16 Ekim 2012 09:19

Asya’da silah harcaması arttı

ASYA kıtasının önde gelen ülkelerinin silah harcamaları son 10 yılda 2 katına çıktı.Washington merkezli Uluslararası Araştırmalar ve Strateji Merkezi’nin yayımladığı rapora göre, Asya devlerinin asker sayıları aynı kalmasına rağmen 2011’de toplam 224 milyar dolarlık silah harcaması yaptı. Bu harcamaların son 5 yılda hızlı bir şeki

Asya’da silah harcaması arttı
Paylaş

ASYA kıtasının önde gelen ülkelerinin silah harcamaları son 10 yılda 2 katına çıktı.
Washington merkezli Uluslararası Araştırmalar ve Strateji Merkezi’nin yayımladığı rapora göre, Asya devlerinin asker sayıları aynı kalmasına rağmen 2011’de toplam 224 milyar dolarlık silah harcaması yaptı. Bu harcamaların son 5 yılda hızlı bir şekilde arttığı vurgulandı.
Araştırmaya göre Asya kıtasındaki silah harcamalarının yüzde 87’sini Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan yapıyor. Bu harcamalar arasında Çin’in 2000 yılındaki payı yüzde 20 iken 2011’de yüzde 40’a fırladı.

GERÇEK RAKAMLAR DAHA YÜKSEK

Ancak raporu hazırlayan yetkililer, resmi rakamların harcamaları tam olarak yansıtmamış olabileceğine dikkat çekerek bu oranın aslında yüzde 60’a kadar çıkabileceğini vurguladı. Çin’in geçen yılki silah harcamaları 89,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken Japonya’nın 58,2 milyar dolar ve Hindistan’ın 37 milyar dolar harcadı. Uluslararası Araştırmalar ve Strateji Merkezi’nin güvenlik uzmanı David Berteau, “Çin’in yükselişi, savunma harcamalarının artmasında önemli bir rolü oldu” diye konuştu. Berteau, ülkelerin komşularının silah harcamalarını yakından takip ettiğine dikkat çekti.
Çin’in yükselişi ve askeri harcamaları, ABD’nin de dikkatini çekiyor. ABD Başkanı Barack Obama, donanmanın yüzde 60’lık bir kısmının Pasifik’e kaydırılacağını açıklamıştı. Ayrıca Çin ile Japonya arasında yaşanan ada krizi nedeniyle Tokyo’da ek yeni araçlar almak için bütçede kaynak ayırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail erken seçime gidiyor

SONRAKİ HABER

Suriye, 'misket' iddiasını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...