12 Temmuz 2019 05:09

Kemal Kılıçdaroğlu: ABD'deki başkanlık sistemi tartışılabilir

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tartışmalarına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, parti olarak parlamenter sistemden yana olduklarını ancak ABD'deki başkanlık sisteminin tartışılabileceğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdarğlu, parti olarak demokratik parlamenter sistemden yana olduklarını ancak ABD'deki başkanlık sistemini tartışmaya hazır olduklarını söyledi.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin sorularını yanıtlayan CHP lideri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile eleştirilerini dile getirdi ve çözüm önerinerini aktardı.

"BİZ ESKİ SİSTEMİ HEP ELEŞTİRDİK"

“TBMM’nin yetkileri, denge denetleme mekanizmaları tartışmaya yer bırakmayacak şekilde yaşama geçirerek yeniden güçlendirilmeli, yürütmenin denetimsizlik hali ortadan kaldırılmalıdır” diyen Kılıçdaroğlu, eski sistemi değil, demokratik parlamenter sistemi savunduklarının altını çizdi. Biz eski sistemi hep eleştirdiklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Bizim istediğimiz, darbe hukukundan arındırılmış bir anayasa, darbe hukukundan arındırılmış bir hukuk sistemidir" dedi.

"İLLA ŞU İLLA BU DİYE BİR DAYATMA İÇİNDE DEĞİLİZ"

İlla şu ya da illa bu diye bir dayatma içinde olmadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama istediğimiz tek şey var: Demokrasi. İstediğimiz tek şey var: Düşünce özgürlüğü. İstediğimiz tek şey var: Yargı bağımsızlığı. İstediğimiz tek şey var: Siyasetin saydam olması. Şimdi siyaset şeffaf değil. Lider sultası parlamentoya gölge düşürüyor. Partinin genel başkanı bütün milletvekillerini yazıyor, vatandaş da gidip milletvekili seçtiğini düşünüyor."

"EN GÜZEL BAŞKANLIK SİSTEMİ AMERİKA'DA VAR"

ABD'deki sistemde başkanın büyükelçi bile tayin edemediğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Amerika’da başkanlık sistemi var değil mi? En güzel başkanlık sistemi Amerika’da var. Oturalım konuşalım... Oradaki başkan büyükelçi bile tayin edemiyor. Onu da tartışalım. Devasa kurumlar var orada. O kurumların benzeri Türkiye’de de olmalı. Merkez Bankası’na müdahale etmeyecekseniz, Gelir İdaresi Başkanına 'Şu benim rakibim bunun hesaplarını denetleyin, vergi açısından öbür rakibi değil onu koruyun' derseniz bu olmaz" dedi.

Selvi'nin "ABD’deki sistemi tartışılır buluyorsunuz o zaman..." sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Biz parti olarak demokratik parlamenter sistemden yanayız ama diyorlar ki bu sistemi tartışalım, elbette tartışılabilir. Biz tartışmadan çekinmeyiz. Amerika’nın kendi yapısı vardır. Bizde ise neredeyse Tanzimat’tan bu yana süregelen bir sistemimiz var. Dolayısıyla bu sistemin aksaklıklarını düzeltmemiz gerekirken tersine dünyada hiç örneği olmayan ucube bir sistem geldi. Ve o sistem Türkiye’yi perişan etti" dedi.

"ERKEN SEÇİM TALEBİMİZ YOK"

Kılıçdaroğlu ayrıca "Erken seçim tartışmalarına ne diyorsunuz, sizin böyle bir talebiniz var mı?" sorusuna "Yo, hayır. Bizim öyle bir talebimiz yok, seçimlerin zamanında yapılmasını isteriz. Türkiye’nin dünya kadar sorunu var zaten, özellikle ekonomi ve dış politikada kötü durumda. Erdoğan söz verdi ben bunları düzelteceğim diye, şimdi verdiği sözü tutması lazım. Biz de bekliyoruz, gelsin düzeltsin" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu Anıtkabir'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Gazeteci, yazar ve hukukçulardan Hüseyin Aykol'un tutuklanmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...