13 Temmuz 2019 12:05

SES Ankara Şube: Çoğu hastanede işçi sağlığı ve güvenliği sadece kağıt üstünde

SES Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesinde kimyasal maddenin dökülmesi ile ilgili yaşanan kazaya dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara’da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesinde kimyasal maddenin dökülmesi ile ilgili yaşanan kazaya dair Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası (ATO), SES Ankara Şube’de ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak açıklamayı okuyan SES Ankara Şube Eş Başkanı Rona Temelli, “Türkiye’deki çoğu hastanede işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sadece kağıt üstünde” dedi.

“ÖNLEMLER ALINMADIĞI GİBİ KANUNA DA UYULMUYOR”

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanuna bağlı mevzuatın hastanelerde uygulanmadığına değinen Temelli, “Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, aldığımız yoksulluk seviyesindeki maaşlarımızla, sırtımızı kambura çeviren iş yüklerimizle, tükenmemize rağmen hastalarımıza umut olmaya çalışırken her türlü riske maruz kalıyoruz. Çalışma ortamlarımızda radyoaktiviteden, kimyasallara, biyolojik ajanlardan, psikolojik ve ergonomik risklere ne ararsanız var” dedi.

Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesinde yönetimin son yıllarda kariyer basamaklarını hızlıca çıktığını ve referans adreslerinin masalarındaki takvimlerde yer aldığını belirten Temelli, “13 yöneticinin yönettiği hastanenin yaklaşık 1070 çalışanı bulunmaktadır. Bu çalışanların çoğu ebe ve hemşire olmak üzere bakanlığın farklı kurumlarında geçici görevle çalışmaktadır. Kurulduğunda 420 olan yatak sayısının şu an ki durumu hakkında bir bilgiyi fark edemedik” diyerek Türkiye’deki çoğu hastanede işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sadece kağıt üstünde olduğunu söyledi.

“DÖKÜLEN KİMYASAL HAKKINDA BİLGİ VERİLMİYOR”

Alınmayan önlemleri eleştiren ve farkındalık yaratmaya çalışan sağlık personellerininse küçümsendiklerini ifade eden Temelli hastane sitesinde her türlü bilgiye erişilirken risk değerlendirmesine dair bir dokümantasyona rastlanmadığını vurgulayarak Bakanlığa şunları sordu;

  • “Risk değerlendirmeleri yönetmeliğine uygun bir şekilde çalışanların görüşü alınarak onlarla birlikte mi yapılmış mıdır?
  • Bu kaza gerçekten laboratuvarda mı yoksa transfer esnasında koridora dökülerek mi yaşanmıştır?
  • Transfer uygun koşullarda ve eğitimli ekipçe mi yapılmaktadır?
  • Tehlikeli kimyasalın depolanmasından, saklanmasından ve transferinden kimler sorumludur?​”
  • Dökülen kimyasalın ne olduğu hakkında bakanlığın bilgi vermediğine de dikkat çeken Temelli, Ankara'nın göbeğindeki bir hastanede kanunlara uyulmadığını belirterek, “Kaza sonrasında göz ve vücuda sıçrama yaşanmış mıdır?
  • Gözden ve vücuttan kimyasal maddeyi uzaklaştırmak için laboratuvarda duşlar bulunmakta mıdır?
  • Formelinle çalışan personelin uygun kimyasal maskesi, koruyucu gözlük ve yüz kalkanları temin edilmiş midir?
  • Kaza sonrasında alınan kararlar çalışanlarla paylaşılacak mıdır?
  • Çalışan temsilcileri seçilmiş mi yoksa atanmış mıdır?"

TAŞINMA PSİKOLOJİSİYLE HASTANELERDE ÖNLEM ALINMIYOR

ATO Başkanı Vedat Bulut, şehir hastanelerine taşınan ve taşınacak olan hastanelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği ihmallerin yaşandığını vurgulayarak, “Ekipmanların hastanelerde yıllardır ihmal edildiğini biliyoruz. Ancak sağlık çalışanlarının sağlığı da en az hizmet ettiği vatandaşlarımızın sağlığı kadar önemli. Onlar olmasa sağlık hizmeti verilemez” dedi. Ankara'da bu eksikliklerin temel kaynağının şehir hastaneleri olduğuna dikkat çeken Bulut, bütün hastanelerin taşınma psikolojisiyle görevlerini ihmal etmeye ve bir takım malzemeleri almaktan imtina ettiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Turkey’s S-400 missile purchase from Russia may escalate the Syria and Eastern Mediterranean crisis

SONRAKİ HABER

HDP’den Diyarbakır’da “Savaşa karşı demokratik çözüm” mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...