10 Temmuz 2019 12:46

Erdoğan: Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek durumundayız

Hak-İş 14. Olağan Genel Kurulunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Merkez Bankasındaki görevden alma, işsizlik, enflasyon ve hükümet sistemi yer aldı.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da gerçekleştirilen Hak-İş 14. Olağan Genel Kurulunda konuştu.  

Konuşmasında Hak-İş'e övgüler dizen Erdoğan, "1980 darbesinden 28 Şubat müdahalesine ve 15 Temmuz'a kadar bu ülkenin zor zamanlarında hep hakkın ve hakikatin yanında yer alan Hak-İş Konfederasyonumuza bu onurlu duruşu için şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.  

Bolu Belediyesi'nde Hak-İş üyelerinin işten çıkarılmasını da gündemine alan Erdoğan, "Bolu Belediyesinde, Genel Başkanlarının 'Hiç kimse dışarıya atılmayacak' dediği halde Hak-İş mensubu işçi kardeşlerimin seçimden hemen sonra kapıya konmasını kınıyorum ve bu akşam başka, sabah başka yalan söyleyenleri de tüm milletime şikayet ediyorum" dedi.

İŞSİZLİĞİ VE ENFLASYONU KABUL ETTİ

İşsizlik ve borçlanmanın yükseldiğini kabul eden Erdoğan, enflasyonu ve işsizliği tek haneye düşüreceklerini ileri sürdü:

"Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek durumundayız. Bunu da başaracağız. Bunun başka çıkışı, izahı yoktur. Ama Türkiye'deki bazı faizciler, şunlar bunlar vesaire bundan rahatsız olabilir. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar. Kararlıyız, bu işi de bitireceğiz."

"İşsizliği yeniden tek haneli rakama düşüreceğimize inanıyorum. Borçlanma oranımız bir parça artmış olsa da OECD ülkeleri arasında çok daha iyi yerde bulunuyoruz" 

"YENİ SİSTEMDE BAŞKAN BU KONULARA MÜDAHALE YETKİSİNİ ALDI"

Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını savunarak "Ekonomi politikalarında Merkez Bankası, kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynayabilse böyle bir değişikliğe zaten ihtiyaç olmazdı" dedi. Erdoğan, "Yanlış bir anlayış, bedelini kim ödeyecek? Siyasetçi ödeyecek. Mutluluğunu kim yaşayacak? Banka başındaki yaşayacak. Verilen her türlü, bu noktadaki istişare neticesindeki karara uyacaksın. Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini de ne yapmıştır, almıştır. Böylece faiz denilen, her türlü kötülüğün anası olan, hele hele para politikalarında bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulmasının gerektiğine inandık. Şimdi kimler savunuyor bunu? Dikkat ediyorum hep faizciler savunuyor. Bundan sonraki süreçte faiz politikamızın nasıl, hangi türde şekillendiğini de en kısa zamanda göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

"SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik eleştirilere karşı çıkan Erdoğan, Türkiye'nin cumhuriyet tarihindeki en önemli yönetim reformunu baltalamak peşinde olanlara aradıkları fırsatı vermeyeceğiz" dedi. "Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni daha ileriye nasıl taşırız, eksiklerini, aksaklıklarını nasıl düzeltiriz, onun yollarını arıyoruz, yollarını aramalıyız" ifadelerini kullanan Erdoğan Hak-İş, ve diğer sendikalar ile işveren sendikalarından destek istedi.

Genel Kurul'a Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu da katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisinden Aliağa’da direnen işçilere dayanışma ziyareti

SONRAKİ HABER

Okul müdürü, Beykoz Anadolu Lisesini kiraya vermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...