12 Temmuz 2019 00:16

Tekstil işçileri uyarıyor: Kötü bir sözleşmeyi kabul etmeyelim

Tekstil grup sözleşmesinde uyuşmazlık aşamasına gelindi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

On bin üzerinde işçiyi ilgilendiren tekstil grup sözleşmeleri kapsamında yer alan Trakya’daki fabrikalarda işten atılmalar, 12 saat çalışmaya zorlanma, vardiya değişiklikleri dayatılıyor. TEKSİF Sendikası bu saldırılara ses çıkarmazken, işçilerin nisan ayında başlayıp uyuşmazlık aşamasına gelen sözleşmeyle ilgili bilgisi de yok.

ALTINYILDIZ’DA İŞÇİ KIYIMI

Ülkemizde en tanınmış giyim markası Altınyıldız, sözleşme döneminde iş yok gerekçesiyle 200’ün üzerinde işçiyi işten attı. Daha önce Çerkezköy fabrikasında konfeksiyon bölümünü kapatıp 800 işçiyi atan Altınyıldız, konfeksiyon üretimini fason atölyelere kaydırmıştı. Kumaş bölümünde ise ekonomik krizin faturasını işçinin sırtına yıkmaya çalışan Altınyıldız’da işten atmalar devam ederken, en son geçen hafta kitlesel işçi kıyımına gitti. Bu kriz döneminde işsiz kalan işçiler “Evet, fabrikada bir durgunluk var ama ceremesini neden sadece biz çekiyoruz. İşten atmalar karşısında sendikamız TEKSİF’ten hiç ses çıkmadı. Atmalar anlaşmalı mı yapıldı diye düşündürüyor” dedi.

BAHARİYE HALI’DA VARDİYA DEĞİŞİKLİĞİ VE FAZLA MESAİ BASKISI

Yine Çorlu’da bulunan Bahariye Halı fabrikasında ise yedili vardiya sistemine geçme ve bazı tezgahlarda işçileri 12 saat çalışmaya zorlama baskısı var. 12 saat çalışmaya tepki gösteren işçiler işten atılırken, yedili vardiya sistemi ise işçilerin tepkisinden dolayı henüz hayata geçmedi. Bahariye Halı’dan görüştüğümüz işçiler, şunları söyledi: “Durgunluk döneminde onlarca işçi işten atıldı. Şimdi işlerde kıpırdanma olunca işçi almak yerine var olan işçi daha çok çalışmaya zorlanıyor. Pazar mesaisine fazla para vermek istemeyen Bahariye Halı yedili vardiya sistemine geçmek istedi. Ama biz tepki gösterince geri çekildi. Ama şimdi de işlerin yoğun olduğu tezgahlarda 12 saat çalışma başlatıldı. Tepki gösteren arkadaşların bazıları işten atıldı. Aynı işi daha az işçi ile götürmeye çalışıyorlar. Varsa yoksa iş. İşçiyi düşünen yok.”

SÖZLEŞMEDEN HABERİMİZ YOK

Grup sözleşmesi görüşmelerinin Nisan ayında başlamasına rağmen, kendilerine haber verilmemesi işçileri kaygılandırıyor. Çerkezköy Yünsa’da çalışan bir işçi “Sendika bilgi vermiyor. Biz daha taslakta ne var doğru dürüst bilmiyoruz. Kulaktan dolma bilgiler var. Bazı işçiler fabrikada ki sendika temsilcilere soruyor ama ya da açıklamıyorlar. Ama işçiler arasında en çok yakacak, eğitim gibi sosyal hak istendiği, kıdem zammı istendiğini konuşuluyor. Ücret zammından ise hiç bahsedilmiyor” dedi. Bahariye Halı’da çalışan işçiler ise şunları dile getirdi: “Fabrikada sözleşmeden daha çok vardiya değişikliği ve 12 saat çalışma konuşuluyor. İşçiler sözleşmeden en çok iş güvencesi ve esnek çalışmayı engelleyen maddelerin yer almasını istiyor.”

SENDİKANIN BAKIŞ AÇISINDA İŞÇİYE YER YOK

Sözleşmeleri konuştuğumuz bütün fabrikalardaki işçiler sendikaya olan güvensizliğini dile getiriyor. “Çünkü sadece sözleşmede değil, fabrikada günlük yaşadığımız sorunlarda bizi değil patronun yanında yer alıyorlar” diyen bir Bahariye Halı işçisi şöyle devam etti: “İşten atılırken, fabrika yönetimi 12 saat çalışmayı dayatırken dahi patronun hakkı var diyen sendikadan işçiye ne fayda olur.” Diye ekliyor.

Bir başka işçi ise bekleyerek bu zor durumun atlatılamayacağına dikkat çekti: “Hayat pahalılığı devam ediyor. Aldığımız ücret elimize geçmeden bitiyor. Sözleşmede insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz, ama sendika bu beklentimizi karşılayacak pozisyonda durmuyor. Hiçbir gelişmeden haberimiz olmamasına rağmen işin sonunda kriz var, yoksa işçi çıkışı olacak deyip kötü bir sözleşmeye imza atacaklar. Biz sendikaya değil kendi gücümüze güvenmeliyiz. Birliğimizi kurmadan bu durumu değiştiremeyiz. Sendika önümüze düşse herkes arkasına takılır ama durum böyle değil. Sendika işçiden daha çok patronun durumuna bakıyor. Ama bu bakış açısında işçiye yer yok.”

ÖNCEKİ HABER

Kuşların kanat seslerini beklerken

SONRAKİ HABER

Mültecileri kurtaran Kaptan Rackete: Davam, mültecileri gölgede bırakmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...