16 Ekim 2012 05:44

Erdoğan: Kesinlikle harp malzemesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moskova’dan Şam’a gitmekte olan Suriye uçağındaki malzemelerin resimlerinin ellerinde olduğunu söyleyerek "Harp malzemesi olduğu konusu kesindir. Gönderen belli alan bellidir" dedi.Azerbaycan’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 12. Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkeye gidece

Erdoğan: Kesinlikle harp malzemesi
Paylaş


Azerbaycan’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 12. Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkeye gidecek olan Erdoğan’a ilk olarak Moskova’dan Suriye’ye giderken Türkiye hava sahasında durdurulup içindeki malzemelere el konulan Suriye uçağına ilişkin soru yöneltildi. Erdoğan, "Moskova’dan Şam’a gitmekte olan Suriye uçağının indirilmesi ile alakalı daha önce açıklamayı yaptık. Bagajda veya uçağın ele geçirilmiş olan konteynerdaki paketlerde gönderen firma olarak KBP Instrument Design bürosu diye bir ifade var. Bu bizim MKE’nin Rusya’daki karşılığıdır. MKE ne ise bu büro da odur. Alıcı kim? Alıcı da Suriye Savunma Bakanlığı’dır" diye konuştu.

El koyulan malzemelerin “kesinlikle harp malzemesi” olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Radar malzemesidir şu malzemesidir diye bunu saptırmanın anlamı yok. Radar malzemeleri de harp malzemesi işlevini görmektedir. Bunlara rağmen ilgili birimlerimiz incelemelerini çalışmalarını hala davam ettirmektedir. Buna rağmen detay açıklamalarını yapmayalım dedik. Netleştikten sonra fotoğrafları elimizde mevcut. Harp malzemesi olduğu konusu kesindir. Gönderen belli alan bellidir." Malzemelerin resimlerinin ellerinde olduğunu kaydeden Erdoğan, "Konuyu saptırmanın anlamı yok." ifadelerini kullandı.

'SURİYE’DEN ÖNCE BİZ ZATEN HAVA SAHALARINI KAPATTIK'

Suriye’nin hava sahasını Türk uçaklarına kapatmasına da değinen Erdoğan, "Suriye hava sahasını Türk uçaklarına kapattı deniyor. Bu olay olduğu andan itibaren ben THY’ye talimatı verdim. Bundan böyle Suriye hava sahasının Türk uçakları olarak sivil havacılıkta biz kullanmayacağız. THY olarak bunun adımını atıyorsunuz, kararınızı alıyorsunuz. Diğer sivil uçaklara da bildirin dedik, Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdik. O adımı attıktan sonra Suriye şimdi böyle bir açıklama yaptı. Biz Suriye kararı üzerine karar almış değiliz, biz zaten karar almıştık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Ayrıca kendi hava sahamızın Suriye uçaklarına kapatılması ile ilgili talimatı olaylardan hemen sonra verdik. Sivil havacılıkta durumu neyse hemen inceleme yapın diye Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdik. Savaş uçaklarından sonra onu da kapatacağız. Onun adımı atıldı" diye ekledi.

Erdoğan, Ermenistan uçağına ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: "Ermenistan uçağı Erzurum'a indirildi. Bazı ihlaller sebebiyle indirilme işlemi gerçekleştirildi. Sıkıntı doğuran netice olmadığı için uçağa yol verildi, kendi istikametinde yola çıkmış oldu."

'CUMHURBAŞKANININ İRADESİNE SAYGISIZLIK YAPMA HAKKINA SAHİP DEĞİLİM'

Meclis’te yerel seçimlerin tarihinin değiştirilmesine ilişkin oylamada yeterli sayıya ulaşılamamasına ilişkin değerlendirilmesi sorulan Erdoğan, "AK Partili veya MHP’li milletvekili arkadaşlarımın şunlar yaptı diye kesin bir tespit içine girmem. Biz genel başkanlar olarak tavrımızı açıkladık, telkin ve uyarılarımızı yaptık. Ama maalesef beklenen sayı elde edilemediği için meclisten anayasa değişikliğini sağlayacak değişikliği çıkaramadık. Cumhurbaşkanının bundan sonraki sürece yönelik tavrı ne olur belirlemek bana ait değil, iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Nasıl bir irade ortaya koyarlarsa biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ona göre adımlarımızı atacağız." dedi.

'SAYI 100 BİNİ AŞABİLİR'

Erdoğan, sayısı 100 bine ulaşan Suriyeli sığınmacılara ilişkin bir soru üzerine ise şu cevabı verdi: “100 bin rakamı gerçekten bir eşikti ama bunu telaffuz ettik ‘100 bini aşabilir’ dedik. Konu üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor, bizler çalışıyoruz. Bundan sonraki adımımız ne olabilir. Saddam döneminde kaçan 750 bin peşmergeyi misafir etik. Öyle bir süreçten geliyoruz. Bununla burada da söylemek istemiyorum ama Suriye’deki zulme karşı ne yapacağımız konusunda arkadaşlarımızla değerlendirilmesini yapacağız. Hamdolsun artık onlarca yıl önceki Türkiye yok farklı bir Türkiye var. Atılması gereken adımları atacak, mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz."

'ALEX'İN BÖYLE GİTMESİNİ ARZU ETMEZDİM'

Başbakan Erdoğan’a Fenerbahçe’den olaylı bir şekilde ayrılan Alex De Souza da soruldu. Erdoğan da "8 yıl ülkemizde bulunan ve vatandaşlık teşebbüsü bile olan, kulüp başkanının vatandaşlığı için alıp yanıma getirmiş olduğu Alex’e sonunda böyle bir gidişinin olmasını doğrusu ben de arzu etmezdim. Böyle olmamalıydı diye düşündüm. Futboluna takdirle izlediğim hayran olduğum birisi Alex. Kaldığı süre içerisinde attığı gol sayına bakınca golleri yılda ortalama 20’yi bulan bir futbolcu. Profesyonelliğinin yanında mütevazi bir genç. İki çocuğu burada meydana geldi, bununla iftihar eden bir aile. Artık vatandaşlığın yanında Brezilya yasalarına göre engeller vardı, engelleri aşma konusunda destek istemişti. Kendisi evini alıp sonra da burada spora futbola hizmet etmeyi düşünen bir insan durumundaydı. Bu tür olaylar gelişince bunlar olduğu yerde kaldı. Kendisine ileride ‘burada bu düşüncelerini gerçekleştirme durumu olur mu’ deyince ‘bu tür düşüncelerim var’ diyor. Ayrıca bizim olimpiyatlarla ilgili Rio’da yapılacak olan bu konularda Türkiye’nin oralarda bir yüzü olabilir. Bunu da memnuniyetle kabul edebileceğini söyledi. Kendisine huzur ve mutluluk diliyorum" değerlendirmesinde bulundu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

TGDP: Gazeteci Duman hakkında alınan karar hukuki değil

SONRAKİ HABER

Portekiz emekçileri 14 Kasımda genel grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...