10 Temmuz 2019 14:49

Foça'da biyokütle yakma tesisine ÇED gerekli değil kararı verildi

Kentsel sit alanı olan Kozbeyli köyünün yakınına yapılması planlanan biyokütle santrali için valilik yine ÇED gerekli değildir kararı verdi.

Kozbeyli - Foça/İzmir | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir'in Foça ilçesinde, kentsel sit alanı olan Kozbeyli köyünün yakınına yapılması planlanan, biyokütle yakma ile elektrik enerjisi elde etme tesisi projesi tekrar gündemde. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen tesisle ilgili İzmir 5. İdare Mahkemesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararını iptal etmesi üzerine valilik tekrar ÇED gerekli değildir kararı verdi.

Konuyla ilgili Foça Belediyesi, İzmir Tabip Odası ve bölgede yaşayan 41 vatandaş ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açtı. 24 Haziran tarihinde İzmir 6. İdari Mahkemesine dava açan 41 vatandaşın vekili Avukat Ömer Erlat, daha önce ÇED gerekli değil kararının iptalini hatırlatarak, "İzmir 5. İdare Mahkemesi burada biyokütle santralinin kurulmasının çevre yönünde yaratacağı sorunlara işaret edilip iptaline karar verdi. Aradan bir yıl geçtikten sonra farklı bir şirket aynı işi yapmak üzere ÇED gerekli değildir kararı talep etmiş. Daha önce mahkemelerin burada bu iş olmaz diyen bir kararı var. Buna rağmen valilik olur vermiş" dedi.

Santralin kurulmak istenen alanın tarım alanı olduğunu belirten Erlat, "Tarım alanını üzerine böyle bir enerji santrali yapılamaz. Ayrıca endişelerimiz var. Esasen proje tanıtım dosyasında orman atığı, tarım atığı yakacağız diye iddialar var. Bunlar dışındaki atıkların da yakılacağı ihtimali ortaya çıkıyor. Bizim endişemiz söyledikleri dışındaki atıkların da yakılacak olması. Odun yakma olayında biotoksin ve furan denen kirletici maddeler havaya bırakılacak. Bunlar kanserojen maddeler. Bu kirleticiler hava yoluyla yaygın bir alana dağılacağı için insan sağlığında tehlike yaratacak. Biz de ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açtık. Yürütmenin durdurulması kararı bekleniyoruz" diye konuştu.

TEHLİKELİ ATIKLAR MI YAKILACAK?

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Soysal ise, santralin yapılmak istendiği çevrenin sanayileşme açısından kapasitesi doldurduğunu söyleyerek, "Burada niye biyokütle enerji santrali yapıyorsunuz? Orada bir orman ya da bir tarım atığı mı var? Hayır ama yakınında cüruf depolama alanı var. Bizler acaba kaynak orası mı olacak diye şüpheleniyoruz. Yakınında yine tehlikeli atık üreten sanayi tesisleri var. Acaba onların tehlikeli atıkları mı orada yakılacak diye şüpheleniyoruz. İzmir Valiliğinin verdiği kararın iptalini ve ÇED çalışması yapılmasını istiyoruz. ÇED çalışması sırasında da müdahil olacağız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TBB: Termik santrallere çevre yükümlülüğünden 3 yıl muafiyet getiriliyor

SONRAKİ HABER

Hastanede ihmal iddiası | Anne Aydemir: Çocuğum neden öldü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...