09 Temmuz 2019 13:48

TÜPRAŞ'ta faturayı sahiplenen yok

Sözleşmenin Koç'un istediği gibi bitirilmesinin ardından işçiler sendikadan mücadele bekledi ancak sendikanın yaptığı açıklamada Koç'la ilgili bir ifade geçmedi.

Fotoğraf: Petrol-İş

Paylaş

Turan KARA
İzmir

TÜPRAŞ sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu zoruyla Koç Holding'in istediği gibi bitirilmesinin ardından işçiler sendikadan mücadele beklerken, yazılı açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar’ın açıklamasında neredeyse Koç’la ilgili bir ifade geçmedi. TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ise sendikayı suçladı.

YHK kararı açıklandığı gün merkezde yapılan başkanlar toplantısının ardından şubeler toplantısı yapılarak kayıplara karşı mücadele kararları alacağı açıklandı. Şubelerle yapılan toplantıya ise Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ve Kırıkkale Şubesi katılmadı. Sonrasında ise bu toplantının “TÜPRAŞ işçileri için ne yapılabileceğini değerlendirmek için değil, genel başkanı devirme planı içeren bir seçim toplantısı olduğu” yayıldı. Şu an genel merkez seçiminin en önemli konu haline geldiği Petrol-İş’te, sendikacılar TÜPRAŞ sözleşmesinin kayıplarını birbirlerinin üstüne atmakla eleştiriliyor.

Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar yaptığı yazılı açıklamada kendisi adına elinden geleni yaptığını ama kararın şubeler tarafından verildiğini söyleyerek sorumluluğu üstünden atarken, Koç Holdingin uzlaşmaz ve TİS hakkını tanımayan tutumunu ise geçiştirdi.

Koç Holding ulusal basında TÜPRAŞ işçilerini itibarsızlaştırırken eylemsizlik kararı aldıran Ali Ufuk Yaşar, dün yaptığı açıklamada, “YHK Başkanı ‘Madem siz, işçinin aleyhine olduğunu söylediğiniz bu 2 maddeyi PETKİM’de neden imzaladınız!’ (3 yıl ve vardiya sistemi) demesi perşembe gününden pazartesiye kalsa da kararın 2 maddesinin aleyhimize olacağı kanaatini güçlendiriyordu” dedi. “YHK’nin ücret politikasının ne olduğunu bu zamana kadar verdiği kararlardan çıkarabilir ve tahmin edebilir” diyen Yaşar, bu konularda da uyarısını yaptığını ama şubelerin kendisini dinlemediğini iddia etti.

Daha sonra eski TİSK ve MESS Başkanı, Koç Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol’la randevulaştığını ifade eden Yaşar, “Herkesin bilgisi dahilinde Sayın Ergün Atalay’ın da katkılarıyla bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisine, 3 maddenin çekilerek, ücrette enflasyon verin bu işi bitirelim teklifimi yineledim. Israrcı oldum! Kabul etmedi” dedi.

Sözleşmenin böyle bitmesinin kendi kabahati olmadığını ifade eden Yaşar, açıklamada sonucu değiştirmek için gösterdiği çabaların da şubelerin kararı ile boşa çıktığını savundu.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, yapılan değişiklikleri savunarak, “Gelinen noktada tüm TÜPRAŞ’lıların iş barışını zedeleyecek herhangi bir yaklaşıma müsaade etmeyeceğine, itidalli ve sağduyulu davranacağına inancım tamdır. TÜPRAŞ’ımızı gelecekte de güçlü ve emniyetli bir şekilde hedeflerine ulaştırmak için hep birlikte çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz. Sizlerden bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da görev ve sorumluluk bilinci içerisinde davranmanızı bekliyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen: Fındık maliyeti 16,18 TL, alım fiyatı 24,78 TL olmalı

SONRAKİ HABER

Bismil Belediye Meclisinin iptal ettiği kararlara Kaymakam itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...