14 Temmuz 2019 15:12

Dilek Yarımadası Milli Parkı için yangın uyarısı

Ekosistem Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Kalamaki Koyu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda olası bir yangına karşı gerekli önlemlerin alınması ve dikkati olunması uyarısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ekosistem Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, özellikle yaz aylarında ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Kalamaki Koyu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda olası bir yangına karşı gerekli önlemlerin alınması ve dikkati olunması için uyarılarda bulundu.

Ege Bölgesi’nde son günlerde art arda yaşanan orman yangınların birinin de Kuşadası’nda da çıkmaması için uyarı geldi. Kalamaki Koyu Dilek Yarımadası Milli Parkı’na yaz aylarında her gün yaklaşık 10 bin kişi giriş yapıyor.

Milli Park sınırları içinde ve bitişiğinde daha önce yaşanan yangınları hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, en küçük ihmalin bir felakete yol açabileceği uyarısında bulundu. Son yıllarda, sıcaklık, yağış, nem ve rüzgar gibi faktörlerin yangınlar için elverişli ortam oluşturduğuna dikkati çeken Sürücü, “Eşsiz doğa harikası Milli Park’ı koruyabilmek için çok dikkatli olmak zorundayız” dedi.

"YANGINLAR ORMANLARI YOK EDİYOR"

Yangınların ormanları yok ettiğini vurgulayan Sürücü, “Kuşadası ve çevresine bakıldığında en hassas bölge; Akdeniz bitki örtüsünün en zengin örneklerinin olduğu karaçam, kızılçam, meşe türleri, ıhlamur, kestane, çınar, akçaağaç, dişbudak ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanlarıyla, defne, sandal, menengiç, sakız, keçiboynuzu, ahlat, böğürtlen, zakkum gibi maki bitki örtüsüyle, zengin yaban hayatıyla ve benzersiz güzellikteki doğal plajlarıyla Milli Park’ın Dilek Yarımadası bölümüdür. Burada yaşanabilecek en büyük tehdit yangındır. Milli Park sınırları içinde ve bitişiğinde 1943 yılında Karina İskelesi, 1996 yılında parkın güneyinde yaşanan yangınlar büyümeden kontrol altına alınarak ormanlar günümüze kadar korunmuştur” hatırlatmasında bulundu.

"YANGINA NEDEN OLAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR İNSAN"

Yangının çıkmasına neden olan en önemli faktörün insan olduğunun yaşanmış deneyimlerden de görüldüğünün altını çizen Sürücü, “Milli Park’a günübirlik gelen ziyaretçilerin en yoğun olduğu yaz dönemi, yangınların da en çok yaşandığı dönem olmaktadır. Ateş yakanlar, ormanlık alanda sigara içenler görüldüğünde uyarılmalı ve Milli Park görevlilerine bildirilmeli. Toplam 11 kilometre uzunluğunda 4 koyu bulunan Milli Parkta, koyları birbirine bağlayan araç yolu üzerine kesinlikle izmarit atılmamalı, görüldüğünde hemen müdahale edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

"SADECE MİLLİ PARK DEĞİL, ÇEVRESİ DE KORUNMALI"

Milli Park’ın bölgenin akciğeri, çocukların, Kuşadası’nın, Söke’nin, Aydın’ın ve ülkenin geleceği olduğunu hatırlatan Sürücü, şunları söyledi:

“Bir ağacın yetişmesi için onlarca yıl ve bir insan ömrü kadar zaman gerektirdiği bilinmeli. Sadece Milli Parkı korumak da yeterli değildir. Milli Park’tan Söke’ye doğru uzanan Samson Dağları, Milli Parkın ekolojisini aratmayacak özelliklere, orman ve maki topluluklarına, yaban hayatına ve kültürel zenginliklere sahip önemli bir doğa alanıdır. Doğal ve kültürel varlıkların olduğu bu bölgede de bir yangın çıkması durumunda, kaçınılmaz olarak Milli Park’a da sıçrayacaktır. Buradaki coğrafyanın bütünsel olarak korunabilmesi için Samson Dağı ormanlık alanları da Milli Park sınırlarına dahil edilmelidir. Sigara ve yakılan her ateş yangın için büyük tehlike oluşturmaktadır.” (Aydın/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

SES Kayseri Şube Başkanı: Taleplerimizi belirledik şimdi mücadele zamanı

SONRAKİ HABER

Amedspor ve Çorumspor'dan dostluk mesajları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...