10 Temmuz 2019 14:50

Hastanede ihmal iddiası | Anne Aydemir: Çocuğum neden öldü?

10 yaşındaki Sefa Aydemir’in ailesi çocuklarına Ümraniye Kazım Karabekir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğru müdahale edilmediğini belirterek yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sokakta oyun oynadığı sırada bacağından yaralanan ve sonrasında yaşamını yitiren 10 yaşındaki Sefa Aydemir’in kaldırıldığı Ümraniye Kazım Karabekir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğru müdahale edilmediğini savunan aile, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. 

"ÇOCUĞUMLA KİMSE İLGİLENMEDİ"

10 yaşındaki Aydemir'in ailesi, çocuklarının ölümünde hastane yetkililerinin ihmali olduğu gerekçesiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesine başvuru yaptı. Başvurunun ardından İHD'de basın toplantısı düzenleyen aile, hastanedeki ihmallerden dolayı çocuklarını kaybettiklerini iddia etti. Burada konuşan anne Şehri Aydemir, “Çocuğum 13 Haziran Perşembe Günü dışarıda oyun oynarken düştü ve ayağından yaralandı. Eşim ambulansı aradı. Ambulans geldi. Ambulanstaki Doktor ‘Dikiş atılması gerekir’ dedi. Hastaneye götürdük.  Çocuğum tekerlikli sandalyede bekledi, hiç kimse ilgilenmedi. Hastaneden çıkabilir miyiz diye doktora sordum. 'Çıkabilirsiniz' dediler. Aynı gün eve getirdim” dedi.

"HASTANEYE GÖTÜRÜRÜZ AMA İŞLEM BAŞLATIRIZ"

Cumartesi günü çocuğunun ateşlendiğini ve kusmaya başladığını aktaran anne Aydemir, “Ambulansı aradık, geldi. Ambulans çalışanları, ‘Çocuğun durumu acil değil götüremeyiz’. Tentürdiyot sürün geçer. Çocuğu götürürsek hakkınızda işlem başlatırız’ dediler” ifadelerini kullandı.

DOKTORLAR İYİ DEDİLER, İYİYSE ÇOCUĞUM NEDEN ÖLDÜ?

Anne Aydemir sözlerine şöyle devam etti: “Sonra biz kendimiz götürdük çocuğumuzu, baya bir sıra bekledik hastanede. Yarım saat boyunca bir serum takamadılar çocuğa. Sürekli uyarmamıza rağmen bizi başlarından kovmak için geçiştiriyorlardı. Doktor rahat davranınca bir şey yok sandık. Bir şey deyince hastanenin yoğun olduğunu söylüyorlardı. Bacağına merhem bile sürmediler. Hastane hiç bir şekilde ilgilenmedi. Doktorlar iyi dediler, iyiyse çocuğum neden öldü?" diye sordu.

"GEREKEN CEZA VERİLSİN"

Çocuğun babası Osman Aydemir de, “Çocuğun kolundan kan almak istediler ama kan olmadığı için alamadılar. Bacağından denemek istediler tekrar kan yoktu. Ultrason çekeceğiz dediler. Aldılar çektiler. Yoğun bakıma alacağız, bacağında bir parça kaldığını söylediler. Yoğun bakıma aldıktan yaklaşık kırk dakika sonra bana çocuğun kalbinin durduğunu söylediler. Otopsi yapmadılar. Raporda yaralanma ve doğal ölüm demişler. Kamuoyuna duyurmak istiyoruz, bugün benim oğlum öldü başka çocuklar ölmesin. Bize bunları yaşatanlar cezasını çeksinler istiyoruz. Oğlum mezarında rahat etsin istiyorum” dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞININ ACİLEN BU KONUYA EL ATMASI GEREKİYOR"

İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, olayın basit bir yaralanma gibi algılandığını, sürecin doğru takip edilmediğini ifade ederek, "Yaralanmayla ölüm arasında 3 gün var, basit bir yaralamadan 3 gün sonra doğal ölüm raporu verilmesi tıbbi açıdan açıklanamaz. Maalesef süreç doğru takip edilmemiş, doğru tetkikler yapılmamış. Ambulansçıların işlem yapmakla aileyi tehdit etmesi, sağlık hakkının kısıtlamasından kabul edilebilir değil. En nihayetinde Sefa’nın ölümüne neden olan bir ihmaller dizisi ortaya çıkmış görünüyor. Sağlık Bakanlığının acilen bu konuya el atması gerekiyor” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Olaya dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Aydemir ailesi, hastane yetkilileri hakkında görevi ihmal etmekten işlem yapılmasını talep etti. İHD İstanbul Şubesi de Sağlık Bakanlığı'na başvuru yaparak, hastane yetkilileri hakkında inceleme yapılmasını talep edecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Foça'da biyokütle yakma tesisine ÇED gerekli değil kararı verildi

SONRAKİ HABER

Havalimanında alıkonan Filistinli mülteci: Yeterli besin, temiz hava alamıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...