13 Temmuz 2019 00:25

İşçilerden Arınç'a tepki: Gelip 2 bin lirayla geçinsinler bakalım

Kayserili işçiler Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin 13 bin liralık maaşlarının 18 bin liraya çıkarılmasına tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, “İki Bülent’in Hikayesi… İşçi Bülent mi, patron Bülent mi? Senin tercihin hangisi?​” başlıklı bildirilerle işçi servis duraklarında ve OSB’de işçilere seslendi. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’a bağlanan maaşın 13 bin liradan 18 bin liraya çıkarılmasına değinilen bildiri de, işçilerin ekonomik krizi reddetmesine vurgu ve birleşme çağrısı yaptı.

‘KRİZ BÜYÜYECEK’

Öte yandan 200 civarı işçinin işine son verileceği konuşulan Boldera fabrikası işçilerine yer verilen bildiride birleşme ve mücadeleyi büyütme çağrısı yer aldı. Arınç’ın maaşına gelen zammı çok az sayıda işçi “hak ediyor” diye yorumlarken, büyük bir çoğunluk “gereksiz” olduğu yorumunu yaptı. İşçilerin genel eğilimi ise ülkedeki krizin, giderek büyüyeceği yönünde oldu. İşten çıkarmaların artması ve mesailerin olmaması da işçileri daha fazla zora sürüklüyor. İşçiler arasında bu süreçte en çok konuşulan şey ise sigaraya gelecek olan zam oluyor.

‘ONLARA HEP ZAM VAR!’

EMEP üyeleri bildiri dağıtımı sırasında işçilerle yürüttükleri sohbeti, Evrensel’e anlattı. Sohbet edilen Boldera’dan emekli olmuş, hâlâ başka bir fabrika da çalıştığını söyleyen işçi, “Ben yıllardır MHP’li birisiyim. Bunların yıllardır devlet kasasından aldıkları paralar yetmiyor mu? Kriz yok diyorlar, kriz olmaz olur mu? Ama kriz sana bana var. 13 binden 18 bine çıkan ücrete kriz miriz yok! Onların cebine hep zam var. Biz ise emekli olmamıza rağmen hâlâ işçiliğe devam” dedi.

Konuşmaya devam eden aynı işçi, İmamoğlu’nun kazanmasına sevindiğini dile getirdi. “Biraz yüzleri sürtsün yere. Hep istedikleri gibi gitmesin seçimler. Krizi kendileri de hissetsin” diye konuştu. EMEP bildirisinin çok yerinde olduğunu söyleyen işçi şöyle devam etti: “Düzenli olarak işçiler arasında bir şeyler yapmanızı beğeniyorum” şeklinde konuştu.

‘İŞTE KRİZİN GÖSTERGESİ: MESAİLER AZALDI’

Bildiriyi okuduktan sonra “İşçi Bülent’in safını seçtim” diyen başka işçi, şunları söyledi: “2 bin lira ücretle gelsinler kendileri geçinsinler bakalım! Pazarda bile haftalık alışverişler ekmek dahil 400 liradan aşağı çıkamıyoruz. Zaten aldığımız 2 bin lira nasıl geçinelim? Zam isteyince patrondan, sanırsın canını istedik? Mesailer azaldı. Bunlar bile krizin göstergeleri. Ama daha da kötüye gidecek.”

‘DURUM KÖTÜ, ORTAKLAŞALIM’

Boldera Mobilya fabrikasının iflas edeceği tartışmaları sürüyor. Boldera’da yaşanan süreci işçiler, “Kapanırsa 200’ün üzerinde işsiz kalacak. Kapanacağı konuşuluyor. İflas gerçekten mi, yoksa patronun aldatmacası bilemiyoruz. Ama durum kötü” ifadelerini kullandı.

İşçilerin çoğunun ekonomik gidişata tepkisi sürerken metal işçisi, “İşçiler işten atılıyor. Zorluklar çekiyor. Sigaraya zam artıyor. Ücretlere zam verilmesi hiç konuşulmuyor. Durum böyle olunca köşemize kısılıp oturuyoruz. Ama oturmayalım diyen yok. Ortaklaşa bir şeyler yapmak lazım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Bayındır'da "pirina fabrikası yeraltı sularını kirletti" iddiası

SONRAKİ HABER

SES: OHAL hukuksuzluğu, mehkemelerle devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa