11 Temmuz 2019 11:59

Memur-Sen: Geçen sözleşmelere bak ne yapacağımızı gör

Hükümet kamu işçilerine yüzde 5+4 oranında zam önerdi. Böyle bir teklifle Memur-Sen'e gidilse ne yapacakları sorulan Genel Başkan Ali Yalçın, "Geçen sözleşmelere bak ne yapacağımızı gör" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümetin geçtiğimiz günlerde kamu işçilerine yüzde 5+4 oranında zam teklif etmesinin ardından gözler Memur-Sen ve hükümet arasında yapılacak toplusözleşmede. Bu teklifin düşük olduğunu söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin kendilerine de benzer bir teklifle gelmesi durumunda ne yapacaklarını sorduğumuzda, önceki sözleşmelere bakıldığında görülebileceğini söyledi. Oysa Memur-Sen geçen sözleşmede 2018 yılı için yüzde 3,5+4 2019 yılı için yüzde 4+5 zamma imza atmıştı.

BU SİSTEM İSTİKRARI 5 YILLIĞINA SATIN ALABİLİYOR

Kamu emekçilerin önümüzdeki iki yıl boyunca ücret ve özlük haklarını belirleyecek toplusözleşme görüşmeleri Ağustos ayında başlıyor. Kamu hizmet kollarının hepsinde yetkili olan Memur-Sen Konfederasyonu, Ankara'da gazeteciler ile basın toplantısı düzenledi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öncelikle Cumhurbaşkanlığı sistemi konusundaki tartışmalara değindi. 16 Nisan Referandumu'nda cumhurbaşkanlığı sistemi için kampanya yürüttüklerini hatırlatan Yalçın, cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte “yönetsel istikrara ilişkin sorunların onarıldığı ve istikrarın 5 yıllığına satın alınabildiği”ni söyledi.

MEMUR SEN'DEN İSTİFALAR

Ali Yalçın'ın gündeminde olarak yerel yönetimlerde çalışan emekçilerin Memur-Sen'e bağlı sendikalardan istifa etmesi de vardı. Yalçın, “Bazı siyasi oluşumlar 'Mart'ın sonu bahar' dediler ama Mart'ın sonu karakış oldu. Özellikle CHP'li belediyelerde işten atmalar, sürgünler, siyasi baskısıla istifalar oldu. Meclis grup toplantılarında 'emekçilerin garantörüyüz' diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekçilerin garantörü değil gladyatörü oldu” dedi.

TOPLUSÖZLEŞME TALEPLERİ SON HAFTA AÇIKLANACAK

Milyonlarca kamu emekçisini kapsayan toplusözleşme sürecine ilişkin konuşan Yalçın, hükümetten temel beklentilerinin toplumun bazı kesimleri için açıklanan iyileştirme paketini kendilerine de sunması olduğunu söyledi. Taleplerinin hizmet kolu düzeyinde neredeyse netleştiğini, bütün kamu emekçilerini ilgilendiren zam vb. talepleri ise 20 Temmuz'da il başkanlarıyla gözden geçirip belirleyeceklerini anlatan Yalçın, toplusözleşme sürecinde en büyük dezavantajlarının Kurban Bayramı'na denk gelmesi ve görüşme süresini kısaltması olduğunu söyledi. Yalçın, işçilerde toplusözleşme süresinin 60, memurlarda ise 30 gün olmasını eleştirdi.

ÖNCEKİ SÖZLEŞMELERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Gazeteciler yaklaşan toplusözleşme görüşmeleri hakkında sorular yöneltti. Kamu işçilerinin toplusözleşmesinde ilk yıl için 6 aylık dilimlerle yüzde 5+4 oranında zam teklif eden hükümetin benzer bir tutumu memur sözleşmesinde gösterdiğinde ne yapacakları soruldu. Yalçın, “Türk- İş'in bu teklife sıcak yaklaşmadığını gördük. Biz de düşük olduğunu düşünüyoruz. Hükümetin kabul edilebilir bir teklif yapmasını bekliyoruz” dedi. Memur-Sen olarak bu teklifler karşısında ne yapacaklarının önceki sözleşmelere bakıldığında görülebileceğini söyleyen Yalçın, hükümetin tutturulamayan enflasyon oranlarını esas alma alışkanlığını bırakarak gerçekleşen enflasyonu dikkate almasını istediklerini söyledi. Yalçın, “Gerçekleşen enflasyon altında bir zammı bile kabul edemeyiz. O yüzden zam+enflasyondan ziyade enflasyon+zammı önemli buluyoruz” dedi.

"UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA HAKEM SÜRECİ VAR"

Talepleri kabul edilmediğinde ne yapacakları sorulduğunda ise Yalçın'ın yanıtı şu oldu: “Masada beklentilerimiz karşılanmadığında bizim de elimizin güçlü olduğu kısımlar var. Uzlaşma sağlanamadığında Yüksek Hakem Kurulu süreci var. Örgütlü gücümüzle sesimizi yükseltme enstrümanlarımız var ama buna gerek olmamasını temenni ediyorum.”

"MEMURUN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ"

Bir gazetecinin önceki toplusözleşmelerden dolayı kayıplarının olup olmadığı sorusu üzerine Yalçın, tüketim maddelerine gelen zamlar, gerçekleşen enflasyon gibi kalemlere bakıldığında memurun alım gücünün düştüğünü ama sosyal haklarda kazanımlarının olduğunu söyledi. 

Bir başka konu ise toplusözleşme masasında yer alacak konfederasyonlara hakkında oldu. Bir gazetecinin “Yetkili olmayan sendikaların toplusözleşme masasında olması masadan mı yasadan mı kaynaklı” sorusuna Yalçın, bunun yasadan kaynaklandığını söyleyerek eleştirdi.

 

ÖNCEKİ HABER

Hakan Güngör’den yeni kitap: Biz Güzel Bir Aileyiz

SONRAKİ HABER

Gazete Duvar ile TGS arasında toplu sözleşme imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...