12 Temmuz 2019 06:32

AYM: Habere erişim engeli kararı ifade ve basın özgürlüğü ihlali

AYM, zırhlı polis aracının arkasına bağlanıp sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in görüntülerine yönelik erişim engeli kararının ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

2015 yılında Şırnak’ta yapılan operasyonlar sırasında, Hacı Lokman Birlik isimli yurttaşın öldürülüp panzerin arkasından iple bağlanarak sürüklendiğine yönelik görüntüleri yayınlayan BirGün haberine dair “erişim engeli” kararı Anayasa Mahkemesinden (AYM) döndü. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yazısı üzerine getirilen erişim engeli kararını değerlendiren Yüksek Mahkeme, ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

2015 yılında verilen erişim engeli kararının ardından Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına yönelik itiraz, Ankara 7’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Bunun üzerine AYM’ye yapılan bireysel başvuru Genel Kurul gündemine alındı.

KAMU YARARI GEREĞİ YAYINDAN KALDIRILMIŞ!

BirGün'ün haberine göre olayla ilgili AYM’nin görüş istediği Adalet Bakanlığı, erişim engeli kararına dair “Cesedin sürüklenmesi, terörün övülmesi için kullanıldı” iddiasını ortaya attı. Bakanlık, görüntülerin kamu yararı gereği yayından kaldırıldığını öne sürdü.

AYM RAPORTÖRÜ: YETERLİ GEREKÇE GÖSTERİLEMEMİŞTİR

AYM raportörü tarafından hazırlanan raporda ise ifade özgürlüğüne dikkat çekildi. İnternet haberciliğinin basının temel işlevini yerine getirdiği sürece basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin kararları hatırlatan raportör, “İnternet sitelerine erişim engeli biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir. Bu adreste yer alan yayının içeriği ile sınırlama sebebi arasındaki ilişki ortaya konulamamıştır. Süresiz kısıtlamaların ifade ve basın özgürlüğü önünde orantısız müdahale teşkil edeceği açıktır. Yargısal makamlarca başvuruya konu habere erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşıladığı ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu yeterli gerekçe ile gösterilememiştir” dedi.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Bu raporun ardından toplanan AYM Genel Kurulu, oy birliği ile aldığı kararla, BirGün'e  yönelik erişim engeli kararının, Anayasa ile güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. AYM ayrıca yargılama giderlerini Adalet Bakanlığı’nın ödemesine ve erişim engelinin kaldırılması için Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’ne yazı gönderilmesine karar verdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bornova Belediye işçilerinden Aliağa Belediyesinden atılan işçilere destek

SONRAKİ HABER

Rusya'dan alınan S-400'lerin ilk parçaları Ankara'ya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...