12 Temmuz 2019 07:39

Tayyip Erdoğan'ın "ucube" dediği anıt için AYM "yıkılması hak ihlalidir" dedi

AYM, Heykeltraş Mehmet Aksoy'un "İnsanlık Anıtı" adlı eserinin dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın "ucube" olarak nitelendirilmesi sonrası yıkımına "hak ihlali" dedi.

Fotoğraf: Ggia/Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kars'ta Heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ucube" dediği "İnsanlık Anıtı"nın yıkılmasını, ifade ve sanat hürriyetinin ihlali olarak değerlendirdi.

Heykeltraş Mehmet Aksoy, dönemin AKP’li Kars Belediyesinin kararı doğrultusunda 2006’da kenti kuşbakışı gören Üçler Tepesi’ne İnsanlık Anıtı yapmıştı. 2011’de Kars’a gelen ve o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, heykele “Ucube” demiş ve yıkılmasını istemişti.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, heykelin yıkılması nedeniyle Hekeltraş Mehmet Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ayrıca Aksoy’a tazminat ödenmesine hükmetti. Karar, 6 muhalif üyeye karşılık 8 oyla alındı.

Dönemin başbakanı Erdoğan'ın "ucube" dediği heykelin yıkım kararına karşı idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş fakat bölge idare mahkemesi bu kararı kaldırmıştı. 26 Nisan 2011 tarihinde heykelin yıkımına başlanmıştı. Yıkıma karşı yargı yolunun tükenmesi üzerine Heykeltraş Mehmet Aksoy, 2014 yılında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu 5 yıl sonra gündemine alan yüksek mahkeme, heykelin yıkılması nedeniyle Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN "UCUBE" SÖZÜ NEDENİYLE TAZMİNATA MAHKÛM OLMUŞTU

Heykeltraş Mehmet Aksoy, "İnsanlık anıtı"na ucube dediği gerekçesiyle Erdoğan hakkında tazminat davası açmış, mahkeme 2015 yılında Erdoğan’ı 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Fakat bu karar da yerel mahkeme tarafından kaldırılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Altın Koza" geri dönüyor

SONRAKİ HABER

Adana’nın yiğit Ziraat Mühendisi Mustafa Altıokka’nın erken ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...