13 Temmuz 2019 12:41

CHP’den kanun teklifi: İş cinayetlerinde ölen madenciler arasında ayrım kalksın

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, 2003-2014 arasında iş cinayetinde yaşamını yitiren madencilerin ailelerine kamuda istihdam hakkı ve aylık sağlayan düzenlemede süre sınırının kaldırılmasını talep etti.

Fotoğraf: Gürkay Gündoğan/DHA

Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2003-2014 yılları arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına aylık bağlanması ve kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi ünvanlı kadrolarında istihdam edilmesine yönelik süre sınırının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılması istemiyle TBMM’ye kanun teklifini sunan Yavuzyılmaz, “Bu durum maden şehitlerimiz arasında ayrım yarattığı gibi, Anayasamızdaki sosyal devlet ve eşitlik ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

"HERKESİN ORTAK HASSASİYETİ"

İlgili maddenin, belirtilen tarih aralığı dışında yaşamını yitren işçilerin yakınlarına haksızlık yarattığını aktaran Yavuzyılmaz, “Ülkemizde siyaset üstü bir şekilde ele alınan ‘Maden şehitlerinin haklarının korunması konusu’ farklı siyasi partilerdeki tüm milletvekillerinin ortak hassasiyetidir” dedi.

Yavuzyılmaz, yapılacak düzenlemeyle birlikte kamuda istihdam edilmeyen işçi ailelerin itibarının teslim edileceğini belirterek, “Zaman aralığının genişletilerek bu haktan yararlanamayan maden şehitlerimizin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

TİS’TE "EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET" KOŞULUNU SAĞLAYIN

Yavuzyılmaz, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile hükümet arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

TİS ile “eşit işe eşit ücret” koşullarının sağlanması gerektiği çağrısını yineleyen Yavuzyılmaz, "Türk-İş sendikaları; ocakta 70 bin, martta yaklaşık 85 bin işçi adına toplu sözleşme görüşmelerine başlamıştır. İdari maddelerin çoğunda anlaşma sağlanırken ücret artışlarında bir anlaşma henüz bir anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşmazlığın nedeni, işçilerin taleplerine karşılık hükümetin herhangi bir teklif getirmemesidir” ifadelerini kullandı.

"MADENCİLERİN TALEPLERİ BİZİM DE TALEPLERİMİZDİR"

Yasal arabuluculuk sürecinin dolduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, "Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumunda (MTA) işçiler, toplu sözleşmenin bir an önce karara bağlanmasını ve ücretlerin derhal artırılmasını istemektedirler. Biz de hem TTK’da çalışan Maden İşçilerimizin, hem MTA’da çalışan işçilerimizin hem de Türkiye işçi sınıfının taleplerini kendi taleplerimiz olarak kabul ediyoruz” dedi. 

Yavuzyılmaz, “Eşit işe eşit ücretin kıdem ile aşamalı olarak çözülmesi, bu haksızlığın ortadan kalkmasının bu şekilde mümkün olabileceğini ifade ediyoruz. Mevcut onur kırıcı uygulamaların kaldırılması çağrımızı yineliyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Diyarbakır’da “Savaşa karşı demokratik çözüm” mitingi

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu'ndan İBB iştiraklerine olağanüstü genel kurul çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa