14 Temmuz 2019 11:57

Karayazı Belediyesinde bütçe halk için değil, karakol için kullanılmış

Karayazı Belediyesinin kayyum dönemindeki bütçesinin halka değil, emniyet ve jandarmaya harcandığı belgelendi.

Görsel: MA

Paylaş

Adnan BİLEN

Erzurum'un Karayazı Belediyesinin kayyum dönemindeki bütçesinin halka değil, emniyet ve jandarmaya harcandığı belgelendi. Helikopter pistinden karakol onarımına, jandarmaya araç kiralanmasından karakola alınan çamaşır makinesine ve AKP’lilerin yemek paralarına kadar milyonlarca lira belediyenin bütçesinden karşılanmış.

Yerel seçimlerde kayyumdan alınan HDP'li Karayazı Belediyesi, kayyum döneminde yaşanan usulsüzlükler ve belediye bütçesinin nereye harcandığıyla ilgili detaylı bir rapor hazırladı. Hukukçu, mali müşavir, ekonomist ve belediye meclis üyelerinin yer aldığı araştırma komisyonunun hazırladığı raporda yer alan bilgeler skandal niteliğinde. Raporda, belediyenin bütçesiyle helikopter pisti yapılması, emniyet ve karakolların neredeyse tüm ihtiyaçlarının belediye bütçesinden karşılandığı kalem kalem yer alıyor.

Raporun dikkat çekici başlıklarından ilki, kayyumun tam 400 bin TL' ye yaptırdığı helikopter pisti. Kayyumun ilçe merkezine yaptırdığı pistin neden ve kim için yaptırdığı soru işaretlerine neden olurken, piste yapıldığı günden bugüne kadar tek bir helikopter inmedi. Pistin hayvan pazarının olduğu alanın tam yanına yapılması ise akıllara zarar bir durumu ortaya çıkarıyor. Raporda, bu başlıkla ilgili şöyle bir belirleme yapıldı: "Hangi gerekçe ile böyle bir piste ihtiyaç duyulduğu, bu işe hangi gerekçe ile yatırım programında yer verildiğine dair ihale dosyasında yeterli bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır. Helikopter pistinin hangi kurum tarafından kullanıldığına dair yeteri bilgi ve belge tespit edilmemiştir. Kanuni dayanak konusunda bilgi ve belge bulunmuyor. Belediye başkanlarının helikopteri yok? Karayazı Belediyesi envanterinde helikopter yok?"

ARAÇ ARTMADI AMA GİDERİ YÜZDE 200 ARTTI

Kayyumun bir diğer usulsüzlüğü ise araç bakım onarım ile yakıt giderleri. DBP'li belediye döneminde yıllık araç bakım giderine 239 bin TL harcanırken, kayyum döneminde araç artmadığı halde önceki döneme göre yüzde 203 oranında artarak sadece 2018 yılında 724 bin TL harcandı. Raporda bu durumun izahtan uzak olduğu ve ciddi bir araştırma yapılması gerektiği notu düşüldü. Belediye araçlarına harcandığı ifade edilen yakıt miktarı ise adeta dudak uçuklatıyor. DBP'nin yönetimde olduğu 2015 yılında araç yakıt gideri toplam 629 bin 708 TL olurken, bu rakam 2018 yılında 1 milyon 368 bin 473 TL'ye ulaştı. Böylece belediye araç parkında bir değişim olmadığı halde bu harcama kaleminde de yüzde 117 artış yaşandı. Raporda bu harcama ile ilgili ise 'basit bir şekilde açıklanamayacak bir durum' tespiti yapıldı.

ARSAYI RAYİÇ BEDELİNİN 4 KATINA ALDILAR

Raporda yer alan bir başka usulsüzlük ise Hayvan Pazarı yapılması için alınan araziler. 20 dönüm üzerinde yapılması planlanan hayvan pazarı için alanın arsanın rayiç bedelinin tam 4 katına yakın bir bedelle satın alındığı belirlendi. Raporda bu alımla ilgili ise şu tespit yapıldı: "Bu yerlerin alımı konusunda toplam belediye bütçesinden 760 bin TL ödenerek yasal usullerin dışında hareket edilmiştir. Zira belediye bütçesini bu kadar zorlayabilecek bu yerlerin alımında daha kapsamlı bir piyasa araştırmasının yapılması ve belediye bünyesinde değer tespit komisyonunun kurulması gerekirdi. Öte taraftan bu alımda siyasi saiklerle hareket edildiğine dair endişelerimiz de mevcuttur."

BELEDİYEYE HİBE EDİLEN ASFALTI BİLE SATMIŞLAR

Kayyum döneminde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından belediyeye hibe edilen ve piyasa değeri 1 milyon 100 bin TL olan 400 ton asfaltın nereye kullanıldığı yada kimlere verildiği konusu ise halen çözülemedi. Rapora göre; hibe edilen asfalttan sadece 60 ton asfaltın kaldığı, 360 ton asfaltın ise nerede kullanıldığı yada kime satıldığı ise tam netleştirilmedi. Alınan bilgilere göre; 360 ton asfaltın usulsüz bir şekilde çok düşük bedellerle satıldı ve belediye bu yolla 600 bin TL'den fazla zarara uğratıldı.

"VALİ BEYE YEMEK"

Raporda; ilçeye gelen AKP milletvekillerinin verdiği tüm yemeklerin belediyenin bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı. Sadece bununla sınırlı kalmayan belediye, ilçede düzenlenen Sağlık Bakanlığı'nın açılış programı, AKP milletvekilleri ve valinin ilçeye yaptıkları ziyarette verilen yemeklerin tamamının faturası da belediye bütçesinden harcandı. Alınan bilgilere göre; Sağlık Bakanlığının açılış programı için 22 bin 356 TL, AKP Milletvekili Zehra Taşkesen ve beraberindeki heyetin yemek bedeline 16 bin 826 TL, yine faturada "Vali beye yemek" notuyla iki kez toplam 16 bin TL yemek faturasının ödendiği belirlendi.

AKP'NİN YEMEKLERİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN

Astronomik rakamlarla dağıtılan yemekler hakkında raporda şu tespite yer verildi: "Nisan 2017’de AKP Milletvekili Zehra Taşkesen ziyaretinde 190 adet yemek, Büyükşehir Belediye Başkanının ilçeyi ziyaretinde beraberindekilere 210 adet yemek, milletvekili Orhan Deligöz ile beraberindekilere 195 adet yemek, ismi belirlenemeyen milletvekili için organize edilen kahvaltı için 102 adet yemek ve seçim sandık başkanlarına 196 adet yemek verildiği tespit edilmiştir. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemine dair 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referanduma denk gelen bu ağırlama ve yemekler dikkat çekmiş olup böylece 2017 yılının sadece Nisan ayında 33 bin 894 TL yemek ve ağırlama harcaması yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Yapılan inceleme ve tetkiklerde ilçemizi ziyarete gelen heyetlerden mülki idari amirlerden ziyade sadece bir siyasi parti temsilcilerinin belediyece ağırlandığı, ciddi rakamlarla ikram ve ağırlanmalarının sağlandığı tespit edilmiştir."

HALKA DEĞİL, EMNİYET VE JANDARMAYA

Raporun en önemli kısmı ise kayyumun belediyeye gelen neredeyse tüm geliri; karakol onarımı, karakollara kamera sistemi kurulması, Emniyet Müdürlüklerine malzeme alımı ve operasyon için ilçeye gelen kolluk güçlerine verilen ikramlara kadar her şeyin belediyeye fatura etmesi. Belgelere göre; karakolların jeneratöründen, emniyete alınan çamaşır makinesine, araç bakımlarından polis araçlarının yakıtlarına, hatta polis için araç kiralanmasına kadar birçok giderin belediye bütçesinden harcandığı ortaya çıktı.

İşte kalem kalem yapılan harcamalardan bazıları:

  • Kaymakamlığa kamera takılması: 58 bin TL
  • İlçe Giriş – Çıkış Kapısının Boyanması: 10 bin 600 TL
  • İlçe Jandarma Kamera Sistemi Takılması: 67 bin 260 TL
  • İlçe Jandarma Komuta Kamera Sistemi Takılması: 54 bin 547 TL
  • Emniyet Güçlerine Yemek Bedeli: 23 bin 101 TL
  • İlçe Jandarma Malzeme Yardımı: 45 bin 200 TL
  • Polis Kontrol Noktası Bakımı: 23 bin 194 TL
  • İlçe Emniyet Kazan Bakımı: 8 bin 283 TL
  • İlçe Emniyet Müdürlüğü Bakımı: 8 bin 142 TL
  • Elmalıdere Jandarma Karakolu Bakımı: 31 bin 842 TL
  • İlçe Emniyete Harcama: 23 bin 446 TL
  • Kaymakamlık binasına Jeneratör, Tel Örme ve Kaynak: 21 bin 470 TL
  • İlçe Emniyetine Yapılan Harcama: 16 bin 694 TL
  • Kaymakamlık Tören Alanı Onarımı: 44 bin 545 TL
  • Emniyet Takviye Kuvvetlerine Yemek Verilmesi: 11 bin 934 TL
  • Emniyet ve Jandarma Kumandalı Kapı Alımı: 44 bin 896 TL
  • Göksu Jandarma Karakoluna İnşaat Malzeme Yardımı: 33 bin 276 TL
  • Kaymakamlık Koruma Ekibi Araç Bakımı: 3 bin 585 TL
  • Emniyet Takviye Kuvvetlerine Yemek: 9 bin 255 TL
  • İlçe Emniyet Müdürlüğüne TV, Çamaşır makinesi alımı: 19 bin 388 TL
  • Jandarma Araç Kiralanması: 8 bin 961 TL
  • Takviye Kuvvetlerine Yemek Verilmesi: 9 bin 234 TL
  • İlçe Emniyet Müdürlüğüne Jeneratör Alımı: 70 bin TL

"BELEDİYEYİ KARAKOLA ÇEVİRDİLER"

Karayazı Belediye Eş Başkanı Melike Göksu, ortaya çıkan tablonun yapılan tüm harcamaları göstermediğini, özellikle görünmeyen veya faturalandırılmamış çok sayıda işlemin daha olduğunu söyledi. Göksu, "Mesela ilçedeki herkes emniyet araçlarının yakıtlarını belediyeden aldığını biliyor. Ama bunun faturası yok. Zaten belediyenin yıllık harcadığı yakıt miktarı göz önüne alındığında bu tablo net ortaya çıkıyor. Mesela ilçeye operasyon için gelen veya operasyona çıkan emniyet ve jandarma ekiplerine sürekli yemek verilmiş. Etrafına duvar örüp karakola çevirdikleri belediyenin bütçesi de karakol bütçesi olmuş. Yani kayyum bu yemekleri ve bu harcamaları yaparken saklama gereği bile duymamış, açık açık yapmıştır. Bu ilçeye yapılan en büyük zalimlik. İlçeye tek çivi çakmayan kayyum belediyenin bütçesine adeta başka kurumları ihya etmek için harcamış. Yani ilçedeki kolluk ne istemişse onu yapmışlar. Bu harcamaların tümü bizzat emniyetin talimatıyla yapılmış" diye konuştu.  

"NEDEN HELİKOPTER PİSTİ YAPILMIŞ ANLAMADIK"

İlçeye helikopter pistinin yapılmasına ilişkin de konuşan Göksu, "Bizim helikopterimiz yok ki! Hani helikopterimiz olsa bu duruma 'tamam' diyeceğiz ama öyle bir durum yok. Biz bu 'yatırımı' hayretler içerisinde karşıladık. Göreve geldiğimiz günden beri 'Acaba neden bu pist yapıldı?' sorusunu kendimize sormadan geçemiyoruz. Ama çıkardığımız sonuç şu; bu kadar asker ve polis karakollarına yatırım yapan kayyumun o pisti askeri helikopterler için yaptırdığını düşünüyoruz. Helikopterimiz olmadığına göre başka ne amaçla yapılabilir ki? Bir de pisti tam Hayvan Pazarı'nın yanına yapmışlar. Yani nereden tutsan elinde kalıyor. O dönem kayyumun yardımcısı olan kişiye 'Neden bu harcamaları yaptınız?' sorusunu sorduk. Bize, 'İçişleri Bakanlığının talimatıyla yaptık. Kimse bunu sorgulayamaz' cevabı verdi. Bu cevap bile tek başına bu tablonun neden yaratıldığını ortaya koyuyor" diye konuştu. (Erzurum/MA)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik personeline küfredip darbeden güvenlik amiri açığa alındı

SONRAKİ HABER

Güvenlik Sen’e üye işçiler sendika yönetiminin değişmesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...