12 Temmuz 2019 08:00

Adana’nın yiğit Ziraat Mühendisi Mustafa Altıokka’nın erken ölümü

Profesör Doktor İbrahim Ortaş, hayatını kaybeden Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Altıokka'nın ardından bir yazı kaleme aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ
Çukurova Üniversitesi

Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu meslektaşımız, çok yönlü değerli insan Mustafa Altıokka’yı yaşamının en genç döneminde aramızdan ayrıldı. Her ölüm erken ölümdür ifadesi tamda Mustafa Altıokka için geçerli. Çok genç ve coşkulu zinde bir insandı.

İyi bir lisede eğitim görmüştü Mustafa, Ankara Atatürk Lisesi gibi devrinin önemli lisesinden mezun olmuştur. Atatürk Lisesi o dönemde Türkiye’nin en iyi liseleri arasındaydı. Sanırım yatılı okumuştu. Bölümümüze öğrenci olarak geldiği ilk gün sınıf arkadaşım Ahmet Almaca’nın yakını ve köylüsü olması nedeniyle ilk günden tanışmıştım. Hayat dolu, farkındalığı yüksek bir öğrenci olduğunu fark etmiştim. Üniversitede dönem arkadaşları içinde de gerek akademik başarısı ve gerekse de sosyal etkinliği ile sevilen bir simaydı. Öğrencilik yılarında hemen her gün okulda görüşürdük. Okul dışında da görüşürdük. Paylaşımcı bir insandı.

Mustafa bölümümüzde döneminin başarılı öğrencilerindendi. Akademik ve yaşam başarısı yüksek bir insandı. Kendisine hep üniversitede olması gerektiğini belirtirdim. Yüksek lisansa başlamıştı, sonrasını getiremedi. O dönemde doktora eğitimi için yurtdışında olduğum için yardımcı olamadım. Sanırım şartlar çalışmasını zorladığı için lisansüstü eğitimini sürdüremedi.

Mustafa işe Adana Büyükşehir Belediyesi park bahçelerde geçici kadroda başlamıştı. Daha sonra Seyhan ve Çukurova Belediyesinde çalıştı. Altıokka kısa sürede Adana’da kendine çok iyi bir çevre edinmiş ve meslek örgütümüz ZMO’nun dürüst, namuslu ve çalışkan bir üyesi ve ardından yöneticisi olarak odanın zinde bir çalışanı olmuştu. Çevresi genişlemiş ve belediyelerde bilinir olmuştu.

SORUNLARA DUYARLIYDI

Mustafa 2011-2012 yıllarında TMMOB Adana İKK Sekreteri olarak görev aldı. Adana’nın her sorununa duyarlı bir tutuma sahipti. Odanın sevilen ve sözü dikkate alınan aktif üyesiydi. Kent Konseyi kurultayını topladı. Bu tür etkinliklerde arar yardımımı isterdi. Ben de çalışkan insanları sevmemden dolayı elimde geldiğince yardımcı olurdum. Üniversite arazilerini savunduğumuzda yanımızda gördüğümüz mezunlarımızın başında geliyordu. Karakaşlı karizmatik Mustafa aynı zamanda gözü pek cesur bir insandı. Akılcı okuyan ve iyi bir analistçiydi. Konuşması ve hitabeti de çok güçlüydü.  

ÇOK YÖNLÜ VE COŞKULUYDU

Yakın geçmişte köyünde üzüm yetiştiriciliği ve kendi şarabını yapıyordu. Şarap konusunda etkinlikler ve seminerler düzenlemişti. Fotoğrafçılık, dağcılık gibi etkinliklere katılıyordu. Çok yönlü ve coşkulu bir kişilikti. Öğrenme ve paylaşma yeteneği yüksekti. Ölümü çok erken oldu sevgili Mustafa’nın.

Birkaç yıl önce hastalandığını duyduğumda aradım, hastalık ruh sağlığını hiç etkilememişti. Coşkulu bir şekilde aşacağını belirtiyordu. Tedavilerini aldı ve sağlıklıydı. Yakın bir geçmişte karşılaştığımızda yeniden sağlık durumunu sordum, gayet iyi olduğunu belirti. Gayet sağlıklıydı. Maalesef hastalık tekrar yeniden nüksetti ve kısa sürede sevgili Mustafa’yı aramızda aldı. Yakınlarına sabır diliyorum. Meslek örgütümüze de başsağlığı diliyorum. Işıklar içinde, doğduğu topraklarda rahat uyusun.

ÖNCEKİ HABER

Tayyip Erdoğan'ın "ucube" dediği anıt için AYM "yıkılması hak ihlalidir" dedi

SONRAKİ HABER

Trafik magandaları Hasan ve Hüseyin Sel hakkında 20'şer yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...