Çiğli’deki işçiler işlerine dönmek istiyor

Çiğli Belediyesinde işten atılanlar işlerine geri dönme talebiyle direniyor.

12 Temmuz 2019 00:23
Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

Çiğli Belediyesindeki 19 sözleşmeli çalışanın sözleşmeleri, 2016’da yayımlanan KHK’de yer alan “Güvenlik soruşturması sözleşmeli memur alımında yer almalıdır” ibaresi gerekçesiyle sözleşmeleri tek taraflı feshedildi. İşçi statüsünde çalışan yaklaşık 30 kişinin ise “İzinsiz işe gelmeme ve verilen görevi yerine getirmeme” gerekçeleri ile iş akitlerine son verildi. İşten çıkarılanlar ise direniş başlatarak işlerine geri dönmek istediklerini söyledi. Belediyenin verdiği bilgiye göre iş akdi feshedilen sözleşmeli memurlardan 9’unun ise işe geri döndüğü öğrenildi.

2014 yılından beri Çiğli Belediyesinde çalışan Zeynel Mertoğlu, belediye seçimlerinde CHP içerisinde farklı adayı desteklediği için işten atıldığını iddia ederek, “Gerekçe olarak işe gelmeme ve verilen görevi yerine getirmemeyi gösterdi, ancak gerçek bu değil. Siyasi rövanş diyebilirim” dedi. Direnişlerine ilişkin herkesin üç maymunu oynadığını belirten Mertoğlu, son olarak açlık grevine başladığını söyledi. Taleplerini dile getiren Mertoğlu, çıkarılan işçi ve memur arkadaşlar derhal işe geri alınsın, işten çıkarmalar ve hali hazırda çalışan emekçi arkadaşlarımıza yapılan mobbingler derhal son bulsun” dedi.

"BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN"

“Bankamatik çalışanları” tartışmalarına da değinen Mertoğlu, “Toplu sözleşmeli olan sendikalı insanlarız, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasının üyeleriyiz. Önüne anayasa koymuş, demiş ki bu arkadaş işe gelmiyorsa, buna tutanak tutarsın. Üçüncü tutanağa da uymazsa iş akdini feshedersin. Bizim üzerimizde herhangi bir tutanak tutulmamış, tüm mesai arkadaşlarımız buna şahit. Sözleşmeli memurlarımızın atma gerekçesi güvenlik soruşturmasının tamamlanmaması. 2016’da çıkan kanun hükmünde kararnameye karşı çıkmış bir partinin mensuplarıyız. Karşı çıktığımız bir olaya gerekçe göstererek buradan işçi, memur çıkarıyorlar. Bir diğer şey de Genel Başkanımız seçimden sonra “Hiçbir işçi işten çıkarılmayacak” demişti. Bu çok önemli. DİSK’in önlüğüyle defalarca fotoğraf çektiren belediye başkanımız yanlıştan umarım döner” diye konuştu.

"TALEBİMİZ KİMSE EKMEĞİNDEN OLMASIN"

Ziraat Teknikeri olarak park-bahçeler birimde çalışan Baransel Güler, 2014 yılında işe başladığını ve ilk işten çıkartılanlardan biri olduğunu söyledi. İşe gelmediği iddia etikleri günlerde görevli olduğunu belirten Güler, “Belediye başkanı ile belli başlı çalışmalara katıldığım için görevliydim. Ayrıca bulunduğum birimden dolayı sürekli dışarıda çalışıyordum. Görevli gözükme sebeplerimden biri partim için yaptım siyasi çalışmalar. Utku başkan göreve geldiği gibi bizi çıkardı. 31 Mart seçimlerinde hem Çiğli hem de İzmir'de CHP'ye oy verdik. İşten çıkarıldığım günden beri belediye önündeyim” dedi.

Bankamatikçi olmadığını ve işe gelip gittiğinin kanıtları olduğunu söyleyen Güler, “Tek talebimiz kimse ekmeğinden, işinden olmasın. Kimseye mobbing uygulanmasın” dedi.

"HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARILDIM"

İki buçuk yıl belediyede sözleşmeli mimar olarak çalışan Duygu Karayel ise “Ne bir tutanak ne bir disiplin hiçbir şekilde bu tarz uyarılar olmadan iş akdim feshedildi. Gerekçe olarak KHK’den dolayı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadığı söylendi. İki buçuk yıl boyunca böyle bir şeyin yapılmamış olması mümkün değil” dedi. Çalıştığı süre boyunca AKP'li, CHP'li ya da diğer partili insanların hepsine eşit şekilde davrandığını ve görevinin sadece projeleri kontrol etmek, ruhsat vermek olduğunu anlatan Karayel, “75 gün oldu belediye önünde bekliyoruz ama hiçbir sonuç yok. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bankamatikçiysem parmak izim mevcut çıkartabilirler bunu. Ben çalıştığım süre sadece 5 gün cenaze için izin aldım. Belediye başkanının ‘Emeğiyle çalışan kimseyi işinden etmeyiz ama sadece bankamatikçileri temizliyoruz’ diye açıklaması vardı. Ben işeme geri dönmek ve çalışmak istiyorum çünkü haksız yere işten çıkarıldım” diye konuştu.

"BUNDAN SONRA İŞTEN ÇIKARMA OLMAYACAK"

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise basına yaptığı açıklamada bu iddiaları kabul etmeyerek, “2016 yılında çıkan KHK, değil sözleşmeli memur, şirkete personel alırken bile güvenlik soruşturması yapma yükümlülüğü getiriyor. Bu nedenle 19 kişinin iş akdini, işe alım usullerine uymadığı için iptal ettik. Ardından 9 kişinin güvenlik soruşturması sonuçlandı ve eksik olan evrakları da tamamlanınca, bu kişiler işe geri döndü. 120 kişi civarında restoranlara alım yapılmış. Bunlar 2 aylık deneme süresi içerinde olan arkadaşlar. O arkadaşlara kıyamadım. 120 kişiden 19’unu işten çıkardık. Bunları seçerken de titiz davrandık. Örneğin aynı aileden iki kişi varsa, birini çıkardık” dedi.

Belediye önünde beleyen Güler ve açlık grevinde olan Mertoğlu için de açıklama yapan Gümrükçü, “Mertoğlu 14 Eylül 2014’te işbaşı yapmış. O günden bugüne kadar parmak basma sisteminde, tamamen devamsız görünüyor. Bir gün işe geldiğini ispatlayacak belge yok. Güler ise işte olması gereken günler sürekli mazeret izni kullanmış. Bundan sonra işten çıkarma olmayacak. İşini aksatmayan, iş hukuku bozmayan herkes devam edecek” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Irak’ın Türkiye'den yumurta ithalatını durdurması üreticiyi vurdu

SONRAKİ HABER

RTÜK’ün AKP'li, CHP'li ve HDP'li 3 yeni üyesi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...