10 Temmuz 2019 12:08
Son Güncellenme Tarihi: 10 Temmuz 2019 12:40

AKP hükümetine Doğu Akdeniz baskısı artıyor

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerini artırmasıyla başlayan gerilim sürüyor. Bakan Çavuşoğlu, "AB’nin bize yönelik attığı adımın faydası olmaz, ters teper" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Fotoğraf: Alparslan Çınar/DHA

Paylaş

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerini artırmasıyla başlayan gerilim sürüyor. AB, ABD ve Mısır’ın Türkiye’nin Kıbrıs Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetleri gerilimi artıracağı açıklaması gelirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türkiye Doğu Akdeniz'in haylaz çocuğu olmayı bırakıp ciddi bir oyuncu olmalı" açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı Dendias’ın açıklamasına tepki gösterilirken, "Ülkemizin bu faaliyetlerini yasa dışı olarak niteleyen açıklamaları da reddediyoruz" denildi. Son olarak Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Ya zenginlikler hakça paylaşılır, ortak çözüm bulunur ya da Türkiye olarak KKTC'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "ABD Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında petrol ve doğalgaz sondajı yapma noktasındaki mükerrer teşebbüslerinden büyük endişe duymaktadır” ifadelerini kullanıldı. Açıklamada, "Türk makamlarını bu eylemlerini durdurmaya ve tüm tarafları bölgedeki gerilimin artmasıyla sonuçlanacak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Gerilimin tırmanmasına engel olunması ile uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve bu hukuka uyulmasına bağlılığın önemi” hatırlatıldı. Açıklamada, Türkiye’nin “Doğu Akdeniz bölgesinde gerilimi artırabilecek tek taraflı eylemlerini sürdürmekteki ısrarcılığı” dile getirildi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Ankara’yı AB-Türkiye ilişkileri üzerinde “ciddi anlamda olumsuz bir etki yaratacak” eylemlerine son vermeye çağırmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Euronews’a yaptığı açıklamada, "Türkiye Doğu Akdeniz’in haylaz çocuğu olmayı bırakıp ciddi bir oyuncu olmalı" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: AB'NİN ADIMI TERS TEPER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin kıta sahanlığında yaptığı sondaj faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bu konuda herhangi bir ülkenin ya da uluslararası kurumun yorum yapma hakkı yoktur. Bu konuda ne yapmak istediğine, ne yapabileceğine ancak Türkiye karar verir." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, "Türkiye, kıta sahanlığında sondaj çalışmalarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir. Daha önce Barbaros Hayrettin Paşa ile sismik araştırmalar yapıyorduk. Şimdi Fatih gemimizden sonra Yavuz gemimiz de bölgeye gitti ve bu bölgede sondaj çalışmaları yapacak." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda "Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin açıklamalarını tamamen yersiz buluyoruz." ifadesini kullandı. "Ya zenginlikler hakça paylaşılır, ortak çözüm bulunur ya da Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) haklarını savunmaya devam edeceğiz." diyen Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nin (AB) bize yönelik attığı adımın faydası olmaz, ters teper." diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerine Avrupa Birliği ve Yunanistan’dan gelen eleştirilere bir açıklamayla tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias "Türkiye Doğu Akdeniz'in haylaz çocuğu olmayı bırakıp ciddi bir oyuncu olmalı” açıklamasına Dışişleri Bakanlığından yanıt verildi: “Dendias’ın ifadelerini yadırgıyoruz. ‘Avrupa’nın şımarık çocuğu’ unvanı esasen Yunanistan’a aittir. Avrupa’nın haylaz çocuğu ise, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Avrupa Birliği üyesi olan ve Yunanistan’la birlikte yıllardır Doğu Akdeniz’i istikrarsızlığa sürükleyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimidir.” Açıklamada, “Ülkemizin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun olarak yürüttüğü faaliyetleriyle ilgili ifadeleri yadırgıyoruz. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve AB yetkilileri tarafından yapılan ve ülkemizin bu faaliyetlerini yasadışı olarak niteleyen açıklamaları reddediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’den revizyon için “muhalefetle görüşebiliriz” açıklaması

SONRAKİ HABER

İzmir'de işçilerden kıdem tazminatı uyarısı: Hayatı durduracak güce sahibiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa