14 Temmuz 2019 08:42

İsveç'te Afgan sığınmacılar iade kararının geri alınması için eylemde

İltica talepleri reddedilen Afgan sığınmacılar, İsveç’in sığınmacı politikasını protesto etmek için Stockholm’de eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İltica talepleri reddedilen Afgan sığınmacılar, İsveç’in sığınmacı politikasını protesto etmek için başkent Stockholm’de oturma eyleminde. Afgan sığınmacıların talebi, Göçmen Bürosunun verdiği Afganistan’a iade kararının geri alınması ve kendilerine en azından çalışma izni verilmesi.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu binası önündeki meydanda, işçi sınıfı hareketinin kalbinde bir araya gelen çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 80 civarında Afgan sığınmacı oturma eylemini 10 gün sürdürecek.

Gündüzleri meydanda eylemlerini sürdüren sığınmacılar, geceyi çevrede bulunan kilise, cami ve İsveçli yardım gönüllülerinin temin ettiği pansiyon ve evlerde geçiriyor.

12 yaşındaki Şabnam Haşimi, İsveç’in kuzeydeki Norberg ilinde ilkokul 7. sınıfında öğrenim görüyor. Evrensel'e konuşan Haşimi, karnesindeki notların oldukça iyi olduğunu ve okul arkadaşlarıyla iyi ilişkileri olduğunu belirttikten sonra sorunlarını şu ifadelerle dile getirdi:

"4 yıldan beri İsveç’teyiz. Ama Göçmen Bürosu sınır dışı edilmemizi kararlaştırdı. Bu bizi kaygılandırıyor ve derslerimize yoğunlaşmamızı olumsuz etkiliyor. Eğer bizim talebimizi kabul etselerdi mutlu olacaktık. Başka şeyler düşünmeyecektik.”

"AFGANİSTAN’DA SAVAŞ OLDUĞU İÇİN BURAYA GELDİK"

En küçüğü 11 aylık 4 kardeşi olduğunu söyleyen Haşimi, ”Biz Afganistan’da savaş olduğu için buraya geldik. Orası kadın ve kız çocukları için çok tehlikeli. Hiç bir hakları yok. Okula gidemiyorlar, tecavüze uğruyorlar ve erkeklerle eşit değiller. Kız çocukları yanlarında erkek yakınları olmadan dışarı çıkamıyor. Buraya geldiğimizde tüm insanların eşit olduğunu gördük" dedi.

Haşimi, neden oturma eylemi yaptıkları sorusunu "Biz burada kalma hakkının tanınmasını ve normal bir yaşam sürmemize izin verilmesini istiyoruz. Savaşa gönderilmek istemiyoruz. Burada kardeşlerimle birlikte okula gitmek istiyorum" diyerek yanıtladı.

Şabnam Haşimi'nin annesi Zarmina Haşimi, Afganistan’ın güvenli bir ülke olmadığı için İsveç’e geldiklerini ve yeni bir yaşam kurmak istedikleri söyledi.

"CİNSEL ŞİDDET VE TECAVÜZE UĞRAMALARINI İSTEMİYORUM"

Afganistan’ın özellikle kadın ve çocuklar için tehlikeli bir ülke olduğunu belirten Haşimi, ”Benim 4 kız çocuğum var. Orada onların cinsel şiddet ve tecavüze uğramalarını istemiyorum. Politikacılar bunu göz önüne almalı” dedi.

4 yıl önce İsveç’e iltica ettiğini söyleyen Fadime Hüseyni, "Ben Afganistan’ın kuzeyindeki Baglan kentinde yaşıyordum. Koşullar iyi değildi. Buraya geldiğimizde kızım 1 aylıktı. Göçmen Bürosu sınır dışı edilmemizi kararlaştırdı. Neden böyle bir karar verdiklerini bilmiyorum. Kızım şimdi 4 yaşında. İsveçceyi çok iyi konuşuyor. Afganistan hakkında bir şey bilmiyor. Hükümet bize burada kalma imkanı tanımalı. Biz savaştan kaçıp buraya sığındık. Bizi neden geri savaşa göndermek istiyorlar?. Meydandaki insanların hepsinin çocukları var. Hükümetten burada kalmamıza izin vermesini istiyoruz” dedi.

"KIZLARIM ORADA GÜVENLİKTE DEĞİLDİ"

Marziya Hüseyni de, kendisinin Kandahar, eşinin Mazharı Şerifli olduğunu ve 2015 yılında en büyüğü 18 yaşında 5 kızı ve 2 oğluyla İsveç’e gelerek iltica talebinde bulunduklarını söyledi.

”Kızlarım orada güvenlikte değildi. Buraya güvende yaşasınlar diye geldik. Ama İsveç iltica talebimizi reddetti” diyen Hüseyni, Afganistan’da savaşın sürdüğünü ve geri dönmek istemediklerini söyledi.

Büyük kızı 18 yaşını doldurduğu için Göçmen Bürosunun ülkeyi terk etmesini istediğini söyleyen Hüseyni, ”Okula gitmesine de izin vermiyorlar. 18 yaşında bir genç kız Afganistan’a nasıl tek başına gönderilebilir?​” diyerek Göçmen Bürosunun kararına tepki gösterdi.

İSVEÇ İNSANLARI YENİDEN SAVAŞA GÖNDERİYOR

21 yaşındaki Carolin Axel, oturma eylemi yapan çocuklu ailelere destek vermek için meydana gelenlerden biri.

Afganistan’da savaş olduğu için insanların İsveç’e sığınmak zorunda kaldıklarını söyleyen Axel, ”Bu insanlar buraya eğlence için değil kendileri ve çocuklarını korumak için geldi. Ama İsveç onları yeniden savaşa gönderiyor” dedi.

2015 yılında çok sayıda sığınmacının İsveç’e gelmesinden sonra sığınmacı politikasının kötüleştiğine dikkat çeken Axel, ”İnsanların hangi gerekçelerle buraya geldiğine bakılmıyor. Afganistan’a iade edilen sığınmacılar işkence, ölüm ve kötü muamaleyle karşı karşıya kalıyor” diyerek sığınmacıların Afganistan’a gönderilmek istenmesine tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

S-400 gündemi: Türkiye çatışma koordinatlarına yaklaşıyor

SONRAKİ HABER

İsveç’te tutuklanan ABD’li rapçı A$AP Rocky için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...