerilerini de içeren bir toplantı yapıldı. 16 kişiden oluşan Bilim Kurulumuz ile Boğaçayı’nda yaşanan yosunlaşma, koku, sinek, dibe çöken çamur, taşkın ve kıyı erozyonu tehlikesi gibi konuları ele aldık” dedi.

PROJENİN HATASINDAN DOLAYI HİDROJEN SÜLFÜR ÇIKIŞLARI OLUŞACAK

Boğaçayı’nda suyun kalitesi ve hidrojeolojik yapı, sediman birikmesi ölçümlerine başlandığını kaydeden Oğuz, “Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki hafta yaşanan sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin hayata geçirilmesine başlanacak. Bilim Kurulu ile yaptığımız toplantıda genel olarak projenin hatasından bahsedildi. Projenin hatasından dolayı bir lagünle karşı karşıya kalındığı, hidrojen sülfür çıkışları oluşacağı, çökelme nedeniyle çamur oluşacağı dile getirildi” diye konuştu.

DENEY VE ÖLÇÜMLERİN ARDINDAN RAPOR HAZIRLANACAK

Dr. Cem Oğuz, Boğaçayı’nda Bilim Kurulunun da önerileri ile yapılan deney ve ölçümlerin tamamlanmasının ardından sonuç raporu hazırlanacağını kaydetti. Oğuz, ayrıca ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitelerinin Deniz ve Kıyı Mühendisliği Bölümlerinden akademisyenler de çalışmaya katkı koyacaklarını dile getirdi.

YILDA 34 CM. BEKLENEN MALZEME BİRİKİMİ, 5 AYDA 1.7 METREYE ULAŞTI

Boğaçayı Projesinde her yıl 34 santimetre malzeme birikmesi olacağının belirtildiğini ancak 5 aylık süre içerisinde yer yer 1.70 metrelik ölçüm yapıldığına dikkat çeken Oğuz, "Projede ön görülmemiş bir takım olumsuzluklar var. Oradaki bitkileri de temizlediğimiz zaman sudaki oksijen eksikliği, organik madde sorunları nedeniyle çamurlaşma, hidrojen sülfür çıkışı ile koku, sudaki canlıların ölümü gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ayrıca bitkileri temizlerken çamur ortaya çıkarak bulanıklığa sebep olacak. 6.5 km’lik Konyaaltı Sahili’nde binlerce insan denize giriyor. Söz konusu olumsuzluklar devam ederse denize girilemez duruma gelinebilir. O yüzden temizlikle ilgili müdahaleler de tam olarak yapılamıyor. Ama tüm bu ölçümler, çalışmalar, teknik ve bilimsel veriler ortaya konduktan sonra kısa vade çözüm önerilerini hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

VALİ, BOĞAÇAYI PROJESİ İÇİN "BATAKLIKTI, CENNET OLDU" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz Şubat ayında Boğaçayı Projesi’nin tanıtımı için düzenlenen bir etkinliğe Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ile birlikte katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Boğaçayı’nın bir yıl öncesine kadar bataklık alan olduğunu iddia ederek, "Boğaçayı sinek üretim merkeziydi, cennet oldu" görüşünü dile getirmişti.

ESKİ BAŞKAN TÜREL: "GÖRÜNTÜSÜYLE KARTPOSTALLARI SÜSLEYECEK"

Eski Başkan Menderes Türel ise "Kaderine terk edilmiş ve adeta makûs talihi içerisinde, ottan, çöpten geçilmeyen Boğaçayı'nı halkımıza güzel bir gezi ve yaşam alanı olarak kazandırmak istiyorduk. Buranın aynı zamanda sportif etkinliklerle de canlanması hedeflerimizden biriydi. Şimdi hedeflerimizden birini bugün gerçekleştirdik. Boğaçayı, Antalya'nın cennet köşesi oldu. Gecesi gündüzünden güzel. Su ve ışık gösterilerinin yapıldığı bir eklentiyi de birkaç ay içerisinde yapacağız. Boğaçayı muhteşem görüntüsüyle kartpostalları süsleyecek” şeklinde konuşmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Trump'tan kadın Kongre üyelerine ırkçı çıkış: Geldiğiniz ülkelere dönün

SONRAKİ HABER

Beytüşşebap'ta üs bölgesi yolunda patlama: 1 işçi öldü, 2 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...