10 Temmuz 2019 17:35

Bakan Soylu'nun hedef gösterdiği 8 HDP'li tahliye edildi

Seçim öncesi İçişleri Bakanı Süleyman Süleyman Soylu’nun hedef gösterdiği HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural’ın da olduğu 8 HDP’li ilk duruşmada tahliye edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçim öncesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef gösterdiği aralarında HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural’ın da olduğu 12 HDP’li hakkında Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan davanın ilk duruşması Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural’ın da olduğu 8 HDP’li ilk duruşmada tahliye edildi. 3 yıl önce yaşanan alacak verecek meselesinin terör örgütü suçlamasına dönüştüğü davada alacak verecek konusunda HDP yöneticilerine başvurulması "Terör örgütü adına mahkeme kurmak" olarak dosyaya geçmişti.

ALACAKLI OLDUĞUNU SÖYLEYEN TEMEL ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ

Tanık ve gizli tanık beyanlarıyla Tural ve Seyhan Belediyesi Meclisi Üyesi Adayı Hüseyin Beyaz hakkında “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma”, “Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılma”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak birden fazla kişi ile tehditte bulunmak” ve “örgüt kurmak ve yönetme” iddiasıyla dava müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. İlk duruşmada müşteki Mehmet Ali Temel şikayetinden vazgeçtiğini belirtti.

"SİYASİ İKTİDARIN YÖNLENDİRİLMESİYLE AÇILAN BİR DAVADIR"

Duruşmaya tutuklu yargılanan Tural, Beyaz, Ökmen, Eren, Arslan, Demir ile Alak ve Siraç, Veysi, Rıdvan ve Mehmet Ali Alak ile avukatları, HDP vekilleri Meral Danış Beştaş, Kemal Peköz ve HDP'lilerin aileleri katıldı. Binaya gelenlerin cep telefonlarının toplanmadığını, kimseden para tahsil etmediklerini ve bir mahkemeye başkanlık etmediğini söyleyen HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural, parti binasında mahkeme kurmadıklarını belirterek tahliye ve beraatini talep etti.

HDP eski Adana İl Eşbaşkanı Hüseyin Beyaz, partilerinin tüzüğünde uzlaşma kurulu olduğunu ve bu kurul neticesinde ise toplum arasında yaşanan sorunlara müdahil olup toplumsal barışı sağladıklarını belirti. Partileri gibi AKP, CHP ve diğer partilerinde toplumsal sorunların çözümü için uzlaşı komisyonları kurduklarını ve bunun suç olmadığını aktaran Beyaz, mahkeme kurmadıklarını, belge imzalatmadıklarını ve para tahsilatı yapmadıklarını söyleyerek, tahliye ve beraatini talep etti.

HDP'li Mustafa Yıldız, müşteki Mehmet Ali Temel'in polisle birlikte kendilerine kumpas kurduğunu dile getirdi. Yıldız, "Bu bir kumpas dosyasıdır. Siyasi bir davadır. Siyasi iktidarın yönlendirilmesiyle açılan bir davadır. Diğer partilere suç olmayan bu durum bize suç olarak gösteriliyor" diyerek tahliye ve beraatini talep etti. 

Savunma yapan HDP'lilerin avukatlarından İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, "Bugün Dünya Hukuk Günü ama manidar bir şekilde ve ironi olarak Şakir'e çay var, HDP'lilere hukuk yok" diyerek davanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılmasını eleştirip tüm HDP'lilerin bu dosyadan beraat etmesi gerektiğini vurguladı.

Mahkeme heyeti, dosyadaki delil durumunu göz önünde bulundurup tutuklu 8 HDP'linin tahliyesine karar verip, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Soylu, Denizli'de 21 Mart'ta yaptığı bir açıklamada “kozmik oda kurmuşlar diyerek HDP'li yöneticileri hedef göstermişti. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da elektrik akımına kapılan çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Beşler ve Vedat Aydın mezarı başında anıldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...