10 Temmuz 2019 15:54

Havalimanında alıkonan Filistinli mülteci: Yeterli besin, temiz hava alamıyorum

Af Örgütü, 6 haftadır İstanbul Havalimanında tutulan Filistinli Mohamed Ajlani Younis için bırakılma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Flickr

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

İstanbul Havalimanında sahte pasaportla ülkeye giriş yaptığı gerekçesiyle alıkonan ve 6 haftadır havalimanında tutulan Filistinli Mohamed Ajlani Younis için Af Örgütü bırakılma çağrısı yaptı. Gazetemize konuşan Younis de "Artık serbest bırakılmak istiyorum. Havaalanının transit bölümünde tutuluyorum ve yeterli besin, temiz hava alamıyorum” dedi.

Suriye'de yaşayan Filistin asıllı Mohamed Ajlani Younis’in göç yolculuğu İstanbul Havalimanında noktalandı. Geri iade edilmesi halinde can güvenliğinin tehlikeye gireceğini söyleyen mülteci, evli olduğunu ve ailesinin Lübnan'da bulunduğunu ifade ederek, "Tek isteğim İngiltere'de ya da beni koruyan başka bir ülkede ailemi tekrar birleştirmek" dedi.

Mohamed Ajlani Younis, Irak pasaportuyla Beyrut'tan uçakla İstanbul'a ulaşmasına rağmen pasaportunun sahte olması gerekçesiyle Beyrut'a geri gönderilmişti. Beyrut'un geri iadeyi kabul etmemesi sebebiyle İstanbul'a tekrar geri getirilen Younis, 26 Mayıs'tan beri İstanbul Havalimanında Transit bölgesinde tutuluyor.

Filistinli mültecinin Avukatı Duygu İnegöllü ise gazetemize yaptığı açıklamada Younis'in sığınma talebiyle başvuruda bulunduğunu fakat gerekli prosedürlerin yürütülmediğini belirtti. İnegöllü, “Suriyeli olması sebebiyle uluslararası koruma kapsamında değil geçici koruma kapsamı değerlendiriliyor. Younis'in başvurusuna olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadık" diye konuştu.

Af ÖRGÜTÜ: RESMİ KARAR YOK

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) de yaptığı yazılı açıklamada Younis'in sınır dışı edilmesi yönünde herhangi resmi bir karar olmamasına rağmen iki kez Lübnan’a sınır dışı edilmek istendiğini hatırlattı. Af Örgütü ayrıca iadesi durumunda hayatı tehlikeye işaret etti.

ÖNCEKİ HABER

Hastanede ihmal iddiası | Anne Aydemir: Çocuğum neden öldü?

SONRAKİ HABER

BES yağması kalkınma planında: Bireysel emeklilik fonu 100 milyar TL’ye ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...