10 Temmuz 2019 13:24

Finlandiya Dışişleri Bakanı AB'yi temsilen Sudan'a gidiyor

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, AB'yi temsilen Sudan’a giderek Askeri Geçiş Konseyi ve muhalefet temsilcileriyle görüşecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun Avrupa Birliği’ni temsilen Sudan’a duyuruldu. Açıklamaya göre Haavisto, Sudan’dan sonra Etiyopya, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçerek devlet ve hükümet temsilcileriyle Sudan’daki gelişmeleri ele alacak.

Haavisto, Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Federica Mogherini’nin temsilcisi olarak yapacağı gezi sırasında Avrupa Konseyi’nin 17 Haziran’da belirlediği Sudan’ın geleceği hakkındaki düşüncelerini iletecek.

Gezi sonrası hazırlayacağı raporu Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin dış işlerinden sorumlu temsilcilerine iletecek.

Haavisto’nun ziyareti öncesi bir açıklama yapan Mogherini, bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varan Sudan’daki tarafları desteklediklerini belirterek “Bölgesel ve uluslararası aktörlerden de bu bağlamda yapıcı bir rol oynamalarını bekliyoruz. Bölgedeki, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ndeki deneyimlerinden ötürü Bakan Haavisto, Avrupa Birliği’nin nasıl en iyi şekilde Sudan’da demokrasiye giden yolu, insan haklarına saygı ve istikrarı destekleyeceğini araştıracaktır” dedi.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN TEŞVİK EDECEĞİM"

Ziyaretin kritik bir zamanda, Askeri Geçiş Hükümeti ve muhalefetin oluşturduğu ittifakın bir anlaşmaya vardığı koşullarda gerçekleştiğini hatırlatan Haavisto da, “Afrika Birliği ve Etiyopyalı aracılara katkıları için teşekkürlerimi ileteceğim. Avrupa Birliği’nin güçlü yardım mesajlarına aracılık edeceğim, hızla sivil yönetime geçişi olanaklı hale getirmek, her iki tarafı da hâlâ çözülmeyen sorunların çözümü için teşvik edeceğim” ifadelerini kullandı.

Barışın yeniden sağlanmasına, refahı güvence altına almaya, ekonomik iyileşmeye, güvenlik, demokrasi ve insan haklarına saygıya büyük ağırlık vereceklerini söyledi.

Haavisto, 10 Temmuz günü Addis Abeba’da Etiyopya hükümeti ve Afrika Birliği yetkilileriyle bir araya gelecek. 11 Temmuz'da Askeri Geçiş Hükümeti, muhalefet ittifakı ve diğer aktörlerle görüşmeler yapacak.

16-18 Temmuz günleri de Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileriyle Sudan’daki durumu ele alacak.

Bu yılın Haziran ayına kadar Yeşiller’in liderliğini yapan Haavisto’nun 2005-2007 yıllarında Avrupa Birliği’nin Sudan özel temsilcisi, 2007 yılındaki barış sürecinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısının özel danışmanı olduğu için Sudan’daki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olduğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi: İBB faytonları kaldırsın

SONRAKİ HABER

Emek Partisinden Aliağa’da direnen işçilere dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...